#100: Bryghuset Braunstein – Dragonfly – Haast River

Dragonfly - Haast RiverHaast River er nyeste skud på stammen fra Braunstein Bryggeries Dragonfly serie. De tidligere har jeg ikke været specielt imponeret over (se her, her og her). På trods af de – på papiret og i markedføringsmaterialet – gode intentioner om at hoppe med på craft beer bølgen, så har øllene indtil videre været lidt til den kedelige side.

Haas River er en rye porter og da jeg har en forkærlighed for de mørke øl tænke jeg at denne måske ville ramme mine smagsløg bedre.

Udseende: Det er en helt igennem sort øl. Ovenpå øllen ligger et beige skumhovede som er nogenlunde stabilt. Det falder relativt hurtigt sammen og efterlaver kun minimale gardiner af skum ned af siden på glasset.

Duft: Det er meget diskret duft….som i meeeeeeget diskret. Jeg skal nærmest havde dyppet næsen helt ned i øllen for at fornemme de enkelte nuancer. Der er – meget lidt – ristet mørkt brød og en svag antydning af mørk chokolade. Dertil kommer en ganske svag antydning af lidt mørk frugt. Efterhånder kommer der en lidt tør, ristet notet frem som minder af meget kraftigt ristede espresso bønner.

Smag:  Der er en underlig afdæmpet smag. Der er lidt ristede noter; men slet i samme grad som jeg ville forvente at finde i en porter. Generelt er der forbavsende lidt smag i øllen. Udover de svage ristede noter er der en kraftig portion bitterhed i øllen.

Øllen har en mellem til kraftig mundfylde og en forholdsvis markant karbonering. Den er måske en tand for meget karboneret til min smag. Jeg har fornemmelsen af at øllen bruser op i munden på mig, når jeg tager en tår og det gør det svært at fornemme mundfylden. Faktisk opleves den meget mere behagelig efter jeg har kørt øllen kraftig rundt i glasset i et halvt minuts tid og dermed har fået banket en del af CO2’en ud af øllen.

Haast River er meget bitter i eftersmagen. Der er en svagt ristet smag af hårdt ristet rugbrød; men den forsvinder hurtigt, og det eneste der er tilbage, er en meget kraftig bitterhed, der bliver siddende bagest i halsen i meget lang tid.

Min vurdering: Haast River har ikke været i stand til at ændre min opfattelse af Dragonfly Serien. Dragonfly er ganske vist markant bedre end Bryghuset Braunstein standart bryg; men jeg er bare ikke helt oppe og ringe over de øl jeg har smagt ind til videre.

Haast River er efter min mening ikke nogen specielt god øl, og jeg synes den lidt kraftige humlebitterhed stikker lidt ud. Da jeg drak øllen havde jeg lidt svært ved at beslutte mig for hvilken temperatur øllen burde serveres ved. Ved lidt højere temperatur bliver humlebitterheden meget dominerende; men tilgengæld er der lidt mere smag i øllen. ved lavere temperatur opleves humlebitterheden mindre marken (og efter min mening mere passende) men tilgengæld er det uhyre svært at fange smagsnuancerne.

Hvis jeg endelig skal sige noget positivt er det set ud fra et brygge teknisk synspunkt imponerende at man kan brygge en øl på mørke malt og formå at få så lidt duft og smag i øllen. Det er faktisk ikke så let som det lyder.

Min karakter: 4,25

Dragonfly Haast River:

  • Rye Porter
  • 6,5 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 19,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.