#17: Tar Bar’l

Tar Bar'lTar Bar’l er en stout fra bryggeriet Allendale. Navnet kommer – ifølge teksten på flasken – fra en lokal tradition i Allendale, hvor man hvert år fejre nytåret ved at en flok udklædte mænd bærer whiskytønder fyldt med brændende tjære (Tar Barrels) i procession igennem byen. Det er en historie der lyder lidt mærkelig (og en anelse farligt); men efter et par google søgninger ser det ud til at være godt nok. Så har jeg lærte det dag.

Udseende: Tar Bar’l en meget lavt karboneret øl. Der er ikke meget skum. Den smule skum der er er lyst brunt; men det forsvinder hurtigt. Selve øllen er sort som tjære – meget passende i forhold til navnet.

Duft: Her er en virkelig fin næse. Det er præcis sådan en stout skal lugte. Her er lidt ristede noter, lidt chokolade og lidt kaffe. Der hele krydres af en meget meget diskret duft af humle.

Smag: Mums! Dejlig kraftige riste noter. utrolig god fin mundfylde. I smagen er der masser af chokolade og kaffe, kombineret med meget fedme og sødme. Den fornemmes nærmest fed og klistret i munden. Humlen giver nogle citrus og frugtnoter, som klæder øllen virkelig godt.

Efter de første par mundfulde noterede jeg at der er forholdvis meget bitterhed i eftersmagen i forhold en traditionel stout. Det virker fint i denne øl hvor bitterheden afbalancerer fedmen og sødmen der ellers let ville kunne blive lidt kvalmende. Ved de senere mundfulde er det mere de ristede noter fra malten, der hænger ved i eftersmagen.

Vurdering: Tar Bar’l er virkelig dejlig stout. Den er virkelig meget smagfuld. Jeg var flere gange nød til til at tjekke flasken for at være sikker på, at den virkelig kun var på 4,5%. Hvis jeg bare havde fået den serveret i en blindsmagning ville jeg havde gætte på det var en imperial stout.

Det her er en øl, hvor jeg lige nu sidder og ærger mig over, at jeg at ikke sørgede for at købe nogle flere flasker; og det er vel egentlig en af de bedste anbefaling en øl kan få.

Min karakter: 7

Om øllen:

  • Stout
  • 4,5 %
  • Flaske:  50 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 15,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.