Køge Øldag 2018

I år blev det desværre kun til et kort besøg på Køge Øldag, da konen var kommet til at lave andre planer. Det eneste postitive ved den situation er, at vi langt om længe har fået oprettet en fælles elektronisk kalender så den slags katastrofer ikke  sker igen.

Men jeg kunne heldigvis nå at klemme et hurtigt besøg tidligt på dagen. Vejret var desværre ikke helt med arrangørene i år; men jeg undgik dog de værste byger.

Da jeg forventningsfuld dukkede op ved 11-tiden da dørene blev åbnet, var det i første omgang til en halvtom gård, men det hold ikke længe før der var godt fyldt.

Til at starte med var der ikke så mange på Køge Øldag; men skulle hurtigt ændre sig.

Desværre for arrangørerne (og de besøgende) var der to af udstillerne, der havde meldt fra i allersidste øjeblik, Desværre skulle det senere vise sig at grunden til at Indslev/Ugly Duck havde meldt afbud var de økonomiske problemer, der desværre førte til, at de er blevet erklæret konkurs. Det er desværre lidt et tab for den danske øl branche.

Men tilbage til det vigtigste: Øllene!

De lyse øl

Jeg starte Køge Øldag med et besøg hos PhenomenAle. De havde stået højt på øl-to-do liste med deres Viking IPA. Det er en Brut IPA, hvilket er en IPA,  der er tilsat enzymer, der gør den gærer helt ned så der næsten ikke er noget restsukker tilbage i øllen, hvilket skulle gøre den knastør. Simon fra PhenomenAle fortalte, at de ikke havde kunne fået gæret den helt så langt ned, som de havde håbet. Så der var lidt restsukker tilbage i øllen.

Jeg synes, at resultatet på trods af dette var endt med en ganske fin IPA. Den havde en rigtig frisk blomstende humlet næse, hvor jeg virkelig kunne fornemme det var en helt frisktappet øl. Den var gæret godt ned, hvilket gav den en delikat let krop der var med til at give den friske humle plads til virkelig at slå sig løs. Sjovt nok så var den lille smule restsødme der var tilbage i øllen med til at runde øllen godt af, så selvom det ikke var måske ikke var planen med lidt restsødme, så passede den overraskende godt til øllen. Jeg håber at PhenomenAle sender deres Viking IPA ud på flaske.

Alt i alt var Viking IPA en virkelig letdrikkelig og meget velsmagende IPA. Den lette krop og den forholdsvis tørre øl gør Brut IPA til en meget letdrikkelig øl, og jeg tror det er en øltype, vi kommer til at se en del til næste sommer.

Efter en længere eftersøgning lykkedes det mig at lokalisere standen med Flying Couch. De var vist lige sendt nok ude og var stadig igang med at gøre standen klar, da jeg fandt frem til dem. Jeg ville egentlig havde smagt deres Get Coffee Schwifty (IPA med kaffe); men den var ikke helt klar på fadølsanlægget (hvilket skulle vise sig at være et tilbagevendende problem for mig ved flere stande), så jeg måtte “nøjes” med deres Get Schwifty. Det skulle vise sig at være et godt valg. Her er tale om en virkelig lækker IPA med fuld skrald på humlen i både duft og smag. Her var masser af tropefrugt og blomster. Jeg fik nærmest fornemmelsen af en hel lille sød frugtcocktail før den massive bitterhed kom rullende. En virkelig delikat IPA, som jeg helt sikkert skal prøve igen.

Krampus Brewing er et forholdvis nyt bryggeri som er startet af [og her må jeg med røde kinder indrømme at jeg simpelthen ikke kan tyde det navn jeg skrev i mine noter] og Christian Skovdahl. De havde 4 øl med: pale ale, hvede øl, porter, og en lager.

Det var desværre ikke alle øllene, der var klar på fad, da jeg var forbi. Jeg endte med at prøve deres lager, som var den eneste der var kølet tilstrækkeligt ned, til at de ville være bekendt at servere den (i øvrigt respekt til et bryggeri der ikke vil servere deres øl med mindre de er den rigtige temperatur!). Det skulle vise sig, at lageren ikke var noget dårligt valg. Der var tale om en god frugtig og velhumlet øl, som var ganske smagfuld. Den var måske lige lidt for godt karboneret (men igen det var vist den første øl de skænkede fra fadet, så det ligger jeg ikke så meget i); men en øl med en god frugtig og blomtrende smag med en let behagelig bitter i eftersmagen. Det er en øl der lover godt for Krampus. Den gav mig i hvert fald lyst til at smage mere.

