#105: Røde Port – Ravn Sort

Røde Port - Ravn SortRavn Sort fra bryggeriet Røde Port en en Imperial Stout tilsat columbiansk kaffe og dominikansk rom. Ravn Sort er en imperial stout i den lette ende på kun 7,3%.

Udseende: Ravn Sort er en kulsort øl med et chokoladebrunt skum. Skummet faldet langsomt sammen og lægger sig i et tyndt lag ovenpå øllen.

Duft: Det første jeg lægger mærke til, da jeg stikker næsen henover glasset der en markant duft af friskbrygget, mørkristet kaffe. Det er en mørk, dyb, ristet og meget behagelig Jeg ved ikke om det egentlig er en god egenskab ved en øl; men jeg sidder og får lyst til en kop kaffe.

Efterhånden som næsen langsomt bliver mætter af den lokkende duft af kaffe, dukker der langsomt flere og flere nuancer op; og pludselig bryder duften af mørk chokolade frem med en fuldfed og bitter aroma. Samtidig begynder de øvrige ristede noter stile og roligt at komme frem i form af brun farin og mørk branket karamel. Dertil kommer en god frugtig aroma af mørke tørrede frugter. Den tilsatte rom giver sig tilkende med en duft af rosin og en diskret vinøs note.

Smag:  Smagen er noget af en rutchebane tur ved den første mundfuld. Først en blød og rund smag af chokolade, og så: BAM! Pludselig kommer alle de bitre, ristede noter strømmende og eksploderer nærmest i munden på mig. Her er en overflod bitterhed i form af hårdristet espresso og bitter mørk chokolade. Det føles først helt overvældende mens munden fyldes ud og ansigtet næsten trækker sig sammen af bitterhed. Men for pokker hvor smager det godt! Jeg føler, at alle smagsløg i munden nærmest kommer på overarbejde her.

Jeg fornemmer svagt rommen er med til at runde smagen lidt af og bidrager med smagen af rosin og en smule vinøsitet.

Eftersmagen er meget lang med dejlige bitre noter af mørk chokolade, masser af kaffe og fremfor alt en bitterhed, der bliver siddende bag i munden i virkelig lang tid.

Min vurdering: Ravn Sort er en dejlig smagsmættende øl. Jeg tænker ikke over, at det er en imperial stout på kun 7,3%. Den “lave” procent gør sig kun til dels bemærket ved at kropen er knap så fyldig og kraftig som andre imperial stouts. Men hvad den mangler i mundfylde, har den til gengæld i smag, med masser af kaffe, chokolade….og ikke mindst med en dejlig ristet bitterhed, som bliver siddende i munden meget lang tid efter den sidste tår er taget.

Jeg mener, at dette er den tredje øl jeg har smagt fra Røde Port, og jeg er stadig godt og grundig imponeret over det høje niveau som de ind til nu har holdt. Det er et af de nye danske mikro bryggerier jeg ser frem til at følge i kommende år.

Min karakter: 6,75

Om Ravn Sort:

  • Imperial Stout
  • 7,3%
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 3 for 100,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.