Køge Øldag

Køge Øldag

Jeg havde fornøjelsen af at bruge min lørdag på Køge Øldag, som er Danmarks næststørste ølfestival. Øldagen bliver holdt i Hugos Gård i Køge, og heldigvis var der godt vejr på dagen hvilket sikkert også har trukket godt med besøgende til. Jeg har ikke hørt om besøgstallet for i år; men 2-3.000 besøgende er nok ikke helt ved siden af.

Køge Øldag var desuden godt besøgt af ca. 20 bryggerier, så der var god mulighed for at smage lidt forskelligt godt øl og få en snak på standene Jeg havde dog lidt begrænsede muligheder for at tage ordentlige smagsnotater; så jeg giver denne gang øl karaktererne i intervaller.

Øllene:

  • Holbæk Bryghus / Bryghuset No- 5 – Honeymoon: En mørk gylden øl tilsat honning. Duften var frugtig med noter af malt og honning samt svag, svag duft af blomster. Smagen gjorde ikke meget væsen af sig. Honningen slog igennem med en svag – men dog behagelig – varmende smag af alkohol. Medium bitterhed. Den blev måske serveret lige varm nok på en 15-16 grader. Jeg kunne forestille mig, den ville være væsentlig bedre et par grader køligere. Karakter 4-5
  • Holbæk Bryghus / Bryghuset No- 5 – Cacao Dessert Øl: Imens jeg startede dagen med en Hooneymoon fra Holbæk Bryghus startede kone ud med at prøve deres dessert øl med kakao. Dette er klart en øl jeg kan anbefale at prøve at smage. Hvis jeg havde fået den i en blindsmagning; så ville jeg ikke havde gættet det var en øl; men jeg ville snarere havde gættet på, at det havde været en kakao likør. Det var en meget sød barleywine med tydelig smag af kakao. Den var meget blød og lækker i smagen og helt uden bitterhed. Den ville være virkelig lækker til desserter. Min karakter: 7-8
  • Røde Port – Røde Munk: En gylden-orange øl, hvor smagen var meget præget af maltsødme. Sødmen blev balanceret fint af bitterheden fra humlen. Øllen var meget rund og afbalanceret i smagen. Smagsnuancerne passede godt ind i hinanden, og der var ikke noget der stak ud. De kan altså virkelig noget i Røde Port med at sammensætte en god opskrift. Dette er klar en øl jeg skal have prøvet igen! Min karakter 6-7
  • Phenomenale – NEIPA (jeg fik desværre ikke noteret navnet ned): En fin frisktappet New England IPA. Den var knap så frugtig og juicy som jeg normalt forbinder med en NEIPA;  men den var mere over imod en IPA. Fin og kraftig humlet øl. Min karakter 5-6
  • Phenomenale – Black Alchemist : En næsten helt frisktappet imperial stout på  omkring10,5%. Som jeg husker det, så var den blevet tappet indenfor de sidste par uger; så det var en helt ny øl der først skulle være på hylderne i butikkerne i løbet af et par uger. En god imperial stout med de ristede noter, man typisk finder i en imperial stout. Det var ikke rigtig noget der stak voldsomt ud i hverken negativ eller positiv retning. Det var en god kraftig øl; men den var måske lige lidt for velhumlet; hvilket måske skyldes at den lige var tappet. Jeg noterede mig, at det måske kunne være en øl med god lagringspotentiale. Et år eller to burde give en mindre kraftig humleprofil, hvilket ville kunne gøre den ret lækker. Jeg har tænkt mig at købe et par flasker for at lagre dem et par år. Phenomenale fortalte desuden, at de har taget en portion fra som er blevet lagt på bourbon tønder. Jeg vil se frem til at smage den næste år. Min karakter: 5-6
