#6: St. Peter

St. Peter er en dubbel fra Thisted Bryghus, der er lagret på træfad – eller rettere:  den lagret sammen med egetræsspåner, hvilket skulle give samme smag som en rigtig fadlagring. Jeg har smag en gang tidligere i løbet af efteråret, og jeg syntes umiddelbart at det var en forholdsvis interessant øl. Jeg har en ide om at den måske vil udvikle sig lidt ved at blive lagret et par år. Jeg var så heldig, at jeg efter julen har fundet restparti i den lokale Netto. Jeg vil derfor gemme 5 af øllene og drikke en hver jul over de næste 5 år for at se hvordan den udvikler sig.

Udseende: Kraftigt beige, næsten lysebrunt skum. Skummet er meget stabilt og holder sig lang tid, før det ligger sig som et let lag over øllet. Selve øllen er klar mørke brun.

Duft: Duften er umiddelbart sødlig og malten træder tydelig frem. Der ligger nogen noter af noget mørk tørret frugt bag ved duften, samt meget lille snert af citrusfrugt og appelsin.

Smag: I munden har øllet en medium krop. Smager har en svag maltsødme, som dog hurtigt går over i en let bitterhed. Jeg kan ikke helt sætte fingeren på om det er egetræet eller humlen som giver bitterheden. I eftersmagen fornemmer jeg smagen fra træet lidt mere tydeligt, hvilket giver lidt kompleksitet til noget der ellers umiddelbart kunne være en meget en dimensionel øl.

Ovenstående er fra første glas jeg drak. Jeg tror jeg har drukket den ved en alt for lav serverings temperatur, hvilket har kvalt nogen af smagsnuancerne.

Ved den næste glas, kommer der kommer mange flere smagsnuancer frem. Nu dukker der pludselig også lidt nellike og kardemomme frem som blander sig med smagen af tørrede frugter. Krydderierne balancerer sammen med sødmen meget bedre den fremtrængende bitterhed jeg fornemmede i første glas.

Vurdering: St. Peter er en ganske fornuftig juleøl; men den er dog ikke så julet, at jeg kun vil drikke den i julen. Den kunne også fungere som en god efterårs/vinterøl. Ved den rette serveringstemperatur balancerer sødmen og krydderierne fint bitterheden i eftersmagen. Det som sagt en ganske god øl, selvom det nok er en øl der egner sig til at servere sammen med mad, end det er en øl man bare sidder og sipper.

Min karakter: 5

Om øllen:

  • Juleøl
  • 7,0%
  • Flaske: 66 cl
  • Købt: Netto Køge
  • Pris 10,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.