#76: Isle of Skye Brewing Company – Black

Isle of Skye Brewing Company - Black

Black kommer fra bryggeriet Isle of Skye Brewing Company fra øen Skye i det nordvestlige Skotland. Bryggeriet blev oprindelig etableret af et to af de lokale lærere på Skye, Angus MacRuary og Stephen Tinney. De var frustrerede over den manglende mulighed for at få godt øl på Skye og valgte at rette op på situation ved at etablere deres eget bryggeri.

Skye Brewing Company slog dørene op og begynde at brygge i 1995.  Ud over en række prisvindende øl igennem årene, blev bryggeriet bla. kendt for at have ansat den første kvindelige brygmester i Skotland. Op til deres 20 års jubilæum, valgte de at rebrande bryggeriet og deres øl. Godt nok betyder indpakningens udseende ikke så meget for smagen og oplevelsen af øllen; men jeg synes de har ramt en meget stilren og flot stil som er med til at præsentere øllen ganske godt.

Derudover kan jeg godt lide at de i samme forbindelse ændrede navne på deres øl. I dag hvor man kan få indtrykket af at der nærmest er en lille konkurrence imellem nogle bryggerier på at finde på de mest kreative og indviklede navne gik Skye Brewing Company i en helt anden retning. Deres tre flagskibsøl er en red ale, en porter og en bitter, valgte de at kalde for henholdsvis Red, Black og Gold. Så er man da ikke i tvivl om hvad man får når man bestiller.

Den øl som jeg har smag i dag er Black, som er en porter tilsat lynghonning.

Udseende: Black er næsten helt sort; men den har et svagt rødbrunt skær, når den holdes op imod lyset. Oven på øllen lægger et solidt beige skum, som bliver hængende i kraftige gardiner ned af siden af glasset.

Duft: En dejlig næse fyldt med tunge ristede dufte; primært kaffe og en snert af chokolade. Samtidig har den en rigtig god portion frugt i næsen som giver en fornemmelse af sødme.

Smag: Øllen har god fyldig smag. Den overasker på en positiv måde. Udfra duften havde jeg forventet mere krads og ristet smag; men denne her øl overrasker med en god frugtig sødme, eller måske rettere bær sødme. De ristede noter er der, men de er godt tonet ned til fordel for en god portion maltsødme, som er med til at fremhæve den meget diskrete smag af lynghonning.

Isle of Skye Brewing Company – Black er en øl som virkelig er ganske behagelig i smagen. Det er en øl der vinder ved at blive drukket enten ved eller lige under stue temperatur. Her får den virkelig mulighed for at folde alle smagselementerne ud.

Øllen har en rigtig god mundfylde. Den er godt kraftig og skal næsten tygges. Dertil kommer en ganske god karbonering.

Humlen viser sig med en god bitterhed, som kommer frem i eftersmagen. Heldigvis er der en god solid bitterhed, så øllen ikke kammer over i ren sødme. Bitterheden går over i en lang eftersmag fyldt med honning sødme og frugt. Det er nærmest en blommesødme, som bliver siddende i munden i dejlig lang tid.

Min vurdering: Isle of Skye Brewing Company – Black er en dejlig afslappende øl, som jeg bare læner mig tilbage og nyder. Det kan siges kort: den er bare utrolig behagelig i smagen. Det er en øl hvor malten spiller den centrale rolle. Selvom det er en sort øl så er de typiske ristede noter fra malten tonet godt ned til fordel for en rigtig god sødmefuld smag. Derudover må jeg bare sige et det er lang tid siden, at jeg har fundet en øl med en så fyldig en eftersmag.

Min karakter: 6,25

Om Isle of Skye Brewing Company – Black

  • Porter
  • 4,5 %
  • Scottish Real Ale Shop
  • 50 CL

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.