#44: Lowlander – White Ale

White AleWhite Ale fra hollandske bryggere Lowlander. Bryggeriet har specialiseret sig i, hvad de selv kalder “botanical brewing”, det vil sige de tilsætte krydderurter og smagsgivere til øllet for at øllet skal få en speciel smag. Lowlander har hentet inspiration fra gin destillering hvor man netop arbejder med sammensætningen af botanicals for at ramme den ønskede smag.

Samtidig er Lowlanders koncept på sin vis også en tilbagevenden til en mere oprindelig form for ølbrygning, Humle i øl begyndte man først at bruge i løbet af middelalderen. Før det brugte man krydderier og urter i øllen som ekstra smags givere.

White Ale fra Lowlander er en Witbier. I denne øl har man tilsat botanicals i form af hyldeblomst, kamilleblomst og appelsin

Udseende: Øllen er uklar og strågul som en typisk Witbier. Skummet er kraftigt og helt hvidt.

Duft: Det er en lidt sjov øl, da den har to ret forskellige duft profiler.

Da den først har den stående stille i glasset, så er det mest duft af  hvede. Den minder mig her mere om en tysk Weizen end  en Witbier. Jeg fornemmer også lidt banan og tyggegummi i næsen.

Men herefter slynger jeg øllen lidt rundt glasset, så der frigives CO2 og der dannes lidt ekstra skum. Pludselig kommer der en frisk duft af blomster og frugt. Nu kan jeg virkelig dufte kamille, hyldeblomst og appelsinen som er tilsat øllen. Der er også lidt syrlighed som minder mig og hvide i en appelsinskræl.

Lader jeg øllen stå lidt, så vender den tilbage til den lidt mere afdæmpede duft som den havde i starten.

Smag: Jeg er lidt overrasket over hvor tynd og let krop White Ale har. Jeg forventer normalt mere krop og fylde i en witbier eller hvedeøl. Samtidig forsvinden den CO2 der er i øllen hurtigt, hvilket gør den samtidig kommer til at føles lidt flad.

Jeg kan tydelig smage både hyldeblomst og kamille i denne øl. Malten (hveden) er lidt i baggrunden og bidrager mest med en meget kraftig sødme. Samtidig er der lidt appelsin bitterhed, som minder om den hvide hinde under en appelsinskal.

Eftersmagen er forholdsvis lang og er først præget af sødme. Herefter veksler eftersmagen lidt imellem kamille og appelsin bitterhed.

Vurdering: White Ale fra Lowlander er en dejlig frisk øl med en god smag. De enkelte smagskomponenter er godt afstemt og afbalanceret i øllen. Den friske smag af blomster og appelsin gør den til den dejlig sommerøl.

Jeg synes dog den meget tynde krop ødelægger oplevelsen lidt og får øllen til at føles lidt flad i munden. Jeg tror, det ville have klædt øllen med en lidt (bare lidt) mere krop eller måske en lidt kraftigere karbonering.

Bedømt alene udfra duft og smag vil jeg sige at øllen ligger til et ganske solidt 7-tal; men den tynde krop trækker oplevelsen godt og grundigt ned så den lander på et lille 6-tal.

Min karakter: 6

White Ale:

  • Wit bier
  • 5 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny
  • Pris 25,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.