#10: Allendale Export Stout

Export Stout er – ikke overraskende – en stout fra det engelske bryggeri Allendale.Allendale Export Stout

En af de ting jeg sætter pris på ved Allendale, er deres bagetikker til flaskerne, som faktisk er dejligt informative. Mange andre bryggerier giver den fuld gas med salgslovprisning om deres øl og har en lille ingrediensliste der typisk bare hedder “malt, humle, vand, gær”.

Allendale gør faktisk end del ud af af skrive hvad hvilke typer malt og humle, de har brugt i den enkelte øl. I dette tilfælde er deres Export Stout brygget på malttyperne: pale ale, crystal, amber, viennea og hvede malet. Der udover er den brygget med target, goldings, bramling og cross humle.
Derudover fremgår hvor bitter den er – målt i IBU – samt en angivelse af hvor mørk den er.

Personligt synes jeg det er en super god forbruger oplysning, da den giver mig en rigtig god indikation på hvordan øllen er. Det er noget som mange andre bryggerier kunne lære lidt af.Allendale Export Stout bagetikette

Udseende: Dette er uden tvivl en stout; den er bare mørk, mørk, mørk. Når jeg hælder den op i glasset har den et tyndt, lysebrunt skum, som dog holder lidt tid inden det tilsidst forsvinder helt.

Duft: Første gang jeg dufter til øllen bliver jeg mødt af en dejlig, tiltalende duft af rugbrød, kaffe, lidt lakrids. Når jeg dufter til øllen igen fornemmer jeg også en lille anelse syrlighed, nærmest som rugbrødssurdej samt et meget svagt strejf fra humlen.

Smag: I smagen er der masse af let brændte noter af kaffe og lakrids. Disse smage blander sig med lidt sødme fra malten og lidt frugtnoter som formodenligt kommer fra gæren. Den har en virkelig dejlig, blød mundfyldte og efterlader mundet lidt klistret, som en god stout gerne må gøre. I eftersmagen er der dejlig lang behagelig lakridssøde og efter lidt tid kommer bitterheden fra humlen langsomt snigende. Humlen komplementerer sødmen virkelig godt i eftersmagen.

Vurdering: Dette er udemærket stout – specielt til prisen. Humlen klæder den godt i eftersmagen. Generelt er den smagsmæssigt rigtig godt afstemt og flot velafbalanceret. Hvis man endelig skal sige noget negativt om denne øl; så er det måske at der ikke er noget der stikker af og får mig til at sige “Wau….”. Men alt i alt så er det som håndværk en virkelig god, velafbalanceret stout, der klart kan anbefales hvis man kan lide de rigtig mørke øltyper.

Min karakter: 5

Om øllen:
  • Stout
  • Alkohol: 7,1 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Meny, Køge
  • Pris: 15,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.