#124: Det Lille Bryggeri – Islay Cask Imperial Stout

Det Lille Bryggeri - Islay Cask Imperial StoutEfteråret nærmer sig stille roligt og det begynder at blive tid til at finde de lidt mere mørke og tunge øl frem. Jeg har taget lidt huld på fornøjelserne i form af en Islay Cask Imperial Stout som er en særdeles røget sag fra Det Lille Bryggeri.

Øllen er en imperial stout, som har fået lov til at lagre 6 måneder på et gammel fad som har indehold whisky fra destilleriet Ardbeg fra den skotske ø Islay. Islay er kendt for en række destillerier, der stort set alle laver whisky med en markant røg og tørve smag. Øllen er ifølge etiketten tappet i 2016.

Udseende: Islay Cask Imperial Stout en kulsort øl med absolut intet skum. Det manglende skum er måske måske ikke overraskende da det er en øl, som udover de 12 måneder på fad har yderligere 2 år på bagen.

Duft: Lige så snart kapslen forlader flaskehalsen rammes min næse af en tydelig tørvet og røget duft: det er en umisgenkendelig duft af Islay whisky.

Umiddelbart virker duften meget kraftig og markant, så jeg bliver positivt overrasket da jeg stikker næsen henover  glasset. Her er naturligvis den tørre, støvede, røgede og tørvede duft  fra whiskyen. Men jeg fornemmer også en sødme i duften., som minder mig om chokolade, brownies, kagedej, mørk karamel sovs og en antydning af kokos og vanille.

Islay Cask Imperial Stout kommer næsten til at få et præg af dessert; men heldigvis balanceres den glimrende af den tunge røg. Der er virkelig en usædvanlig lækker næse i denne øl. Det er den type øl hvor jeg bare kan sidde med næsen begravet i øllen og nyder den himmelske duft og næsten ikke kan nænne at drikke øllen.

Smag: Fuld af forventninger tager jeg første tår af øllen: Her er naturligvis en god portion røgsmag af lejrbål, røg, aske og grillkul. Der til kommer gode ristede og let tørre noter, der er med til at understrege røgsmagen. Munden fyldes helt ud af alle tænkelige nuancer af røg. Det er lige før det er for meget; men øllen når lige præcis at holde sig indenfor grænserne og undgår at kamme over. Varmen fra alkoholen understreger oplevelsen af bål og røg.

Men røgen modereres også af en ganske behagelig sødme i form af mørk chokolade, cookie dough, chokoladekage samt en markant lakridssmag. Det er en tung sødme, som giver et massivt modspil til den tørre røgsmag.

Hele smagsoplevelsen rundes af et let vinøstpræg, som minder mig om portvin med smag af mørke tørrede frugter og et lille skud vanille.

Mundfølelse meget flad. Som manglen på skum antydede er der næsten ingen kulsyre tilbage i øllen; men til gengæld oplever jeg en meget kraftig, nærmest olieret fornemmelse i munden. Alt i alt en utrolig blød øl som føles meget smooth.

Eftersmagen er meget langt med en god smag af tørv og røg sammen med en let sødme som sidder bagest på tungen  og en god varmende fornemmelse fra alkoholen.

Min vurdering: Jeg tror, at Islay Cask Imperial Stout er en øl der vil dele vandene. Enten elsker man den eller også så hader man den.  Hvilken gruppe man ligger i afgøres højest sandsynlig af, om man kan lide meget røgede Islay Whiskyer.

Det her er en øl som i den grad er  præget af de seks måneder for et Ardbeg fad. Jeg synes det er vildt så meget karakter som fadet har bidraget med i form af meget tydelige noter af røg og tørv. Lagringen (både fad og efter tapning) har været med til at få rundet smagen rigtig godt af.

Fadet har givet en god kompleksitet til Islay Cask Imperial Stout; men samtidig har øllen i sig selv en god tung sødme med masser af smag. Sammen med den bløde,fyldige og lavt karbonerede øl, giver det mig en oplevelse af øllen, som jeg bedst kan beskrive som en Ardbeg-likør, med en fyldig, meget voluminøs og næsten helt dekadent smag.

Islay Cask Imperial Stout kunne godt på hen og blive en af mine favorit øl her i efteråret. Det er øl der egner sig fint til at blive nydt på en kølig regnvejrsaften.

Min karakter: 7,75

Det Lille Bryggeri – Islay Cask Imperial Stout:

  • Imperial Stout
  • 12,3 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Det Lille Bryggeri

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.