Øl i Edinburgh

Jeg har haft fornøjelsen af en forlænget weekend i Edinburgh. De fleste af dagene er gået med lidt sightseeing; men der har ind imellem været tid til at få smagt på lidt på det lokale øl. Det er ikke alle øl jeg har fået taget smagsnoter på; men nedenfor er beskrivelse af et par af de øl jeg har fået smagt.

Generelt er jeg ret begejstret for pubkulturen i Edinburgh. Der er en dejlig afslappet og imødekommende atmosfære; og med noget nær en pub på hvert gadehjørne, så er der rig lejlighed til at til at finde ligepræcis den pub, der passer til ens humør. Om det er klassisk victoriansk stil eller mere traditionel mørkt værtshus man er i humør til; så er der rigelig at vælge imellem.

En af de pubber jeg klart kan anbefale er The Guildford Arms. Den ligger i en sidegade til Princess Street, som er en af hovedgaderne i Edinburgh; men pubben ligger godt trukket væk fra gaden og omkring et hjørne; så der er dejlig ro og fred fra gadens larm. Selve stedet er indrettet i en klassisk victoriansk stil; og det er næsten hele besøget værd bare at stikke hovedet ind for at se indretningen. Stemningen er meget afslappet, og der er en blanding af nogle få turister og en del lokale, der bare er droppet ind for at få en enkelt pint eller to. Betjeningen er – selv efter Edingsburgs høje niveau – i absolut topklasse. De er meget servicemindede og hjælper gerne med gode forslag til øl. Desuden er maden af virkelig høj kvalitet i betragtning af at det er en pub.

The Guildford Arms

Dagens “meny” fra The Guildford Arms med (nogen) af de øl de har på fad og flaske.

Øllene er dog den væsentligste grund til at aflægge the Guildfor Arms et besøg. De har et godt varieret udvalg af øl, som primært består af lokale skotske og engelske øl; og de skulle eftersigende rotere udvalget af øl med jævne mellemrum.

Desuden har de et rigtig godt udvalg af Real Ale eller Cask Conditioned Ale.

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det dog ikke er et kvalitetsstempel i sig selv at en pub fører Cask Conditioned Ale. Jeg fik prøvet er par øl fra pub kæden Nicholsons. De reklamerede med at de førte Cask Conditioned Ales; men på de to af deres pubber jeg fik forvildet mig ind på, havde de Ikke noget større udvalg – på nær nogle af deres egne Cask Conditioned Ales. Resten af udvalget var forskellige variation over standart industrielt øl, som jeg ikke ville være overrasket over at finde på en gennemsnitlig restaurant i Danmark.

 

 

Øl smagt i Edinburg

Orkney Brewery – Dark Island

The Guildford Arms

Udseende: Et meget tyndt lag beige skum ligger oven på den kaffesorte øl.Orkney Dark Ale

Duft: Der er ikke så meget duft i øllen; men det kan også skyldes jeg drak den af et regulært pint glas (eller at kom fra et besøg på et gindestilleri tidligere på morgenen hvilket kan have påvirket min lugtesans lidt). Der er lidt antydning af lidt melasse eller måske snare en svag antydning af farin. Der er også lidt dybde i duften i form af noget, der minder mig om nødder eller trænoter.

Smag: Smagen er præget af mørke og dybe noter i form af lidt  træ eller måske rettere nøddesmag. Nøddesmagen har en lidt metallisk smag over sig. Det er ikke en metallisk smag, som hvis det havde været bryggefejl; men tænkt mere på den metalliske nøddesmag som man kan finde i jordskokker. Bag det hele gemmer der sig lidt svage kaffenoter.

Øllen er meget sødmefuld og med en rigtig god mundfylde. Malten skinner virkelig igennem, og den giver mig mindelser om maltbolcher. Det er en typisk engelsk (eller i dette tilfælde: rettere skotsk øl), som er meget lavt karboneret; hvilket gør at nogen måske ville tro den er doven. Jeg synes dog, at den lave karbonering fungerer ganske fint i denne øl.