Sidste stop ved de lyse øl var ved Røde Port, hvor jeg havde udset mig deres nye saison Pipers Saison.  De er en øl som bliver brygget eksklusivt til restauranten Pipers Hus i Roskilde. Her var tale om en lys let hazy strågul øl med et dejligt cremet skum. Næsen var dejlig frisk med smæk på gærnoterne – og specielt duften af banan var ret tydelig. Mine tanker gik umiddelbart i retning af Witbier da jeg duftede til øllen. Smagen var dog ganske tydelig en klassisk saison med en god tør fornemelse. Smagen var ikke så markant kraftig som næsen, og havde tydelige noter af korn og banan.

Som sædvanlig ved Røde Port var det en godt afbalanceret øl, hvor man fornemmer, at bryggeriet har haft øje for, at det er en øl der skal kunne gå sammen med mad, så der er ingen smagsnuancer, der er alt for kraftige, så de risikerer at overdøve maden. Men alt i alt så er det en mere end godkendt saison, som man desværre kun kan få på Pipers Hus i Roskilde.

De mørke øl

Efter de lyse øl tog jeg en runde med de mørke øl; men her var der lidt længere imellem øl, der var værd at skrive om (på både godt og ondt).

Braunstein havde medbragt en Highland Park Hpas Rescue, som var en stout på 13%, som havde lagret nogle måneder på Highland Park fade. Desværre en lidt uharmonisk øl med en ikke særlig behagelig krads smag af alkohol.

Klosterbryggeriet havde medbragt en øllikør. Det skulle givetvis være den første øllikør, der er lavet i Danmark, og jeg må ærligt indrømme at mit sammenligningsgrundlag ikke er det helt store. Der er tale om en lidt sødlig likør, der serveres varm med flødeskum. Det smagte egentlig ganske godt, selvom det ødelagde oplevelsen lidt at jeg umiddelbart før havde drukket en iskold IPA. Men en fin likør med en smag som minder om en god sød stout. Jeg kunne forestille mig, at den ville være rigtig god på en kold efterårsaften.

Det Lille Bryggeri var som sædvanlig tilstede med et udvalg der gjorde at de næsten kunne lave deres egen lille ølfestival. Jeg fik smagt på deres Imperial Stout 2018, som var en ganske habil stout. Generelt så holder Det Lille Bryggeri bare et ganske fornuftigt niveau på de mørke øl.

Højde punktet på Køge Øldag var dog Ninkasira, som er et firma, der har specialiseret sig i import af øl fra Polen. Ninkasira har desværre været nødt til at lukke deres fysiske butik i København. De fortsætter dog heldigvis med en online butik, som de satser på at relancere her i starten af efteråret.

Ninkasira havde medbragt Lakomin Srogi Niedzwiedz. Her var tale om en ganske potent stout på omkring 11%. Det var en dybsort øl med et tæt og cremet skum. Hvis det ikke var fordi, øllen blev hældt op fra flaske,  ville jeg havde gættet på, at der var brugt nitrogen i øllen stedet for CO2 (som i en Guinness). Det er en øl med gode klassiske ristede noter i næsen; men højde punktet var uden tvivl smagen. Her er tale om en usædvanlig blød og smooth øl med gode ristede kaffenoter og fremfor alt en ganske god sødme. Jeg fornemmede overhovedet ikke, at det var en øl på over 10%. Det er en af de bedste øl, jeg længe har smagt og absolut en øl jeg er nødt til at prøve igen.

På gensyn på Køge Øldag 2019

Som sædvanlig en ganske hyggelig Køge Øldag, som desværre blev ramt af lidt dårligt vejr sidst på dagen. Men som altid en utrolig hyggelig og god stemning, og med masser af øl for stort set enhver smag. Det er en ganske flot festival som Køge Ølentusiaster og Hugo’s Kælder har fået op at stå.

En af de ting jeg godt kan lide ved Køge Øldag (udover den er ganske hyggelig) er den gode spredning i typer af udstillere. Her er plads til alt fra de mere mainstream, halvstore bryggerier som f.eks. Thisted og Braunstein til de mindre og lidt mere eksperimenterende som PhenomenAle og Flying Couch. Dermed er der noget til enhver smag.

Det eneste der (måske) er lidt ærgerligt ved Køge Øldag er at de fysiske rammer sætter nogle begrænsninger på hvor mange udstillere og besøgende, der der plads til. På den anden side ville lidt af den intime stemning  ryge hvis den voksede yderligere.

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.