#128: Fanø Bryghus – Demagogue

Fanø Bryghus - DemagogueDemagogue er et af de seneste skud på stammen fra Fanøs Bryghus’ efterhånden lange serie af øl dedikeret til Trump. Sidste år kom der en serie med Mango Mussolini, Maglinant Narcissist og Make the Guillotine Red Again.

Sidste år var fokus på forskellige typer af lyse øl; hvorimod det ser ud til at det er de fadlagrede øl der er fokus på i år.

Med Demagogue er Fanø Bryghus gået i retning af en belgisk stil. Her er tale om Quadrupel, som har lagret 12 måneder på gamle brunello vin fade. Resultatet er en god potent øl på 10,4%

Udseende: Demagogue er en flot øl med en dyb maghonibrun farve, som har et svagt rødligt – næsten violet – skær. Ovenpå øllen ligger et fint, let beige skum, som relativt hurtigt falder sammen.

Duft: Det er en usædvanlig dejlig duft, der rammer mig fra glasset. Her er tale om en fin vinøs duft samt gode lette elementer fra træfadet, som tilsammen bidrager med en let syrlighed og fine trænoter. Noterne er dejlig harmoniske uden at blive dominerende, og de giver dermed plads til en ganske fin maltbund, som får plads til at bidrage med duft af mørkt brød, rørsukker og en let note af mørke tørrede frugter.

Det er virkelig en på alle måde behagelig og fin næse, med en god kompleksitet og virkelig godt balanceret.

Smag: Først sødme i form af mørke fløde karameller, røde frugter og tørrede frugter.  Det hele går over i en lidt mere dyb malt smag med noter af mørkt brød,  og igen tørrede frugter og mørke vindruer. Fadet bidrager med gode noter af jord, brændt gummi og træ. Øllen afsluttes med en let vinøs og meget let syrlig note, som er med til at balancere den ellers tunge søde øl.

Demagogue har en rigtig god karbonering, hvilket gør den relativ let og forfriskende. Samtidig har den en dejlig tør afslutning, hvor fadet kommer frem med noter af vin og en let smag af træ. Det hele ender i en lang eftersmag med en let sødmefulde smag af mørke druer.

Min vurdering: Demagogue er en virkelig lækker sag fra Fanø Bryghus. Virkelig godt afstemt og ekstremt velafbalanceret med en god kompleks smag. Her giver alle smagnuancer plads til hinanden så der ikke er en enkelt komponent der kommer til at dominere.

Samtidig er jeg overrasket over, hvor godt integreret de 10,4% er i øllen. Jeg fornemmer slet ikke, at det er så kraftigt en øl. Med den høje procent, de fyldige smagsnoter af træ og tørret frugt samt den kraftige sødme,  så burde man forvente, at dette ville være en forholdsvis tung øl. Men den er faktisk overraskende letdrikkelig. Den gode kraftige karbonering og frem for alt den fine syrlighed i øllen der med til at løfte Demagogue og giver den et lethed, som gør den utrolig letdrikkelig.

Det er en øl der er fantastisk nu og jeg er spændt på at se hvordan den udvikler sig med et par års lagring.

Min karakter: 8,25

Om Demagogue:

  • Quadrupel
  • 10,4%
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 40,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.