  • Holbæk Bryghus / Bryghuset No- 5 – Arktisk Kvan Ale: En god frisk øl med tydelig smag af kvan. Kvanen har en meget karakteristisk smag, som trådte meget tydelig igennem i denne øl. Kvanen giver smag der minder om krydderurt (tænk på en god sammenblanding af timian, salvie, rosmarien, osv.) og en smag der mindede meget om chili. Jeg fornemmede tydelig chilismagen; men uden den brændende fornemmelse man får ved en stærk chili. Her var masser af chili smag og jeg forventede hele tiden at den brændende fornemmelse skulle komme, hvilket den ikke gjorde. Jeg fik anbefalet at prøve den til flæskesteg, hvilket jeg godt kunne forestille mig ville være et hit. Jeg synes et var en fin øl: men om man kan lide øllen kommer i høj grad an på om man kan lide smagen af kvan. Min karakter 6-7
  • Ladager Bryghus – Sort Satan: En mørk øl som var meget kraftig karboneret. Ofte kan de meget mørke øl komme til at virke meget tunge; men den kraftige karbonering gjorde at øllen kom til at virke meget frisk og letdrikkelig, og gav en prikkende fornemmelse i munden af de små bobler. Den minde på den måde nærmest om champagne. Min karakter: 5-6
  • Braunstein – Dragonfly – Porter. Jeg har ikke været imponeret af de øvrige øl i Braunsteins Dragonfly serie; og denne porter var desværre ingen undtagelse. Den havde en meget svag smagprofil; forstået på den måde at den bare ikke smagte af særligt meget. Det var en virkelig kedelig øl, og den eneste øl der – i bogstaveligste forstand – endte i kloakken. Braunstein laver nogle fantastiske spiritus produkter og specielt deres whisky er jeg begejstret for; men øllene lader noget tilbage at ønske. Min karakter 4-5
  • Holbæk Bryghus / Bryghuset No- 5 – Sort Dessert Øl og Krydret Sort dessertøl – Disse to øl var egentlig den samme øl, hvor der dog i den sidste var tilsat krydderier. De var begge meget vinøse og mindede meget om portvin i smagen; druer, svesker, høj grad af sødme. Krydret Sort Desserøl var dog noget efter min mening mere kompleks i smagen pga de tilsatte krydderier. Min karakter 7-8 (hvor Sort dessert øl ligger tættere på 7 og krydret dessert øl lægger tættere på 8)
  • Kongebryg – Kaffestout: Kongebryg tog uden tvivl prisen for den største smagsoplevelse på Køge Øldag. De fortalte på standen at øllen var lagt på tønder sammen med friskkværnede kaffebønner, og efter lagringen var den blevet smagt til med koldbrygget kaffe. Dette var med til at gøre den meget smooth i smagen. Samtidig var den tilsat nitrogen i stedet for CO2, hvilket er yderligere med til at give den en fløjlsbløde fornemmelse i munden.  Udseende: Kulsort øl med et flødechokoladefarvet skum. Næse: Fantastisk frisk næse af kaffe. Blød og mild og tiltalende. Smag: Det første jeg lægger mærke til er at den usædvanlig smooth. Blød og behagelig fornemmelse i munden. Fin blød smag af kaffe uden de hårde og bitre ristede aromaer, jeg normalt forbinder med normalt (varm) brygget kaffe. Smagen af kaffe blander sig fint med lidt maltsødme. Eftersmag: Medium til svag humlet/bitterhed og en utrolig lang, behagelig, blød eftersmag af kaffe. Dette var den eneste af de øl jeg prøvede, hvor jeg lige var nødt til at komme tilbage igen for at få en smagsprøve mere. Min karakter 7-8

Godt smagsmættet efter en masse god øl og snak med en masse spændende bryggerier, sluttede vi dagen af med at spise på Brasseriet i Odd Fellowlogen i Køge. På det tidpunkt var mine smagløg så godt stimulerede, at jeg sluttede dagen af med en stille Brown Ale fra Jacobsen.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.