#82: Fallen Brewery – Blackhouse

Fallen Brewery - BlackhouseSelvom vi er i december og det højsæson for juleøllene, så kan det engang imellem være rart med at få en øl der ikke smager af julekager eller andet godt fra julen.

Da jeg have lyst til noget andet end juleøl, faldt valget på en Blackhouse som er en røget porter fra det skotske bryggeri Fallen Brewery.

Øllen er færdigkarboneret på dåsen, så der er en god del bundfald i øllen. Det skulle give lidt mere smag; men det er en anelse upraktisk at hælde op fra dåsen uden få bundfaldet med.

Udseende: Det er uden sammenligning det flotteste skum jeg har længe har set på en øl. Kraftigt, tykt og cremet. Det falder utroligt langsomt sammen og bliver hængende i tykke lag ned af siden på glasset.

Selve øllen har en meget dyb mørkebrun farve, næsten helt sort, med et rødligt skær.

Fallen Brewery - Blackhouse

Blackhouse har et af flotteste skumhoveder jeg længe har set.

Duft: Uh det er en god næse. Det er en godt solid duft af tørv i denne øl som leder tankerne hen på en god whisky. Duften af røg er dog ikke så markant og fremtrædende som i en typisk røgøl; men den er mere let og nedtonet. Samtidig er der noter af frugt som er med til at moderere den ellers potentielt tunge røgduft og er med til at give øllen et mere let og fremfor alt friskt præg.

Men den har en virkelig delikat næse, og jeg kan ikke få næsen væk fra glasset.

Smag: Først og fremst en dejlig blød og rund øl. Den har virkelig en dejlig mundfornemmelse.

Blackhouse har en dejlig fyldig smag. Her er mørkt, ristet brød; mørk og næsten brændt  karamel. Dertil kommer den dejlig smag af tørv som af en mild røget whisky, Nedenunder smagen af tørv kommer langsomt lidt klassiske porter noter frem i form af kaffe og lys chokolade.

Der er en dejlig eftersmag hvor røgen sidder langt tid i munden. I eftersmagen er der samtidig en et lille snert  af bitteheden fra humlen, som spiller fint sammen med smagen af røg.

Vurdering: Blackhouse var et usædvanlig dejligt bekendtskab. Smagen af røg – eller rettet tørv – er på intet tidspunkt kraftig eller gennemtrængende; men den tilføjer en dejlig afdæmpet nuance i denne porter. Det er en dejlig porter, der på samme tid er meget nedtonet; men også meget smagfuld. Forvent ikke hårde ristede noter som i så mange andre portere; men forvent en dejlig blød og rund øl med en dejlig fyldig smag.

Det eneste jeg har at sætte fingeren på er at den kommer i en 33 cl dåse; det er simpelthen alt for lidt.

Serveret ved stuetemperatur er Blackhouse en øl der passer godt til en stille december aften; men jeg kunne også forestille mig at den kølet godt ned ville passe forfriskende godt til grill mad på en varm sommeraften.

Min karakter: 7

Fallen Brewery – Blackhouse

  • Porter
  • 5,0 %
  • Dåse: 33 cl
  • Købt: The Scottish Real Ale Shop

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.