#88: Phenomenale – Imperial Black Alchemist

PhenomenAle - Imperial Black AlchemistPhenomenale er et af de mindre nye bryggerier i Danmark. Simon og Jonas, der står bag bryggeriet var oprindelig håndbryggere på hobbyplan.  Men efter at havde vundet guld ved Sjællands Mesterskaberne i håndbryg og DM i håndbryg fik de blod på tanden, og de har nu fået skaleret produktionen op og er begyndt at sælge deres øl.

Imperial Black Alchemist er deres seneste øl, og den er en potent imperialt stout på 10.5%

Udseende: Det er en kulsort øl, og der er ikke antydning af lys, der trænger igennem. Skummet er lyst chokoladebrunt, og det er først kraftig og cremet; men det falder sammen til et fint tyndt lag ovenpå øllen.

Duft: Imperial Black Alchemist har en ganske dejlig næse med masser af mørk chokolade, friskbrygget mørk kaffe. Det er en dyb og tung duft, og den er virkelig som en imperial stout bør være.

Smag: Mit første indtryk af Imperial Black Alchemist er først og fremmest den meget tykke og cremede mundfølelse. Jeg har nærmest fornemmelsen af at skulle tygge øllen. Der er samtidig en god karbonering, som tilføjer en frisk prikken på tungen som undgår at øllen opleves alt for klæg.

I smagen er den uden sammenligning en klassisk imperial stout, hvor smagen domineres af de mørke ristede malte. Der er fremfor alt masser af chokolade i smagen; en tung dominerende smag af chokolade, der gør øllen (med undtagelse af temperaturen på øllen og en prikken på tungen fra karboneringen) næsten opleves som varm chokolade.

Hvor Imperial Black Alchemist måske skiller sig lidt ud, er at den ristede og let bitre smag fra mørke ristede malte, der kan være i en imperial stout, er næsten helt fraværende her. Der er en rigtig god portion restsødme, som også er med til at understrege chokoladesmagen i øllen.

Nedenunder chokoladen titter der lidt sød lakrids frem, sammen med smag af koldbrygget kaffe som komplimentere den dominerende chokolade smag ganske fint. Det er med til tilføre øllen et par ekstra dimensioner, så den dermed undgår at ende som en endimensionel chokolade bombe.

Selvom det er en øl på 10,3% fornemmer jeg overhovedet ikke alkoholen i smagen. Den ristede bitterhed, som man tit støder på i en kraftig stout, er næsten ikke at finde her. Tværtimod oplever jeg øllen som mere sød, blød og meget rund i smagen.

En lille snert af lidt humlebitterhed giver sammen med karbonering giver et godt modspil til den tunge kraftige øl. Dejlig lang eftersmag af chokolade. Først bitter mørk chokolade og en antydning af lakrids, der stille og roligt går over i en mere blød og afrundet smag af mælkechokolade.

Min vurdering: Jeg kender mest PhenomenAle for deres meget humlede øl som Fruity and the Beast og Double Monkey Fist. Imperial Black Alchemist er helt anden stil. Humlen er tonet rigtig godt ned; og de har i den grad givet de mørke malte frit spil med smagen af chokolade, kaffe og lakrids. Jeg oplever Imperial Black Alchemist som meget sød, og den rammer virkelig min søde (malt-)tand. Der er måske nogen, der vil savne lidt mere ristethed eller bitterhed; men jeg er ret begejstret.

Jeg har smagt Imperial Black Alchemist ved Køge Øldag tidligere på året, hvor jeg dog ikke var helt oppe og ringe. Jeg ved ikke om Phenomenale måske har ændret opskriften lidt, om den har ligget længere, om karboneringen er lidt kraftigere i flasken, eller om det måske bare er fordi en tung stout på en sommerdag sjælden fungere særlig godt ved jeg ikke; men efter jeg har smag flaske versionen af Imperial Black Alchemist, så må jeg sige, at jeg synes, at er en god solid imperial stout.

Imperial Black Alchemist er virkelig en god tung vinterøl, som er velegnet til at nyde i små doser på en kold og mørk vinteraften.

Min karakter: 6,25

Om Imperial Black Alchemist:

  • Imperial Black Stout
  • 10,3%
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 59,-

 

Opdateret efter ny smagning d. 19/6-2018:

Jeg har i forbindelse med en anmeldelse af Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Editon smagt Imperial Black Alchemist igen efter øllen har lagret lidt over et halvt år, og jeg må konstatere, at det er en øl der i den grad har vundet ved lagringen.

Speciel næsen har vundet ved den ekstra lagringstid. Den er blevet mere rund, og jeg oplever den mere kompleks med flere noter af mørke frugter end jeg gjorde de første par gange jeg smagte den.

Imperial Black Alchemist er blevet langt mere rund i smagen, hvilket giver en fin baggrund til de ristede noter i øllen. Karboneringen er blevet mindre kraftig, og bitterheden fra humlen er svundet kraftigt ind,  hvilket er med til yderligere at understrege den tunge, tykke konsistens.

Derudover vil jeg gerne trække mine ord i mig igen, om det er en vinterøl. Jeg har testet det og det er en fantastisk øl på en varm sommeraften.

Det halve års lagring har gjort at Imperial Black Alchemist er gået fra en lidt ordinær Imperial Stout til virkelig at gøre en rigtig god figur. Hvor den ligger nu vil jeg sige at den karaktermæssigt ligger på 6,75. Jeg er spændt på at de hvordan den udvikler sig med yderligere lagring.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.