#113: Frejdahl – Fafner

Fafner er en IPA fra Bryggeriet Frejdahl (det vil sige, det er egentlig Bryggeriet Vestfyn der står bag).

Fafner er sammen med Sigurd (en dubbel) en af to nye øl som bryggeriet har lanceret i Netto butikkerne her i foråret.

Udseende: Fafner er en mørk gylden øl med en ganske flot hvid skumkrone.

Duft: Duften giver indtryk af en øl med en kraftig maltbase, hvilket primært giver sig til kende med en let duft af brød.  Jeg fornemmer samtidig en lidt syrlig og sur citrusnote note, lidt blomstrende, og efter lidt tid dukker der en snert fyrnåle op.

Alt i alt er det en meget nedtonet og ikke specielt kraftigt eller interessant næse.

Smag:  Smagen minder på sin vis meget om duften, idet den er forholdsvis diskret. Som man kan forvente af en typisk IPA er her lidt citrus, grape og fyrnåle. men disse smagsnuancer er meget tonet ned i smagen.

Samtidig er der en lidt irriterende syrlig og sur note som ikke rigtig passer ind i denne øl. Jeg savner til at starte med lidt bitter; men først langsomt kommer bitterheden krybende og den føles ikke speciel markant. Jeg vil sige, at bitterheden  er meget diskret i betagtning af at dette skulle være en IPA.

Min vurdering: Jeg synes at Fafner er en rimelig harmløs og samtidig grænsende til ekstrem kedelig udgave af en IPA. Det humlebid jeg normalt forbinder med en IPA kommer ikke for alvor frem i denne øl. Samtidig er smagen i øllen meget tonet ned, hvilket desværre gør, at den ender som en ret kedelig øl.

Jeg kan normalt godt lide en god, klassisk IPA til røget laks, hvor bitterheden fra øllen moderes af den fede, røgede smag fra fisken. Jeg har prøvet Fafner sammen røget laks; men her faldt øllen helt igennem. Den har simpelthen hverken smag og bitterhed nok til at spille op imod laksen.

Min karakter: 4,75

Frejdahl – Fafner:

 • IPA
 • 7,9 %
 • Flaske: 66 cl
 • Købt: Netto
 • Pris 25,-

1 kommentar

  • Lars Friis on juni 1, 2019 at 3:18 pm
  • Svar

  Jeg sidder netop og nyder en Fafner som jeg tilfældigt fandt i Netto. Jeg har selv brygget øl i en del år og er en stor entusiast af specielt IPA. Den bedste IPA jeg til dato har smagt (og iøvrigt brygget en rimelig vellykket kopi af) er en Amerikansk West Coast Kern River Double Citra IPA som også ligger på 8% alkohol og derfor er sammenlignelig. Jeg må sige at jeg er helt uenig i din vurdering. I mere alkohol svage IPA’er vil humle noter med Cittusnoter m.v samt bitterheden i øllet altid være mere udtalte. Min erfaring er at de Også hurtigt kammer over og mister balancen. Denne øl har præcis det, jeg elsker ved en Imperial IPA. Den har både musklerne -og citrus noterne og noterne af tropiske frugter og også en behagelig bitterhed. Maltstyrken i øllet vil som regel altid nedtone bitterheden en smule. Jeg synes det er en charmerende, yderst velbrygget og velafbalanceret Imperial IPA. Jeg vil teste den sammen med røget laks en snden dag
  /Ølbelix

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.