#86: Brewdog – Santa Paws

Brewdog Santa PawsSanta Paws er jule øl fra Brewdog. De kalder selv denne øl for er en let udgave af Wee Heavy. hvilket i min verden ikke giver meget mening. Traditionelt blev skotske øl opdelt i klasser efter hvor mange procent de indeholdt. Det var et forholdvist simpelt system, der – lidt forsimpelt sagt – byggede på princippet om at jo mere alkohol der var i øllen jo mere kostede den. En Wee Heavy (eller ’90 shilling) er den mest alkohol kraftige klasse. Med 4,5% alkohol, burde Santa Paws være en ’80 shilling. Så at kalde Santa Paws for en let udgave af en Wee Heavy giver ikke så meget mening. Det svaret lidt som at lave en alkohol svag udgave af en imperial stout, eller en alkoholfri øl på 10%.

Udseende: Santa Paws er en klar mørkebrun øl med beige skum.

Duft: Næsen gør ikke meget meget væsen af sig. Her er smag af lidt brød, en anelse sirup og måske en snert af karamel. Hvis jeg virkelig anstrenger mig er den en minimal snert af humle i form af gran; men ellers er duften forholdsvis tam; grænsende til kedelig.

Smag: Øllen har en forholdsvis afdæmpet smag, som dog er lidt mere interessant end duften; hvilket ikke er nogen større overraskelse. Smagen er først og fremmest præget af malten som giver en let sødme og en let  smag af karamel. Der er også en diskret smag af ristede nødder og en antydning af lidt gran.

Mundfylden føles relativt tynd. Heldigvis har øllen en god kraftig karbonering, der gør at den ikke kommer til at føles direkte vandet.

Eftersmagen kommer med lidt humlebitterhed. Karamel sødmen tones hurtigt ned og går over i en smag der minder om gran.

Vurdering: Santa Paws fra Brewdog er noget af en overraskelse. Jeg forbinder normalt Brewdog med meget smagfulde øl; men Santa Paws er godt nok den mest tamme juleøl jeg har fået i år. Både duft og smag gør ikke meget væsen af sig.

Samtidig vil jeg sige at den smagsmæssigt heller ikke rammer stilen helt. De traditionelle skotske øl (hvad enten jeg klassificerer Santa Paws som en Wee Heavy eller en ’80 Shilling), er typisk bygget op omkring en meget tung og fremtrædende malt profil. I denne er malten måske den mest fremtrædende smagskomponent; men det skyldes nu mest, at humleprofilen er godt tonet ned.

Alt i alt, så synes jeg ikke at Santa Paws er en anbefalelsesværdig øl. Der er masser af juleøl derude som er væsentlig bedre, og der er masser af skotske øl derude som er markant bedre end denne.

Min karakter: 4,5

Om Santa Paws:

  • Juleøl
  • 4,5 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 25,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.