#84: Fyne Ales – Vital Spark

Fyne Ales - Vital SparkFyne Ales er et bryggeri beliggende ved Loch Fynen i Skotland. Det et bryggeri med et par år på bagen, da de har brygget siden slutning af 2001, hvor de indrettede en gammel landbrugsejedom til bryggeri. Her i løbet af 2017 har de været igennem en større gennemrenovering og opgradering af deres bryggeri.

Fyne Ales er ikke så kendt herhjemme, og hvis man er stødt på dem kunne det være for deres collaboration bryg med hollanske De Molen: Hills & Mills.

Men tilbage til det væsentlige; nemlig øllen. Vital Spark er en del af Fynes Ales standart sortiment, og den har været brygget siden 2002. Det er en øl, som er lidt svært at placere som øl type, og den beskrives af bryggeriet som liggende imellem stout, porter og dark mild. Med kun 4,4% vil jeg nok karakterisere den som en dark mild.

Udseende: Vital Spark har et virkelig flot og cremet skumhovet,  som ligger i et tyk lag ovenpå øllen. Det falder langsomt sammen og efterlader et tyk sæt af kniplingblonder ned af glassets side. Selve øllen i glasset er en flot, klar, mørkebrun øl med et smukt rødligt skær. Det er en af de øl der virkelig tager sig godt ud i glasset.

Duft: Vital Spark har en dejlig frugtig næse. Den er fyldt med hyldebær og hyben, blandet med syrlige kirsebær og et svagt hint af syltet ingefær. Lidt sød karamel ligger nedenunder. Det er en duft der nærmest får mine tænderne til at løbe i vand.

Jeg kan kun sige at det er en virkelig behagelig næse. Den er ikke voldsom og påtrængende, ej heller fin og delikat. Med den er dyb, kompleks og der er hele tiden masser af nye små nuancer, der dukker op hver gang næsen kommer i nærheden af glasset.

Smag: Smager indfrir til fulde hvad duften lover. Her er masser af smag. Der er blomsterhonning, lyng og hybenrose. Samtidig er der en ganske fin karamelsødme som blandet sig med en dejlig smag af frugt. Her er masser af solmodne bær; specielt intenssmag af solbær, og snert af pære i en dejlig sammenblading.

Det er en øl hvor jeg føler, at jeg kommer hele smagsregisteret igennem. Den starter med en moderat honning sødme, går herefter over i en frugtsødmen, hvor den hænger lidt på tungen indtil sødmen tones ned og giver i smag at let syrlige frugter. Sødmen og frugten toner langsomt ned og giver plads til svag antydning af lidt ristede noter; chokolade og en minimal antydning af lakrids; men disse tones også ned for tilsidst at give plads til en dejlig behagelig bitterhed, som bliver siddende ganske længe i halsen sammen med sødmefuld smag af solbær.

Vurdering: Personligt synes jeg at Vital Spark er en super øl. Jeg er helt blæst bagover. Forvent ikke en øl, der eksploderer i hovedet på dig; men forvent derimod en øl der stille og rolig åbner sig mere og mere op og kommer med flere og flere duft og smagsnuancer, jo længere tid du siddet med den. Det er en øl der bør drikkes ved stuetemperatur (omkring 18 grader) for at få mest muligt smag ud af den. Det ville absolut være synd at servere den afkølet.

Jeg føler, at jeg er kommet hele smagsregistret igennem med denne øl .Jeg sidder lige nu totalt smagsmættet tilbage. Den eneste skuffelse ved denne øl er, at jeg ikke har mere tilbage.

Det er iøvrig imponerende, at øllen kun er på 4,4%. Jeg tror ikke, at jeg før har prøvet af få en så stor smagoplevelse af en øl på så få procenter. Vital Spark er på sin vis en showcase for skotsk øl når det er bedst: Øl der har lave procenter; men er propfyldte med masser af smag.

Hvis du kun har tid til at smage en skotsk øl i 2018; så bør det være denne her.

Min karakter: 8

Fyne Ales – Vital Spark

  • Dark Mild
  • 4,4 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Scottish Real Ale Shop

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.