#81: Fanø Bryghus – Fanø Julebryg

Fanø JulebrygFanø Julebryg er ikke overraskende en julebryg fra Fanø Bryghus. Selvom det er en øl der har været på ølmarkedet i en del år efterhånden, har jeg ikke haft lejlighed til at smage den før.

Øllen er en porter på 7,5% som er tilsat vanilje, kaffe og kanel.

Udseende: Det er en natsort porter med et chokoladebrunt skum. Skummet består af hidsige små bobler, der antyder at skumme hurtigt  vil falde sammen; men imod forventning transformerer det sig til et cremet skum, der kun ganske langsomt forsvinder og efterlader en næsten helt blank overflade med et par små skumskyer.

Duft:  Øllen har en duft, som jeg bedst kan beskrive som tung og solid. Først – mens skummet bruser op – er duften præget af lakrids, som næsten går over i svag røg duft med et snert af tang. Den let ristede duft spiller fint op imod de julekrydderier som lidt efter lidt giver sig til kende. Efterhånden som skummet lægger sig, går øllen først over i duften af  julekrydderier, nellike og friskbagte brunkager. Herefter går den stille og rolig over og ender i duften af gløgg. Den minder om gløgg og rosiner…og er det et snert af appelsin jeg foremmer?

Smag: En på mange måder spændende smag af brunkage og gløgg kombineret med lidt lakrids.  Der er lidt nellike, kanel, rosin og mandler som i gløgg. Dertil kommer lidt mørk rørsukker og en snert af vanilje. Det er alt i alt en meget smagsmættende oplevelse. Øllen har god portion sødme og med et lille snert af varmende alkohol,  er det yderligere med til at understrege smagen af gløgg.

Fanø Julebryg har en god mundfylde, med en let prikke på tungen. Den har en meget udtalt sødme, som efterlader munden lettere klistret.

Eftersmagen er lang og meget sødmefuld. Den krydrede smag af brunkager bliver siddende i ret lang tid i munden efter den sidste tår er taget.

Vurdering: Fanø Julebryg falder måske ind i juleølkategorien “sukkerbombe dynget til med julekrydderier”; men jeg synes faktisk det fungerer i denne øl. Den er godt balanceret, så den volumniøse smag af julekrydderier når ikke på noget tidspunkt at blive for meget.

Jeg vil nok være lidt varsom  med at sætte den sammen med mad og stil traditionelt dansk julefrokost. Specielt syrlig mad (f.eks. spegesild) gør absolut ikke noget godt for øllen; men til gengæld er det klart en øl der er smagfuld nok til, at man sagtens vil kunne nyde den i sig selv.

Som sagt synes jeg at det er en spændende øl, som jeg vil anbefale at prøve; men det er ikke nok en øl jeg kommer til at drikke igen i løbet af julemåneden.

Min karakter: 6,75

Fanø Bryghus – Fanø Julebryg

  • Juleøl
  • 7,5 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Meny
  • Pris 35,-

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.