I eftersmagen er der lidt svag lemon bitterhed, som langsomt klinger ud og går over i en meget lang og sødmefuld eftersmag, hvor nøddesmagen holder ved ganske længe.

Min Vurdering: Orkney Dark Island var et fantastisk bekendtskab. God maltung øl med masser af tyngde og sødme. Meget fyldig på trods af den kun er på 4,6%Den kan sagtens nydes i sig selv; men den fungerer rigtig godt sammen med den lidt tunge skotske pub mad. Personligt kan jeg anbefale den sammen med The Guildford Arms “Steak og Ale Pie”, hvor øllen indgår som en af de væsentligste ingredienser og smagsgivere.

Min karakter: 7

 

Nicholsons – Pale Ale

The Rosestreet Brewery / Nicholsons Pubs (brygget af St. Austell bryggeriet)

Udseende: Tyndt, ca 1/2 cm høj skumhovede med ultra små bobler. Det minder lidt om hovedet på en Guinness og får mig til at mistænke om der er blevet tilsat nitrogen ved tapningen af øllen.

Selve øllen ligger farvemæssigt et sted imellem meget lys brun og meget mørk ravfarvet.

Duft: Jeg får lidt svage blomsternoter i næsen; men ellers er det ikke en øl, der gør meget væsen af sig.

Smag: Smagen er lidt ristede noter, som af ristet toastbrød; men derudover er den meget afdæmpet. Sammen med mad (i dette tilfælde Haggish) kommer der lidt flere blomsternoter frem i smagen. Men det er meget afdæmpede blomsternoter. Dertil dukker der lidt citrus op.

Eftersmagen kommer med en svag bitterhed og lidt citrus.

Min vurdering: Nicholsons Pale Ale er en noget kedelig “middel-of -the-road” øl. Der er ikke rigtig noget der stikker ud og gør den kedelig eller dårlig. Den går lige til mad; men jeg vil ikke anbefale af drikke den uden noget til. Dertil er den simplelthen for kedelig.

Min karakter: 5

 

Nicholsons – Porter

The Last Drop / Nicholsons Pubs (brygget af St. Austell bryggeriet)

Udseende: Ganske tyndt skum. Skummet er måske brunt; eller måske er det i virkeligheden hvidt og er bare så tyndt at den kulsorte øl nedenunder skinner igennem og giver indtrykket af brunt skum.

Duft: Denne øl er overraskende frisk og humlet i næsen. Det er ikke lige hvad jeg havde forventet af en britisk porter. Jeg fanger lidt blomst og tropefrugt i næsen.

Smag: Smagen er lidt ristede noter, krydret med en god portion lakridsnoter. Jeg fornemmer lidt honning og lakridssødme.

Øllen er lavt karboneret; men langtfra så lavt karboneret som andre britiske cask ales.

Eftersmagen består af en lille smule bitterhed, som minder om den bitterhed eller ristethed, som man kan finde i lakrids.

Min vurdering: Den er marginalt bedre en Nicholsons Pale Ale; men det er en halvkedelig øl, som er et rigtig godt eksempel på at Cask Ale ikke er noget kvalitetsstempel i sig selv.

Min karakter 5

 

Fallen Brewery – Dragonfly

The Guildford Arms

Udseende: Hvid og tynd skumkrone, som dog er meget stabilt. Skummet består af ultra små bobler. Selve øllen er ravgylden og klar, helt uden bobler.

Duft: Dejlig frisk duft af humle og blomster. Her er kraftig duft af citrus, suppleret med en delikat duft af mango.

Smag: En meget humlet øl i smagen, hvor citrus’en virkelig kommer tydeligt frem. Bitterheden balanceres godt af en god portion karamelsødme.

Mundfylden er mellemkraftig og som de fleste andre øl fra fad herover, så er den meget svagt karboneret.

Eftersmagen er forholdsvis lang og præget af den rene smag af citroner kombineret med et ganske godt humlebid.

Min Vurdering: En fin øl der også fungerer rigtig godt sammen med mad. Velafbalanceret og meget frisk i smag og duft.

