#73: Cairngorm Brewery – Darkness

Cairngorm - DarknessDarkNess er en stout fra det skotske bryggeri Loch Ness Brewery…. og så alligevel ikke. Bryggeriet gik desværre neden om og hjem i foråret 2016; men blev overtaget af Cairngorn Brewery som overtog bryggeriet og dermed opskrifter såvel som rettighederne til Loch Ness Brewerys øl, og de viderefører på den måde brandet.

Udseende: Kulsort øl med et forholdsvist godt skum. Skummet falder kun langsomt sammen; men det efterlader kun små gardiner ned af siden på glasset.

Duft: Hvis man på trods af den kulsorte farve skulle være i tvivl om, hvilken type øl det der er tale om, så efterlader duften igen tvivl: Dette er en stout. En dejlig potent næse med masser af ristede noter og chokolade. Dertil kommer der kraftige frugt noter. Her er dybt modne røde frugter, suppleret med mørke, tørrede frugter. Begge dele spiller fint sammen med chokoladen, og giver mindelser om chokolade dessert. En anelse ristede noter som minder lidt om kaffe er her også; men det er de meget frugtrige noter der dominerer.

Smag: wou det er en uventet smag. Jeg forventer ristetsmag, chokolade og måske kaffe; men istedet bliver min mund bombarderet med en intens frugtsødme. Det er jo nærmest en helt lille eksplosion af frugt i munden. Her er igen som i næsen masser af modne røde frugter. Specielt overmodne, røde kirsebær. Frugtsmagen fader langsomt ud og giver plads til at smagen af chokolade får mere plads. Smagen minder mig lidt om fyldte chokolader med kirsebær. De ristede noter bliver også mere og mere tydelige og der kommer både lidt toffee og kaffe frem.

Mundfylden er medium-kraftig til kraftig, med en god karbonering.

Eftersmagen er forholdsvis lang med en god portion sødme som går over i en let risted bitterhed og smag af kaffe blandet med en lille anelse smag af frugt i form af kirsebær.

Vurdering: Dark Ness er en lidt overraskende stout, som slet ikke er som jeg forventede. Duften siger stout; men rent smagsmæssigt er den over det hele. Den har masser af frugt i smagen til at starte med; men går først langsomt over i de ristede noter jeg forbinder med en stout.

Det er en af de mere interessante – og en af de bedre – stouts som jeg har smagt længe. Det er desværre ikke en øl jeg har set her i Danmark; men hvis man skulle falde over den, er den absolut anbefalelsesværdig.

Min karakter 7

Om Dark Ness

  • Stout
  • 4,5%
  • Scottish Real Ale Shop
  • 50 CL

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.