#79: Raasted – Imperial Oatmeal Coffee Stout

Imperial Oatmeal Coffee StoutEngang imellem kan det betale sig at gå hylderne med restpartier og udgåede vare i supermarkederne igennem for at se om der er skulle være et par interessante øl imellem. Jeg plejer at gå uden om IPA, da den friske humle aroma og smag som regel er helt væk når de nærmer sig sidste salgsdato. Derimod plejer de mørke og kraftige øl ofte at vinde i smag når de har fået lov at ligge lidt tid.

Imperial Oatmeal Coffee Stout fra Raasted er en af de øl jeg har fundet blandt de udgåede vare. Jeg har ikke hørt om den før; man til 25,- var jeg nødt til at prøve den.

Udseende: Imperial Oatmeal Coffee Stout er kaffesort øl med et chokoladebrunt skum. Det kraftige skum falder sammen og lægger sig som et tyndt lag ovenpå øllen.

Duft: Øllen har en meget behagelig og kraftig duft af kaffe, mørk chokolade og lidt ristede noter. Det er en fuldfed duft der virkelig fylder næsen ud.

Smag: Den første tanke der rammer mig er at det er en overraskende tynd mundfølelse. Normalt ville jeg forvente, at en oatmeal stout ville være noget mere kraftig. Ikke mindst i betragtning af at det er en øl på 9% virker den forbavsende let – hvilket jeg ikke synes er en positiv ting i en oatmeal stout.

Smagen er ikke overraskende meget domineret af kaffe og mørk chokolade, som ikke levner meget plads til andre smagsnuancer; men desværre med en enkelt undtagelse. Imperial Oatmeal Coffee Stout har en ganske god portion sødme. Men samtidig er en smag af mælk, hvilket er med til at give øllen en smag der minder mig  filterkaffe med mælk.

Eftersmagen er meget let bitterhed fra humlen, der ellers ikke gør meget væsen af sig. Samtidig er der en svag ristethed fra malten. Jeg ville ønske begge dele havde været tonet meget mere op for at kunne give lidt modspil til den meget kraftige sødme i eftersmagen. Sødmen sidder lang tid sammen med smag af mælkechokolade, der går over i en næsten ren smag af mælk.

Vurdering: Imperial Oatmeal Coffee Stout var en af lidt en skuffelse. Den starter ellers fint ud med en rigtig god næse; men derfra går det stille og roligt ned af bakke.

Smagen er virkelig ikke mig. Jeg ved ikke om der er kommet for meget lactose i; men smagen af mælk er – for mig – virkelig irriterende. Den er i sig selv ikke dominerende; men da jeg først har fanget smagen kan jeg ikke lade være med at lægge mærke til den hver gang jeg tager en tår. Øllen ville havde godt af enten lidt mere bitterhed eller lidt flere ristede noter til at balancere sødmen.

Som et lille forsøg prøvede jeg at komme et par dråber godt røget whisky i (OK måske “lidt” mere end et par dråber). Den røgede smag var med til at overdøve mælkesmagen og gav lidt mere modspil til sødmen.  Det gjorde øllen væsentlig bedre.

Til prisen (25,-) så er det en fin øl; men jeg er glad for jeg ikke betalte fuld pris for den.

Min karakter: 5,5

Om Imperial Oatmeal Coffee Stout :

  • Imperial Stout / Oatmeal Stout
  • 9,0 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Kvickly
  • Pris 25,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.