#110: Mad hatter Brewing Company – Penny Lane Pale

Dette blogindlæg var oprindelig ment som en kort anmeldelse af Penny Lane Pale fra Mad Hatter Brewery.

Mens jeg skrev anmeldelsen blev jeg lidt distraheret af etiketten, tankerne begyndte at flyve og indlægget kom pludselig til at tage en helt anden drejning. Så inden jeg går igang med anmeldelse af øllen, så har jeg først en kort bemærkning om etiketter og holdbarhedsdato på øl, hvilket leder hed til en lille disclaimer omkring denne anmeldelse.

Session IPA fra engelsk bryggeri

Mad Hatter Brewing Company er et af de bryggerier, der tager både deres øl og deres kunder seriøst, og et godt eksempel på dette er, at etiketten på Penny Lane Pale både viser tappedatoen og “bedst før” datoen. Specielt med en IPA efter amerikansk forbillede (som bør drikkes mens den er forholdsvis frisk, da den hurtig mister duft og smag fra humlen) er det ret relevant at vide hvornår den er brygget. Derudover er det en sand fornøjelse at se, at Mad Hatter Brewery har sat “bedst før” datoen til kun seks måneder efter tappedatoen. Jeg synes det er fantastisk med et bryggeri der er så seriøs i forhold til deres øl, at de sætter en så relativ kort periode:

Penny Lane Pale Ale

“Bedst holbarhed til” datoen på Penny Lane Pale Ale fra Mad Hopper er sat til 6 måneder efter øllen er tappet.

American Pale Ale fra dansk bryggeri

Jeg har oplevet alt for mange danske bryggerier der som standart smækker en 12 måneders “bedst før” periode på en IPA, selvom der efter 12 måneder godt nok ikke er meget saft og kraft tilbage fra humlen udover ren bitterhed. Nedenfor er et af de mere grelle eksempel på en etikette fra et dansk bryggeri. Bryggeriet har for nylig udgivet en amerikansk pale ale, som er en øl med en forholdsvis svag maltprofil der giver god plads til humlen kan få frit spil med både aroma og smag. Her er “bedst før” datoen så til 24-07-2019 (!). Det vil sige, at det er ca. 18 måneder efter øllen er blevet tappet.

Braunstein Dragonfly Russian River

“Bedst holbarhed til” datoen på en lignende  øl fra et dansk bryggeri. Her datoen sat til hele 18 måneder efter øllen er tappet.

En forskel på almindelig specialøl og craftbeer

Begge disse øl minder på sin vis lidt om hinanden. De har begge en malt profil, hvor malten ligger i godt gemt i baggrunden. Dermed får humlen plads til rigtig at kunne folde sig ud. Der er lidt forskel i alkohol procenten; men den er holdt forholdsvist lavt i begge øl. De er begge to ganske udmærkede og  letdrikkelige øl, som kun har en moderat bitterhed fra humlen. Det er begge øl som jeg godt vil anbefale at prøve, hvis man ikke bryder sig om de voldsomt humlebittre IPA’er.

Forskellen ligger dog i, at Mad Hatter Brewery bare har et helt andet ambitionsniveau for deres øl. Med så kort en holdbarhedsdato siger bryggeriet, at efter 6 måneder vil de ikke stå inde for kvaliteten af deres øl. Øllen vil sagtens kunne drikkes efter de 6 månedes; men de indikerer her, at den ikke vil være af lige så god kvalitet efter dette tidspunkt.

Det danske bryggeri smækker derimod lystigt 18 måneder på øllen. Humle mister forholdsvist hurtigt aroma og smag, hvilket vil sige, at der efter 18 måneder næsten ikke vil være noget spor af humlen bortset fra lidt bitterhed. Øllen vil ikke være dårlig efter de 18 måneder, og den vil sagtens kunne drikkes; men med en så neddæmpet maltprofil vil det (formodentlig) være en ret kedelig, ikke specielt spændende og meget lidt smagfuld øl.

Det her lugter lidt af at det danske bryggeri har haft mere fokus på pengene end kvaliteten her; med så lang en bedst før dato minimere man risikoen for at der ender for mange øl på butikshylderne, der ikke bliver solgt. Så skidt være med at der er et par kunder der får en super dårlig oplevelse engang i foråret 2019.

Jeg synes eksemplet viser meget godt forskellen på bryggerier der primært laver special øl til supermarkedshylden og så egentlige craft breweries. De sidste kan sagtens findes på velassorterede supermarkeders hylder; men deres tilgang til at brygge øl er en helt anden. Disse har en anden respekt for deres kunder og ambitioner for deres øl.

Opfølgning følger i juni 2019

Jeg har købt et eksemplar af den omtalte danske øl, og lagt en påmindelse i min kalender i juni 2019, hvor jeg vender tilbage med en opdatering af hvordan den smager til den tid.

 

Disclaimer om denne anmeldelse

Dette leder mig langt om længe frem til selve anmeldelsen og dermed til min disclaimer: Jeg har smagt Penny Lane Pale, da det var lidt under en måned til “Bedst før” datoen. så humlearomaen og smagen vil naturligvis ikke være helt så markante som da den var helt frisk.

 

Mad Hatter Brewing Company – Penny Lane Pale

Dette leder mig så langt om længe frem til selve anmeldelsen, som jeg begyndte før jeg kom til at kigge på etiketten.

Penny Lane Pale fra Mad Hatter Brewery er en session IPA. Det vil sige, at det er en IPA der har en relativ lavt alkohol procent.

Udseende: Penny Lane Pae er en lys gylden øl med et ganske flot hvidt, cremet skumhovede.

Duft: Det er uden tvivl en øl med en dejlig frisk næse. Her er masser af gode nuancer af tropefrugter; primært melon, citrus og fersken. Jeg fornemmer en smule karamel fra malten neden under; men den er tonet godt ned.

Smag: Penny Lane Pale har en rigtig god karamelsødme fra malten i smagen; den er ikke voldsom men den er der dog. Maltsødmen komplimenterer ganske glimrende smagen af tropefrugter, som primært er smagen af  fersken og melon samt lidt citrus. Citrus smager erdog tonet lidt ned. Humlebitterheden er så sandelig også tilstede og giver et godt lille bid.

Jeg synes at øllen måske er lidt tynd i kroppen; men den kraftige karbonering hjælper dog lidt;  men den giver et lidt vandet indtryk.

Eftersmagen præges af en ganske behagelig bitterhed og en fin lang eftersmag af tropefrugter.

Min vurdering: Penny Lane Pale er en ganske udmærket øl og med sine 3,9% er det en øl man sagtens kan nyde og stadig køre bil bagefter. Den har en god frisk smag, og som alle andre øl jeg har prøvet fra Mad Hatter er den dejlig balanceret både i næse og smag. Der er selv efter 5 måneder fra tappedagen stadig god duft og smag fra humlen; men jeg kan forestille mig at den har været virkelig fantastisk, da den er helt frisk.

Alt i alt er det en ganske behagelig og letdrikkelig øl, men hvis jeg skal sætte en finger på noget så virker den måske lidt tynd i kroppen. Den kraftige karbonering hjælper dog lidt; men den giver et lidt vandet indtryk.

Min karakter: 6,5

Om Penny Lane Pale

  • Session IPA
  • 3,9%
  • Ales By Mail
  • Flaske 33 cl

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.