#69: Jopen – Extra Stout

Jopen Extra StoutJopen Extra Stout kommer fra det hollandsk bryggeri Jopen i Harleem.

Bryggeriet blev etableret i 1996; men de første mange år fantombryggede de hos andre bryggerier. Det var først i slutningen af 2010, at de efter flere års tilløb fik etableret deres eget bryggeri. Faktisk er det en ombygget kirke, der i dag fungerer som bryggeri og bar.

Navnet Jopen kommer fra de traditionelle hollandske 112 liters træfade, som tidligere blev brugt til opbevaring af øl. Det bærer flaske også præg af. Det er måske ikke så tydeligt på billedet; men flasken har en krave  rundt om halsen, som er udformet som en tønde.

Udseende: Øllen ligner en traditionel stout og er helt sort. Ovenpå øllen ligger det mælkechokoladefarvet skum i et ekstremt kraftigt og tykt lag. Det ligner nærmest brunt flødeskum. Det er samtidig en meget stabilt skumkrone og kun ganske langsomt falder sammen og bliver hængende i tykke gardiner ned af siderne på glasset.

Duft: tør, kaffe, lakrids, mørkt rørsukker, mørkt brød

Smag: Det er en del kraftige mørke smagnoter i øllen. Her er mørkt brød, farin, lidt kaffenoter, Dertil kommer lidt sødme som fra frugt. Smagen er ikke overvældende kraftig og ikke noget der stikker ud.

Jopen Extra Stout har en meget let mundfylde; specielt i betragtning af at det er en stout. god karbonering der prikker godt på tungen.

Humlen bidrager ikke med megen duft eller smag; men den markerer sig med en kraftig bitterhed som kommer frem i eftersmagen. Generelt oplever jeg, at øllen i eftersmagen føles tør.  Eftersmagen er ikke specielt lang og består primært af smagen af stærkbrygget bitter kaffe og et lille snert af lakrids. Bitterheden fra humlen bliver dog hængende i et stykke tid bagest i svælget.

Vurdering: Jopen Extra Stout er en OK stout; men jeg synes ikke at der er noget specielt over den. Den er ikke dårlig; men den skiller sig ikke specielt ud fra andre stouts. Det er ikke en dårlig øl; men det er på den anden side heller ikke en øl, jeg føler noget større behov for at prøve igen.

 

Min karakter: 5 

Om øllen:

  • Dry Stout
  • 5,5 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny
  • Pris 30,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.