Min karakter: 6

 

Alechemy – Secret Citra

The Guildford Arms

Udseende: Lys ravfarvet øl med et tyndt, hvidt skumhovede bestående af små bobler. Skummet er meget stabilt og hænger i gardiner ned at siden på glasset efterhånden som jeg får drukket af ølllen.

Duft: Duften er frisk humlet, med en dejlig duft af citron og melon.

Smag: Lidt overraskende smag udfra duften; det første jeg bliver mødt af er en meget let toasted smag fra malten, samt en fin smag af kiks (digestive). En overraskende god maltsødme. Sødmen er ikke dominierende men den anes tydeligt i form af kikse smagen. Humlen fylder ikke overraskende en del med en fin smag af melon og citrus,

Mundfylden er mellem til mellem-let.

Eftersmagen består af melon og citrus. Der er ikke overraskende en svag bitterhed fra humlen.

Min vurdering: Secret Citra er efter min mening en glimrende øl. Det er en dejlig IPA med en god friskhed fra humlen og en god portion smag fra malten. Det er klart en øl, som jeg godt kunne tænke mig af prøve igen. Den har dog en noget afdæmpet bitterhed i betragtning af at det er en IPA; så umiddelbart ville jeg havde skudt den til at være en Pale Ale.

Min karakter: 6

 

Marston’s Brewery – Saddle Tank

The Guildford Arms

Udseende: Medium ravfarvet øl med et tyndt hvidt skumhovede.

Duft: Duften er domineret af masser af ristede noter i form af ristet havregryn og kiks. Den minder mig lidt om havregryn ristet i honning, Dertil en lidt krydret duft.

Smag: Igen i smagen kommer de ristede havregryn frem sammen med en svag græsagtig note. Det hele kombineres med en diskret smag af citrus; eller måske snarere ingefær.

Mundfylden er mellem kraftig, og den bærer præg af den svage karbonering.

God lang sødmefuld eftersmag uden meget bitterhed.

Min vurdering: Det er en fin Bitter med gode smagsnuancer. Specielt når jeg tager i betragtning af den kun er på 3,8% har den overraskende meget smag. Det er en øl der fungerer bedst til mad; men den er ligepræcis smagfuld nok til at den måske ville kunne drikkes for sig selv. Endnu engang sidder jeg tilbage og ærger mig over at der ikke er flere danske restauranter, der fører bitter, da jeg synes det ofte er en øltyper der er noget mere velegnet (for ikke at sige noget mere spændende) til en del retter fremfor de typiske pilsnere man normalt kun kan få.

Min karakter 6

 

The Caledonian Brewing Company – Caledonian 80/-

Agua Restaurant & Bar

Udseende: Fint, tyndt, hvidt skumhovede med ultrasmå bobler. Jeg gætter på at der er tilsat nitrogen ved tapningen. Selve øllen er mellembrun og helt klar, med ganske få små bobler der stiger op fra bunden af glasset.

Duft: Forholdsvis dominernede ristede noter. Det er ikke som i en porter; men mere duften af hårdt ristet toast. Det krydres med en antydning af røg.

Smag: Smagen domineres af tydelig at malten. Der er ristede noter i form af ristede hasselnødder, ristede havregryn og en stærkt smag af hårdt ristet toastbrød, Jeg vil sige at de ristede noter er så stærke, at de nærmest går over i smagen af røg. Der er også en god del sødme fra malten, som giver en honningagtig sødme.

Fin mellemkraftig mundfylde.

Eftersmagen er lang og sødmefuld, med en lille antydning af lidt bitterhed.

Min vurdering: En fin øl. der dog ikke gør noget større væsen af sig. Den fungere fint sammen med mad; men kan godt blive lidt kedelig hvis den  drikkes for sig selv. Jeg vil dog anbefale at prøve den fra fad fremfor flaske. Den lader til at få et godt skud nitrogen ved tapning fra fad, hvilket er med til at give den en noget bedre (blødere) mundfylde. Fra flaske kan den godt komme til at virke en anelse tam.

Min karakter: 5

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.