#87: Ørbæk – Juleøl 2017

Ørbæk Juleøl 2017Ørbæks Juleøl 2017 er en stout på 9,5%. Den er tilsat svedskejuice og lakrids samt ØRbæks egen Fionia rom.

Udseende: Ørbæk Juleøl 2017 er en helt igennem sort øl med et lyst brunt skumhovede. Det er et decideret voldsomt og kraftigt skum der ligger et sted imellem “fantastisk flot” og “gad vide om øllen er dårlig når der kommer så meget skum“.

Duft:  Ørbæk Julestout 2017 har en  behagelig næse med middelkraftige ristede noter, Det er en meget klassisk duft af stout; her er lidt kaffe, godt med chokolade og en god snert af lakrids. Derudover synes jeg , at jeg kan fornemme en snert af noget vinøst; eller måske er det bare rommen, der giver sig til kende. Jeg fornemmer også lidt vanilje og rosin; men det er meget tonet ned.

Smag: Først og fremmest er det en god kraftig smag af lakrids, der er tilstede. Sammen med en kraftig sødme er lakridsen ret dominerende i smagen. Nedenunder gemmer sig lidt smag af chokolade og mørk (nærmest brændt) karamel. Jeg fornemmer rommen, som giver sig tilkende ved en svag smag af lidt vanille og rosin; men også med en snert af alkohol. Der er også god del tørret frugt i smagen; specielt svesker og rosiner – hvilket måske ikke er specielt overraskende i betragtning af, at øllen er tilsat rom og sveske juice.

Mundfylden er dejlig kraftig og næsten cremet. Der er en god rest sukker i øllen, der gør at den næsten føles decideret klistret i munden. Den klistrede fornemmelse modereres dog af en god, kraftig karbonering som giver lidt modspil til den kraftige mundfylde.

Der er en mellemkraftig humlebitterhed i eftersmagen. Humlebitterheden spiller godt sammen med en snert af alkohol fra rommen og en god lakridssmag, og det giver tilsammen en fin oplevelse af lakridsbitterhed. En ganske fin eftersmag som desværre varer alt for kort. Kun bitterheden bliver siddende lidt tid bagest i halsen.

Vurdering: Ørbæk Juleøl 2017 er som sådan en fin stout,  og det er dejligt med en juleøl, som til en afveksling ikke er dynget til i julekrydderier. Rommen er nogenlunde godt integreret i øllen; forstået på den måde at den på ingen måde er dominerende eller gennemtrængende; men derimod meget afdæmpende og bidrager kun med lidt smagsnoter og nuancer. Lakridsen er derimod forholdsvis dominerende hele vejen igennem fra duft til eftersmag.

Det er ikke nogen dårlig øl – specielt når man tager prisen i betragtning. Dog er lakridsen måske lidt for dominerende og kommer lidt til at overdøve de andre nuancer lidt. Eftersmagen er også lidt for kort til, at jeg er helt oppe og ringe. Men alt i alt en fin lille øl, der med sin mørke og tunge smag passer godt til årstiden.

Min karakter: 5,5

Om Ørbæk Juleøl 2017:

  • Juleøl
  • 9,5%
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Fakta
  • Pris 22,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.