#71: Kelburn – Dark Moore

Efter at jeg var i Edinburg tidligere på måneden, kom jeg til den konklusion, at jeg ikke har det store kendskab til skotske øl. Jeg faldt over en del gode øl derover, og jeg tænke, at det er en øl region, som jeg godt kunne tænke mig at stifte lidt nærmere bekendskab med.

Efter en del research på nettet er det lykkedes mig at finde en skotsk online shop, der både har et fornuftigt udvalg af de lokale øl; og som leverer til Danmark (hvilket jeg til min store overraskelse måtte sande at de færreste åbenbart gør). Så jeg har i dag fået levet et par kasser skotsk øl, og tænkte at jeg vil starte weekenden med at prøve en af dem. Valget faldt på Dark Moore fra Kelburn Brewing Company.

Keldburn Brewing Company ligger syd for Glasgow, og det er et mindre bryggeri, som blev etableret af Derek Moore i 2002. Derek Moore havde været med til at grundlægge et andet lokalt bryggeri, Houston Brewery, i 1997, hvor han arbejdede som brygmester, før han startede sit eget bryggeri. Kelburn Brewing Company er et rigtig familieforetagne, der drives af Derek, hans kone og deres to børn.

Udseende: Dark Moore er mørk brun øl med et rødligt skær. Den har en forholdvis lav karbonering, så denKelburn Brewing Company - Dark Moore har næsten ikke noget skum. Det kræver, at jeg hælder meget agressivt op, før der kommer et lille beige skumhovede frem.

Duft: Dark Moore har en dejlig intens duft. Det er en meget dyb og kraftig duft; fyldt af mørke og ristede noter, og jeg fornemmet lidt lakrids. Samtidig er der masser af frugt i duften; nærmest en antydning af solbær.

Alt i alt en dejlig dyb og kompleks næse i denne øl.

Smag: Mit første indtryk er, at den ikke har en helt så kraftig smag, som duften antyder; men efter lidt tid begynder den at åbne sig op og bliver meget mere kompleks i smagen. Der er først og fremmest lidt ristede noter og smag af (bitter) lakrids og en antydning af mørk chokolade, som langsom går over i en god, dyb frugt sødme.

Den føles meget blød i munden. Den er som sagt lavt karboneret, hvilket også er med til at fremme fornemmelsen af blødhed.

Der er lidt lakrids og bitterhed i eftersmagen, samt en smule frugtsødme. Den føles forholdsvis tør i eftersmagen. Det er en forholdsvis god kompleks eftersmag, der varer godt ved.

Min vurdering: Dark Moore er mit første bekendskab med Kelburn og umiddelbart var det en meget positiv oplevelse. Det er en dejlig øl; og specielt taget i betragtning af, at Dark Moore kun er på 4,5%, så er den meget smagfuld. Som mange klassiske britiske øl er den forholdsvis lavt karboneret; så nogen vil måske opfatte den som doven. Jeg synes den lave karbonering klæder denne øl og er med til at betone den forholdsvis bløde mundfornemmelse.

Så alt i alt er det en flot og velafbalanceret øl. Det umiddelbare smagsindtryk er måske lidt tamt; men efter et par mundfulde begynder øllen at åbne op og smagen af vokse frem.

Min karakter: 7

Om øllen:

  • Old Ale
  • 4,5 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Scottish Real Ale Shop

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.