#131: Lottrup – Imperial Espresso Bourbon Stout

Lottrup - Imperial Espresso Bourbon StoutImperial Espresso Bourbon Stout  en ny øl fra Lottrup, som bekendt er et af de efterhånden mange brands som Royal Unibrew brygger under.

Royal Unibrew har længe prøvet at hoppe med på craft beer bølgen, blandt andet   med deres Anarkist serie, selvom øllene er  måske mere er et eksempel på at man gerne vil men ikke helt har evnerne til at brygge øl der ligger helt i topklassen.

Men i mine øjne lidt et kvalitetsstempel af det niveau som den danske bryggerscene leverer, både de efterhånden etablerede bryggerier som Amager, Mikkeller, m.fl. men også når man ser på nieauet blandt de helt nye bryggerier som Røde Port, Åben og Hjort Beer.

Imperial Espresso Bourbon Stout er en imperial stout på 11% som er tilsat espresso fra – det i øvrigt anbefalelsesværdige – Køge Kafferisteri og derudover tilsat bourbon. Med en pris på 89,95 ligger den – for at sige det mildt – i et noget højere prisleje end man ellers ser fra Lottrup.

Udseende: Imperial Espresso Bourbon Stout kommer i en 75 cl flaske hvor kapslen og flaskehalsen er dækket i et godt lag voks. Efter at have kæmpet lidt for at befri øllen fra den grundige indpakning, kan jeg langt om længe  få øllen hæld op i glasset. Her mødes mit blik af en kulsort øl med et beige skumhoved, der forholdsvis hurtigt falder sammen.

Lottrup - Imperial Espresso Bourbon Stout

Flaskehalsen er dækket at et tykt lag voks.

Duft: Imperial Espresso Bourbon Stout er overraskende mild og behersket i duften – for nu at sige det meget diplomatisk. Primært er det kaffen jeg lægger mærke til, som bidrager med en fin afstemt ristet såvelsom let frugtig note. Ved siden af ligger der en diskret note af chokolade. Her er ikke tale en dyb duft at mørk chokolade som man normalt finder i en kraftig stout; men mere end let duft af mælkechokolade. Bourbonnen fornemmer jeg ikke udover en meget svag antydning af vanille.

Smag: Det er en smag, der er lige så behersket som duften. Det er primærtantydningen af kaffen, der bærer øllen igennem, Der er en svag sødme og en let antydning af chokolade; men samlet set så er Imperial Espresso Bourbon Stout  overraskende mild i smagen. Det er uden sammenlignet en af de smagsmæssigt lettere imperial stouts, jeg har smagt.

En svag, uafstemt og anelse krads note fra lidt alkohol ødelægger desværre billedet yderligere. Når det er sagt, så er de 11% øllen er på dog forholdsvis godt skjult i betragtning af den forholdsvis milde smagsprofil som øllen har. Jeg tror en lidt mere kraftig smag fra øllen ville have skjult alkoholen bedre og givet en noget bedre smagsoplevelse.

Mundfylden er forholdsvis tydelig uden at nå den helt kraftige, silkebløde fornemmelse jeg personligt sætter meget pris på i imperial stouts. Oplevelsen ødelægges samtidig af en lidt for kraftig karbonering, som jeg ikke helt synes passer til øllen.

Eftersmagen er en let ristet espressobitterhed, der blander sig med en snert af bitterhed fra humlen.

Min vurdering: Imperial Espresso Bourbon Stout er som sådan ikke en decideret dårlig øl; men den er dog noget tam i både duft og smag. Bourbonnen er er meget tonet ned og det er begrænset hvad det bidrager med udover en svag vanille note og lidt krads alkohol.

Jeg synes ikke denne øl helt holder – specielt prisen taget i betragtning. I det her prisleje skal man altså forvente meget mere af en øl. Her er det ikke konsum øl fra Carlsberg eller de klassiske supermarkeds specialøl fra f.eks. Ørbæk, Braunstein og  Vestfyn, som Royal Unibrew der konkurrerer imod og skal sammenligne sig med. Her er vi på et prisniveau hvor sammenligningsgrundlaget altså hedder Amager Bryghus, Flying Couch og  Det Lille Bryggeri.  Her falder Imperial Espresso Bourbon Stout bare igennem og når ikke i nærheden af det niveau på de mørke øl der er adskillige niveauer højere. Selv et lille delstid bryggeri som Pheomenale laver en imperial stout som giver Royal Unibrew baghjul.

Det gennemgående bedste træk i øllen er den fine smag fra kaffen. Så min anbefaling er at købe en pose kaffe fra Køge Kafferisteri. Gå langt uden om denne øl, og snup istedet en mørk øl fra et af de ovennævnte bryggerier.

Min karakter: 4,5

Om Imperial Espresso Bourbon Stout:

  • Imperial Stout
  • 11%
  • Flaske: 75 cl
  • Købt: Føtex
  • Pris 89,95

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.