#18: Bourbon Coffee Broken Dream

Bourbon Coffee Broken DreamBourbon Coffee Broken Dream er fra det engelsk bryggeri Siren Craft Beer.

Bryggeriet kører med et antal standart øl i deres sortiment, som de af og til laver specielle bryg og variationer over.

Bourbon Coffee Broken Dream er en variation over stouten “Broken Dream”. Denne her variation har en ret unik bryggeproces, som jeg ikke er stødt på før. I udgangspunkt er dette “bare” en kaffestout. En kaffe stout er som navnet siger en stout hvor bryggeren tilsætter kaffe på et eller andet tidspunkt i brygge processen (som regel på et tidspunkt under gæringsprocessen).

Det der gør denne øl speciel er måden kaffebønner tilberedes eller rette lagres på. Normalt vil man sørge for, at de helt friske grønne kaffebønner bliver opbevaret i et lugtfrit miljø, da grønne kaffebønner har en udpræget evne til meget let at optage dufte og dermed smag fra deres omgivelser.

Denne evne til at optage dufte og smag har man benyttet sig af i denne øl, idet man har taget gamle bourbon tønder og ladet de grønne bønner ligge i tønderne i mindst 12 måneder, før de bliver ristede. Bønner optager i denne periode en del smag fra tønderne, så de får en smag af bourbon.

Men nok om (kaffe-)bryggeprocessen, videre til øllen.

Udseende: Bourbon Coffee Broken Dream er en klassik stout; kulsort øl, lavt karboneret og meget lidt brunt skum.

Duft: Duften ved denne øl er helt imminent. Først og fremmest en dejlig gennemtrængende duft af friskbrygget kaffe og en lille snert af bourbon. Det en af den type øl jeg bare kan sidde og nyde duften af i flere timer. Det er lige før jeg næsten ikke nænner at drikke den.

Smag: Øllen er meget sød i smagen. Den kraftigt insisterende sødme afløses hurtigt af smagen af kaffe. For pokker der er meget smag i denne øl! Ristede noter fra de mørke malte blander sig med smagen af kaffe. Det er ikke hårde ristede bitre kaffenoter som man normalt kan finde i kaffestout; men en meget mere blød og rund smag som man finder i koldbrygget kaffe. Bag det hele fornemmer jeg svagt smagen af bourbon.

Øllen har en ganske god mundfylde og en god sødme uden at det given den klistrede fornemmelse i munden som kraftig, sød stout nogen gange kan give.

Eftersmagen er utrolig lang, og det er ikke overraskende kaffe der fylder. Her er ikke meget humle eller bitterhed, hvilket lader til at passe godt til denne øl.

Vurdering: Bourbon Coffee Broken Dream er virkelig en rigtig godt brygget øl. Duften er helt imminent hvis man er til god kaffe. Smagen er efter min mening i en klasse for sig. Bryggeren har her ramt en smagsprofil hvor kaffen virkelig kommer til sin ret uden at øllen bliver kaffebitter.

En fin øl jeg som sagt vil kunne side i flere timer og bare nyde duften og smagen af. Jeg tænker den kunne fungere ganske fint som en dessertøl.

Min karakter: 8

Om øllen:

  • Stout
  • 6,5 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 24,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.