#119: PhenomenAle – Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition

PhenomenAle - Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged EditionEt af de nyere bryggerier der gjorde et godt indtryk på mig på årest ølfestival var PhenomenAle. Generelt synes jeg, at det er nogle ganske fine øl de brygger.

På ølfestivallen var jeg et smut forbi deres stand og med det formål at smage på noget af deres nye øl herunder en ganske fin session IPA. Men frem for alt havde jeg glædet mig til at prøve deres Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition. Dette er en fadlagret udgave af deres imperial stout – Imperial Black Alchemist – som jeg har smagt et par gange før.

Jeg var ret begejstret for denne Bourbon Barrel Aged Edition,  så jeg købte nogle flasker med hjem. Dels så jeg havde et par stykker til at gemme og dels for at have en jeg kunne lave en lidt mere grundig anmeldelse af.

Jeg har derfor taget hul på en af flaskerne, og det gav mig samtidig lejlighed til at finde en af de originale Imperial Black Alchemist frem for at sammenligne de to versioner. Det gav mig samtidig lejlighed til at genbesøge min anmeldelse af Imperial Black Alchemist fra sidste år – og lad mig bare sige at den har vundet en del allerede nu efter bare et halvt års lagring.

Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition

Imperial Black Alchemist og Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition

Udseende: Imperial Black Alchemist Bourbonbarrel Aged Edition er ligesom standart udgaven en kulsort øl, med et lyst chokoladebrunt skum. Skummet er noget mindre cremet end i standard udgaven og falder hurtigt sammen og svinder ind til et fint tyndt lag ovenpå øllen.

Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition

Sammenligning af de to øl. Der er ikke meget forskel i udseendet; men det er der til gengæld i både smag og duft.

Duft: Imperial Black Alchemist Bourbonbarrel Aged Edition har en fantastisk dejlig næse med en dyb og tung duft. Jeg genfinder hurtigt masser af mørk chokolade, friskbrygget mørkristet kaffe. Men fadlagringen har yderlige tilført ekstra kompleksitet til næsen, med noter af vanilje og træ. Specielt vaniljen er med til at fremhæve duften af mørke tørrede frugter. Jeg får associationer i retning af blomme i madeira. Efter jeg har siddet lidt med øllen, begynder jeg at lægge mærke til, at fadet også bidrager også med fine diskrete noter af tobak og læder. Fadet er ikke kraftigt og påtrængende men giver blot nogle ekstra noter til den tunge stout næse.

Smag: Imperial Black Alchemist Bourbonbarrel Aged Edition er ligesom standard udgaven domineret af de mørke ristede malte. Her er masser af chokolade i smagen; samt en rigtig god portion restsødme, som også er med til at understrege chokoladesmagen i øllen.

Fadet bidrager også med yderligere kompleksitet til smagen. Her er et godt skud vanilje som er med til fremhæve smagen af mørke frugter.  Samtidig er her en diskret vinøs note, som giver lidt kant til de ellers meget søde noter af vanilje, chokolade og frugt – specielt i form af solbær, overmodne blommer og rosiner. Fadet tilfører samtidig lidt ristede noter til øllen, samt en svag antydning af læder.

De 10,3% fornemmer jeg overhovedet ikke i denne øl; alkoholen er næsten helt druknet i smagen. Alt i alt oplever jeg øllen som mere sød, blød og rund i smagen, når jeg sammenligner den med den oprindelige version af Imperial Black Alchemist.

Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition har en tyk og cremet mundfølelse. Jeg har nærmest fornemmelsen af at skulle tygge mig igennem øllen. Det er en øl man bare skal give sig selv lov til at nyde i et stille og rolig tempo i små glas for ikke at blive overvældet af fylden.

Bourbon Barrel Aged Edition  har en dejlig lang eftersmag af chokolade, vanille, læder og tobak. Det er en virkelig behagelig eftersmag, der bliver siddende længe i munden.

Min vurdering:  Imperial Black Alchemist Bourbonbarrel Aged Edition er et klasse eksempel på hvad fadlagring kan tilføre en øl. Her har man taget en i forvejen fin imperial stout og tilføjet et helt nyt lag af kompleksitet i både smag og duft.

Samtidig har PhenomenAle fundet en virkelig god balance imellem smagsnuancerne fra stouten og fadet. Øllen er tilpas kraftigt brygget til at give fadet kamp til stregen. Fadet får ikke på noget tidspunkt lov til at blive dominerende; men det får kun lov til at bidrage med noter til stouten. Dermed fremtræder øllen utrolig afbalanceret imellem smagsnoterne fra øllen og smagsnoterne fra fadet.

Det betyder også, at det er en øl jeg virkelig kan bruge langt tid på at gå på opdagelse i, og som jeg kan blive ved at finde gode duft- og smagsnuancer i.

Jeg synes at PhenomenAle generelt holder et rigtig højt niveau i deres øl; men med Imperial Black Alchemist Bourbonbarrel Aged Edition her har de sat helt nye højder; og det er uden sammenligning den suverænt bedste øl fra PhenomenAle indtilvidere.

Min karakter: 7,25

Imperial Black Alchemist Bourbon Barrel Aged Edition:

  • Imperial Stout
  • 10,3 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Ølfestival 2018
  • Pris: 80,-

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.