#92: Ugly Duck – Nothing But Trouble

Ugly Duck - Nothing but TroubleNothing But Trouble blev oprindelig lavet som et samarbejdsbryg imellem Ugly Duck og hollandske De Molen tilbage i 2015. Der blev oprindeligt lavet 6 fadlagrede versioner (samt en enkelt ikke laget) af øllen, som  hver især blev lagret 6 måneder på forskellige fad (whisky, røget whisky, rødvin, bourbon, sherry og brandy).

Ugly Duck har brygget Nothing But Trouble igen, og de har denne gang skruet lagringstiden op, så øllen har lagt 12 måneder på gamle Pedro Ximenez sherryfade.

Udseende: Normalt er jeg ikke så interesseret i udseendet af flasker og etiketter; men denne øl fortjener lige et par ord. Øllen kommer i en 0,66 liter flaske, hvor toppen af halsen er dyppet i voks. Det giver flasken et let sofistikeret udseende og gør den skiller sig lidt ud fra normale flasker. Og lad mig bare sige, at Ugly Duck ikke har været nærig med voksen. Andre producenter, der bruger et relativt tyndt lag voks, der er let at fjerne; men her skulle jeg godt nok kæmpe lidt for at få det af, får jeg kunne få adgang til øllen.

Efter det lykkes mig at kæmpet mig igennem voksen og få hældt øllen op i et glas, bliver jeg mødt af synet af et utrolig flot og flødeskumscremet skumhovede. Det er et ganske flot og meget stabilt skum, som kun falder ekstremt langsomt sammen, og der går 5-10 minutter før det ender som et ca. 1 cm tykt lag ovenpå den kaffesorte og nærmest helt uigennemsigtig øl.

Duft: Duften er nærmest ubeskrivelig. Tyk, tung og massiv er de første ord der falder mig ind. En intens duft af tobak og læder. Den giver mig associationer til hestestald, hø, træværk og saddeltøj af mørkt slidt læder.  Den kraftige duft skjuler næsten den fuldfede duft af kaffe, mørk chokolade og en antydning af røg.

Det er i sandhed en intens duft der skal nydes i små doser for at den ikke bliver totalt overvældende. Min næse bliver ved med at vende tilbage. Det er virkelig en sublim duft i denne øl.

Smag: Hold da op den er intens! En dyb, fyldig og lidt tør smag af tobak og læder, som suppleres af en delikat antydning af lidt røg og træ. Den dominerende smag af læder tones langsom ned og går over i vidunderlig smag af sød, mørk chokolade og en smule bitter kaffe. De enkelte smagselementer bølger frem og tilbage over tungen, og øllen efterlader mig totalt smagsmættet efter bare en enkelt mundfuld.

Mundfylden er dejlig kraftig og passer dermed rigtig godt til smagen. Den er heldigvis ikke så kraftig at den bliver hængende i munden. Øllen er fløjlsblød og smyger sig indbydende rundt i hele munden.

Eftersmagen er utrolig lang. Det er lige før jeg forventer at kunne smage den dagen efter. I eftersmagen kommer der lidt bitterhed frem, hvilket er med til at balancere smagen, så den ikke bliver kvalmende. Det er en dejlig sødmefuld eftersmag med masser af chokolade, som stille og roligt går over og ender i smagen af let bitter kaffe.

Her er masser af smagsnuancer som blander sig ind imellem hinanden, fint afstemt og komplimenterende med en fin lille rød tråd en form af en meget diskret note at sherry fra første smagsindtryk til eftersmagen langsomt klinger ud.

Min vurdering: Nothing But Trouble  fra Ugly Duck er en af de bedste øl, jeg længe har smagt. Den er meget intens i både duft og smag; så den skal nydes langsomt og i små portioner, ikke mindst da den er på 12%. Det er en øl der bliver ved med at komme med nye smagsindtryk for hvert lille nip, jeg tager af glasset.

Det eneste jeg umiddelbart kan udsætte på øllen er, at den kommer i en 66 cl. flaske; hvilket jeg synes er lige i overkanten. Der er så meget smag i denne øl, at det ikke er meget man kan drikke af den. Tilgengæld er den så kraftig i smagen, at den sagtens kan holde sig et par dage i køleskabet, når den først er åbnet. Den mister måske lidt smag og kant; men den er stadig fantastisk.

Jeg synes, at Nothing but Trouble på alle måder allerede en sublim øl nu. I betragtning af hvor meget mørke øl udvikler sig ved ekstra lagring, så jeg tør næsten ikke tænke på hvilket smagsmæssigt monster, denne her vil kunne udvikle sig til ved at lagre et par flasker et par år.

Min karakter: 8

Om Nothing But Trouble:

  • Imperial Stout
  • 12%
  • Flaske: 66 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 125,-

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.