#62: Midtfyns Bryghus – 1423

1423Jeg fald over 1423 fra Midtfyns Bryghus, sidste fredag på vej hjem fra arbejdet, da jeg var ude at købe ind til weekenden. Jeg havde set 1423 en del gange før på hylden uden den, at den har fanget min interesse. Dennegang kom jeg til at se lidt nærmere på etiketten; og det der pludselig vagte min interesse var, at denne barley wine har været lagret på gamle egetræstønder, der har været brugt til at opbevare Caroni rom.

Caroni er en rom har fået lidt af en kultstatus blandt romentusiaster. Destilleriet lukkede i 2002; men deres rom er sjovt nok efterfølgende kommet i meget højt kurs. Caroni rom er kendt for en noget meget specielt duft og smag som man enten elsker eller hader. Smagen bliver (alt efter hvilken aftapning det er) beskrevet med ord som tung, brændt gummi, acetone, røg, tjære, osv

Jeg er de seneste år blevet mere og mere begejstret for rom, så her tænke jeg, at jeg måske ville få det bedste af to verdener; barley wine og rom. Samtidig var jeg regulær nysgerrig efter hvordan en caroni tønde ville påvirke smagen i en barley wine.

Jeg tager lige et enkelt forbehold for mine smagsnoter. Dette er en øl fra 2015; så mit gæt er den har haft et år eller snarere to på hylden. Det er dermed ikke en specielt kontrolleret opbevaring, som kan have påvirket øllens smag.

Udseende: 1423 er en rødlig øl med orange skær. Hidsige små bobler stiger hurtigt til vejrs og danner et tyndt skumlag, der forsvinder hurtigere end det kom. Skummet er hurtigt helt væk – som i helt og aldeles væk – og efterlader en totalt blank overflade.

Duft: På den ene side fornemmes lidt alkohol, lidt muggen frugt (som den sødlige duft af muggen appelsin, det lyder ulækkert men dufter faktisk godt), nellike og toasted brød. Der er lidt noter fra rommen i form af lidt rosin og melasse;  men jeg aner også lidt gummi og olie.

Nedenunder ligger der en lidt syrlig, skarp lugt som terpentin og fortynder. Det er ikke en decideret ubehagelig duft; men den falder mere ind under kategori “interessant duft”.

Det er en næse som giver mig en masse association, jeg ikke kan sætte fingeren på; men som minder mig om barndommens jul; det er noget julekrydderi eller julekager?

Det er en øl som faktisk har en ganske kompleks næse. Jeg skal lige vende mig til duften, der rammer mig som boksehandske midt i ansigtet. men efter det første slag mod lugtesanserne, så er det faktisk en ganske behagelig næse.

Smag: Da jeg tager den første slurk, bliver jeg mødt af en kraftig, varm, behagelig smag af alkohol, der rammer smagsløgene i hele munden. Det går hurtigt over i en overraskende høj grad af sødme fra malten, som går ind og neutraliserer alkoholen og forhindrer, at alkoholen bliver dominerende. Sødmen spiller her godt sammen med alkoholen.

Smagen er forholdsvis krydret og spicy, Caronien smager ganske godt igennem i form af noter af rum og rosiner blandet med noget jeg bedst kan beskrive om en gummiagtig smag (det smager altså bedre end det lyder).

Mundfylden er medium til kraftig, og der er reelt ingen karbonering. Sødmen og den manglende karbonering giver øllen en meget klæbende og klistret fornemmelse i munden.

Eftersmagen er meget lang og præget af maltsødmen. Jeg har en svag fornemmelse af træ i starten, som hurtigt forsvinder. 1423 har en mere dyb maltsmag, end jeg normalt oplever i en barly wine. Humlen er – som forventet efter 2 år – stort set eksisterende.

Vurdering: 1423 er interessant øl. Caroni byder ind med en god del elementer til duft og smag, og giver en god tyngde og dybde. En øl der er mere kompleks og spændende end mange andre barley wines.

Det er ikke en øl jeg vil kunne drikke en hel flaske af, og det er heller ikke en øl jeg løber tilbage og køber et helt lager af; men en virkelig interessant øl som det godt kan anbefales at prøve. Jeg ærger mig lidt over jeg ikke købte et par flasker af 1423 for et par år siden. Det kunne havde været spændende at smage dem når de har været lagret under lidt mere konktrollerede forhold frem for en varm butikshylde.

 

Min karakter: 6

Om 1423

  • Barley Wine
  • 12,5%
  • Meny Køge
  • 33 CL
  • 69,-

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.