#97: Ölvisholt Brugghús – Lava

Ölvisholt Brugghús - LavaÖlvisholt Brugghús er et mindre islandsk bryggeri som blev grundlagt i 2007. Bryggeriet holder til i en ombygget stald på en gammel gård i den sydvestlige del af Island, ca 65 km fra Reykjavik. Fra bryggeriet er det udsigt til vulkanen Hekla som har givet inspiration til øllen “Lava”, som er en imperial stout på 9,4%.

Jeg må ærligt indrømme at jeg aldrig har hørt om hverken øllen eller bryggeriet før, så da jeg faldt over flasken i lufthavnen i Reykjavik tænkte jeg det var en glimrende mulighed for at stifte bekendtskab med et nyt bryggeri.

Udseende: Øllen er lige så kulsort som islandsk lava, og den lader ikke det mindste lys slippe igennem. Oven på øllen ligger fint og stabilt mælkechokolade farvet skum.

Duft: Lava har en ganske god kraftig næse, som er lige præcis som en stout bør være: Her er ristede noter, kaffe, chokolade og en snert af lakrids. Dertil kommer en smule røg. Røgen er ikke specielt dominerende; men den er lige præcis tilpas tydelig, til at den supplerer de øvrige dufte ganske fint. Røgen er med til at give en fornemmelse nærmest af tjære, saltvand og tang…. Det minder mig lidt om duften af havn.

Smag: Lava har en god og fyldig smag. Først og fremest en kraftig smag af lakrids, samt gode ristede noter samt kaffe og chokolade. Dertil kommer der en dejlig røget smag, som minder om trækul.

Øllen har en dejlig kraftigt mundfylde, og den giver en fløjlsblød fornemmelse i munden. Jeg føler at hele mundens fyldes godt og grundigt ud af øllen, og den efterlader en god klistret fornemmelse i munden.

Eftersmagen er forholdsvis lang. Først er der lidt smag af bitter lakrids, hvor humlen også bidrager til bitterheden. Herefter kommer de ristede noter virkelig frem med smag af kaffe, som langsomt går over i smagen af mørk chokolade. Jeg fornemmer på dette tidspunkt en god portion sødme i eftersmagen som jeg først ikke lagde mærke til ved øllen. Det hele klinger stille og roligt ud og  ender i en meget lang og behagelig smag af røg, som bliver siddende i virkelig lang tid.

Min vurdering: Lava fra Ölvisholt Brugghús er faktisk en ganske udemærket imperial stout. Den er et godt eksempel på hvordan sådan en type øl skal være. Det er en godt balanceret øl hvor de enkelte smagnuancer spiller godt sammen. Samtidig er der godt med smæk på ristede noter og røgen. Røgen er som sådan ikke dominerende – som f.eks. i en rauchbier – men den bidrager med gode nuancer og lidt kompleksitet til øllen. Dermed er røgen med til at hæve Lava fra at være en lidt gennemsnitlig øl til en ganske udmærket imperial stout.

Min karakter: 6,75

Om Lava

  • Imperial Stout
  • 9,4 %
  • Flaske  75 cl
  • Købt: Reykjavik Lufthavn

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.