Min karakter skala

Skalaen går fra 1-9:

For mit eget overbliks skyld vurderer jeg øllene ud fra en skala fra 1-9.

  1. Denne øl er så dårlig at jeg ikke kunne få mig selv til at drikke den færdig.
  2. Øllen blev drukket, men det var ingen større nydelse.
  3. En øl der kan drikkes; men den var ikke specielt god eller specielt dårlig. En typisk konsum øl.
  4. En fornuftig øl. Bedre end en typisk konsum øl, dog uden at stikke nævneværdigt ud.
  5. En god øl, der er solidt håndværk. Altså en øl der er velbrygget uden at være prangende.
  6. En god øl. som udover at være godt håndværk også stikker positivt ud rent smagsmæssigt.
  7. En øl der er så god, at det uden tvivl er en øl, jeg gerne vil købe igen.
  8. En fantastisk øl og en stor smagsoplevelse. En øl der med andre ord er så god, at jeg er parat til at tilbage til forretningen og købe en mere med det samme.
  9. Helt exceptionel god øl, der nærmest er helt uden for klassifikation.

Når jeg giver karakter  til øllene ser jeg på dem over flere dimensioner, som f.eks. udseende og smag. Hver bidrager til den samlede karakter. Jeg har en vægtning af de enkelte dimensioner så, f.eks. smag kommer til at tælle mere end udseende i den samlede vurdering.

Min vægtning ser ud som følger:

  • Udseende øl: 2%
  • Udseende skum: 3%
  • Næse: 20%
  • Smag: 30%
  • Mundfølelse: 10%
  • Eftersmag: 15%
  • Overordnet vurdering: 20%

Disclaimer: Enhver rating af øl vil altid være en meget subjektiv vurdering. Vi har alle forskellige smage og preferencer som  påvirker hvordan vi vurdere hvad der smager godt og skidt.

Så for en god ordens skyld, så vil jeg nævne at jeg har en forkærlighed for de meget maltede og de meget mørke øl typer. Til gengæld er jeg ikke så god til de meget humle og bitre øltyper; så jeg vil have en tendens til at rate disse noget lavere end andre måske ville gøre.