#93: Orkney Brewery – Dark Island Reserve

Dark Island ReserveDark Island Reserve er en noget kraftigere version af Orkney Brewery’s prisvindende øl Dark Island. Dette er den tredje version af øllen jeg er stødt på. Jeg har tidligere prøvet cask versionen og den normale flaske version, og jeg har været ret begejstret for begge.

Dark Island Reserve er på 10%, i modsætning til de to andre versioner der ligger omkring 4,5%. Udover den er dobbelt så stærk, så har den tillige været laget 3 måneder på gamle whisky fade.

Udseende: Dark Island Reserve må siges at leve op til sit navn; det en helt sort øl. Den har et flot og stabilt chokolade brunt skumhovede, der består af små bobler. Her skiller den sig ud fra den “normale” Dark Island, som har en mere mahonibrun farve.

Duft: Duften er blød, rund og mild. Dark Island har en dyb træagtig note, som jeg bedst kan beskrives som en blanding mellem ristede hasselnødder og egetræ. Der er en tydelig duft af mørk chokolade og kaffenoter, som blandet sig med en god kraftig duft af mørke, tørrede frugt: dadler, rosiner og figner.  Samtidig er der en let vinøsitet, som giver øllen et strejf af portvin.

Interessant nok ikke så meget direkte præg fra lagringen på fad. Jeg havde måske forventet at de gamle whisky fade ville bidrage lidt mere til duften.

Smag: Min allerførste reaktion er: Uh den er god!  Det er ikke mindst fordi Dark Island Reserve har en virkelig gennemført behagelig mundfølelse; den er fløjlsblød og fyldig. Jeg fornemmer ikke karboneringen specielt tydelig; men den føles ikke flad, for istedet for en prikken på tungen fra karbonering, får jeg istedet en fin prikken på tungen fra alkoholen.

Smagen består først og fremmest en rigtig god portion chokolade og tørret frugt. Dertil kommer en dyb smag af træ og en ganske svag antydning af mild whisky. Der er en antydning af røg; men den er meget diskret.  Det hele komplimenteres perfekt med en dyb smag af lakrids og kaffe.

Eftersmagen er lang og behagelig med masser af lakrids, som går over en i dejlig lang og behagelig tør, ristet eftersmag.

Lagringen på whiskytønder kan virkelig godt mærkes i denne øl. Den er med til at afrunde øllen og giver den en fin lille ekstra smagsnuance af whisky og – meget lidt – røg.

Min vurdering: Dark Island Reserve er en øl, der har været lidt svær for mig at vurdere. Jeg har i forvejen hørt meget positivt om den, og jeg havde derfor skruet mine forventninger meget højt op. Min første indskydelse er, at den er rigtig godt; men at den måske ikke var helt så spændende og smagfuld, som jeg havde forventet. Men jeg må sige, at når jeg sidder lidt tid med den, så er det en øl som stille og roligt åbner sig op, og åbenbare en smagsmæssig

Den er ikke så kraftigt og “in-your-face” som f.eks. en moderne imperial stout kan være. Men den har en vidunderlige afrundet og behagelig smag. Der er masser af nuancer i øllen, når man først giver sig selv lov til at lede efter dem. Jo længere jeg sidder og nyder øllen jo flere dukker der op.

Det er øl som jeg vil anbefale man bare læner sig tilbage og nyder, mens alle dens smagsnuancer stille og roligt folder sig ud.

Min karakter: 7,25

Om Dark Island Reserver:

  • Old Ale
  • 10%
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Scottish Real Ale Shop

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.