#98: Samuel Smith – Yorkshire Stingo

Samuel Smith - StingoBryggeriet Samuel Smith fra Yorkshire i den nordlige del af England er et bryggeri med en historie, der går tilbage til 1758.  Det er på sin vis et traditionsbundet bryggeri, og f.eks. bruger de stadig hestevogne til at leverer øl til de lokale pubber.

Øl gæret på Yorkshire Squares

Brygningen af øl foregår også efter gamle traditioner. Samuel Smith bruger de såkalde Yorkshire Squares til gæring af øllen.  Yorkshire Squares blev opfundet af Timothy Bentley for et par hundrede år siden; men det bruges i dag kun af en håndfuld bryggerier. Hvor man i dag typisk gærer øllen på ståltanke er Yorkshire Squares lavet af skiffer eller sandsten.

Lidt forsimpelt fortalt (for en meget mere uddybende forklaring så Ron Pattinson en god forklaring af systemet her) så er Yorkshire Squares et system der bygger på en gæringsbeholder, der består af to kamre ovenpå hindanden. Urten (øllen) kommer i det nederste kammer, og tilsættes gær. Gæren skummer op og presser sig stille op i det øverste kammer. Efter lidt tid pumpes øl op i det øverste kammer, blandes med gæren og flyder så tilbage til det nederste kammer igen, hvor gæringen så forsætter. Processen gentages indtil øllen er gæret færdig. Processen skulle give en øl med en mere fyldig krop og højere karbonering (sammenlignet med andre engelske øl).

Yorkshire Stingo fra Samuel Smith er brygget på denne måde. Efter gæring er øllet kommet på træfade og ligger ca. 12 måneder før den tappes på flaske. Nogle af fadenede skulle angivelig være mere end hundrede år gamle; men de enkelte stave i fade bliver udskiftet efterhånden som de er udtjente.

Yorkshire Stingo

Udseende: Yorkshire Stingo har et kraftigt hvidt og let cremet skum som ligger i et tykt lag oven på øllen. Skummet er forholdvis stabilt og ender i et 1/2 cm tykt lag oven på øllen. Den lidt uklare øl er lys brun med et orange skær.

Duft: Yorkshire Stingo har en ganske behagelig duft. Malten fylder en del med nuancer af karamel, brændt sukker og lyst brød. Dertil kommer lidt frugtige nuancer af orange og mandarin. Der er samtidig lidt alkohol i næsen, som giver Stingo lidt kant.

Smag: Det er de samme komponenter, som der var i duften, som går igen i smagen. Her er karamel og citrusfrugt i form af orange og mandarin. Dertil har smagen en dybde som kommer fra smagen af søde, tørrede frugtet som minder om smagen af sukat, tørrede dadler og rosiner. Dertil er der en smag af ristet, lyst brød og en anelse ristede nødder, som er med til at give lidt kant til sødmen.

Fadet smager jeg ikke direkte; men det er med til at runde smagen godt af og giver en mere blød oplevelse af øllen.

Yorkshire Stingo er godt kraftig karbonering, og det er med til at give øllen en lidt frisk kant og dermed lidt modspil til sødmen.

I eftersmagen kommer der en ganske svag bitterhed, som faktisk giver et rigtig godt modspil til den tydelige sødme som er i smagen.

Min vurdering:

Yorkshire Stingo er faktisk en udemærket øl…uden jeg dog er helt oppe og ringe over den.Det er ikke en superkompleks øl med masser af lag i smag og duft; men en stille og rolig øl. Dog vil jeg sige at den absolut er et bekendskab værd hvis du ikke har prøvet den før.

Det en øl hvor humlen er skruet godt ned og giver plads til både malt og gær. Imens jeg drikker øllen, kan jeg ikke lade være med at tænke på, at den godt kan minde lidt om en nedtonet og mere afrundet  version af Ambre Bush eller Bush de Noel.

Jeg kan anbefale Stingo sammen med ost.  Den kraftige maltsødeme spiller godt sammen med meget kraftigt smagende oste.

Min karakter: 6,25

Om Stingo

  • Strong Ale
  • 8 %
  • Flaske  50 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris: 59,95

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.