Køge Øldag 2018 – lidt anbefalinger

I morgen løber den hyggelige lille ølfestival Køge Øldag af banen. Eller det vil sige; så lille er den efterhånden ikke længere. Angiveligt er den gået hen og blevet Danmarks næststørste ølfestival kun overgået Danske Ølentusiasters årlige festival i Lokomotivværkstedet.

Årets udstillerliste til Køge Øldag er så småt ved at være på plads, og jeg har kigget på, hvad jeg vil anbefale at prøve og hvad jeg selv synes, der kunne være interessant at smage på:

Brewify Håndbryg og PhenoMenAle

Første stop på listen er ved stand 1 som deles af Brewify håndbryg  og PhenoMenAle. Her medbringer Phenomenale det der måske kunne blive Ølfestivalens mest interessante øl: Viking Champagne. Der er tale om en Brut IPA. Det er en øltype vi ikke har  set så meget i Danmark endnu; men det er ved at blive en forholdsvis hypet øltype i USA. Kort forklaret så er en Brut IPA en IPA hvor man tilsætter et enzym der nedbryder nogle sukkertyper som ølgæren ikke kan omdanne til alkohol. Dermed opnår man en knastør og meget letdrikkelig øl. Jeg  er sikker på at Brut IPA bliver en øltype vi kommer til at høre rigtig meget til i de næste par år; så tag forskud på glæderne og prøv den på Køge Øldag.

Hvis du kommer forbi standen, så vil jeg samtidig anbefale at prøve PhenoMenAle Imperial Black Alchemist. En ganske god og smagfuld imperial stout.

Flying Couch

På stand 3 møder vi Flying Couch. Det københavnske bryggeri er måske ikke så stort; men de laver til gengæld en række virkelig gode øl. Deres IPA Get Schwifty er absolut et besøg værd. Men jeg kan se at de åbenbart har lavet en ny version som hedder Get Coffee Schwifty. Jeg har ikke kunne finde nogen informationer om øllen på nettet; men hvis det er en IPA med tilsat kaffe, så er det absolut en øl, der skal  prøves.

Det Lille Bryggeri 

Det Lille Bryggeri på stand 4 er som altid et besøg værd, og de stiller traditionen op med et imponerende udvalg.

Her vil jeg anbefale at prøve deres Treenigheden. Det er en øl ,der er delt i tre og lagret på henholdsvis ståltank, romfad og whiskyfad. Det er en fin måde at opleve hvordanforskellige typer af fadlagring påvirker smagen af en øl.

Hvis man er frisk på lidt mere kraftigt øl, så er Det Lille Bryggeris signatur øl for 2017, Blod, Sved og Tårer, absolut værd at prøve.

Braunstein

Braunstein på stand 10 medbringer i år deres Dragonfly serie. Jeg har ikke været en super fan af deres øl – lige med undtagelse af deres Russian River (Dragonfly APA)  er en af de absolut bedste danske American Pale Ale jeg har smagt. Her er masser af smag fra humlen og kun en moderat bitterhed.

Røde Port

Røde Port fra Roskilde finder vi i år på stand 12. Det er et af de nyere danske bryggerier, som jeg synes har gjort det rigtig godt. Her vil jeg anbefale Flight42 som er en dejlig frisk og smagfuld IPA på kun 4,5%. Hvis du mere til de mørke øl, så er deres Ravn Sort  ikke noget dårligt bud.

Personlig vil jeg gå efter Pipers Sæson som er den eneste af deres øl jeg ikke har prøvet endnu, og jeg er spændt på at prøve Røde Ports fortolkning af en Saison.

Krampus/Christian Skovdahl

Christian Skovdahl er en af pionererne i den danske ølrevolution og står i dag bag BeerHere og Penyllan på Bornholm. Han er tilsyneladende på banen med et nyt bryggeri/brand. Jeg har ikke smagt nogen af de fire øl fra Krampus endnu; men når Christian Skovdahl står bag går man næppe helt galt i byen her.

Ninkasira

På stand 19 står den lille importør Ninkasira som har specialiseret sig i polske øl. De medbringer som altid et godt og spændende udvalg; så der burde være noget for enhver smag.

Jeg har lidt kig på øllen med det mundrette navn: Lakomin Srogi Niedzwiedz. Der er tale om en stout lagret med mjød. Umiddelbart lyder det som en ret spænde og lækker smagskombination.

Wika/Meny Køge

Som rosinen i pølseenden kommer stand 20 med den lokale Meny butik. Meny (i daglig tale i Køge kaldet Wika) har en ganske imponerende ølafdeling, og de gør en stor indsats for hele tiden at have nyt og spændende øl på hylderne. Brian Hansen som er ansvarlig for Wikas ølafdeling modtog da også ganske fortjent Danske Ølentusiaster regionale ølpris på Køge Øldag i 2017.

På denne stand er der specielt to øl som er værd at prøve. Quetzalcoatl fra Hoppe.beer i Roskilde er en virkelig forfriskende saison brygget med saften fra blodappelsin. Det er en god forfriskende øl som har været en af mine favoritter på varme sommerdage.

Men frem for alt så vil jeg anbefale af prøve Rogue 10 Hop. Her er tale en ølnyhed i Danmark fra det amerikanske bryggeri Rogue. Rogue 10 Hop er en kraftig IPA på 10,1% brygget med 10 forskellige humler og tilsat honning. Her er tale om en absolut smagfuld øl, med en god bitterhed (75 IBU) som balanceres rigtig godt af en god sødme fra malten og honningen. Wika skulle efter sigende være de første i Danmark til at sælge Rogue 10 Hop, så udnyt lejligheden til at få den smagt.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.