#132: Fyne Ales – Origens Brewing – Goodnight, Summer

Et af mine favorit bryggerier i Skotland er Fyne Ales. Fynes Ales er et familie ejet gårdbryggeri liggende i det skotske højland. Gården har været ejet af den samme familie i 5 generationer.  I 1994 overtog Tuggy  Delap og (hendes nu afdøde) mand Johnny Delap gården.  De havde et ønske om at udvide produktion på gården med andet end traditionel landbrug, og valget faldt naturligvis på ølbrygning. Fyne Ales – opkaldt efter den nærliggende sø, Loch Fyne – slog dørene op i 2001.

De første mange år har Fyne Ales mest brygget mere klassiske øltyper (mild, pale ale, IPA, stout, osv.); men siden 2013 er de også begyndt at eksperimentere med forskellige former for fadlagrede øl, som de har kaldt deres “Farmhouse Project”.

Origens Brewing

Fyne Ales har, udfra de erfaringer de gjorde sig med Farmhouse Project, startet et nyt brand, som de har døbt Origens Brewing. Formålet med brandet har været at give dem selv mulighed for at eksperimentere og lege med andre øltyper end dem, som Fyne Ales normalt er kendte for.

Origens Brewing giver plads til at lege med fadlagring, tilsætning af atypiske ingredienser, andre gærtyper eller mixed fermentation (dvs. hvor man gære med flere forskellige typer af gær).

Øllene i denne serie bliver (ind til videre) kun brygget én gang og dermed kun i et begrænset antal. De første fire øl i Origens Brewing blev lanceret i december 2017, og de næste tre kom på markedet i foråret 2018. Det ser ud til at Fyne Ales fremover vil sende ølene ud 2-3 gange om året.

 

Goodnight, Summer

Fyne Ales - Origens Brewing - Goodnight Summer

Goodnight, Summer er en af de tre første øl fra Oringens Brewing, som Fyne Ales udsendte i december 2017.

Goodnight, Summer er lavet i samarbejde med Inver, som er en lokal restaurant. Det er en witbier brygget på skotsk hvede, og tilsat to forskellige typer af kamilleblomst. Øllen har lagt på gærtank fyldt med stikkelsbær, før den til sidst blev blandet med en sour ale, før den blev hældt på flaske.

Udseende: Goodnight, Summer er en mørk gylden øl med kraftigt orange skær. I glasset er den lettere uklar. Ovenpå øllen er et fint hvidt skum med små bobler, som stille falder sammen til et centimeter tykt lag ovenpå øllen.

Duft: Min næse mødes først af en behagelig syrlighed.  Den klinger ud efter nogle minutter og giver istedet plads til en let hvedebrødsnote fra malten, som blander sig med en ganske fin frugtnote af modne røde stikkelbær. Samtidig lægger jeg mærke til en let krydret duft.

Endelig er der lidt noter af rosin, blomster og lynghonning, som ligger og gemmer sig godt; men de komme frem efter lidt tid.

Smag:  Goodnight, Summer har ikke overraskende en god mild smag af frugt – og specielt stikkelsbær. De syrlige noter kommer stille og roligt rullende og fylder munden forsigtigt ud.  Syrligheden minder mest om sur frugt, og det giver en lidt sjov kontrast til den lidt søde frugt som først dukkede op. Syrligheden er hverken specielt dominerende eller synderlig kraftig; men giver en stille og rolig kant til de blomstende og frugtige noter.  Jeg lægger også mærke til en noget der næsten smager som en lille note at træ; men det kan være den tørre smag af kamille, der driller lidt i  smagen. Endelig bidrager gæren med en krydret note.

I eftersmagen kommer en ganske behagelig blød og sødlig smag af stikkelsbær. Den minder mig virkelig om et friskplukket solmodent stikkelsbær. Det hele ender i en let tør afslutning med en meget langt krydret note af nellike, ingefær  og kamille, som tilsammen minder mig om krydderkage, eller ingefærkage og kamillete.

Min vurdering: Goodnight, Summer er en øl der er svært at sætte et bestemt stempel på og placerer entydigt indenfor én bestemt kategori. Der er elementer at witbier, saison, sour ale og frugtøl i denne øl. Smagsmæssigt minder den for mig mest om en saison, og som en saison er den faktisk ganske udemærket, uden jeg er helt oppe og ringe. Den er ganske godt afbalanceret og syrligheden er hold nede, hvor den er forfriskende og giver lidt kant uden den bliver så voldsom at den overdøver det hele.

Goodnight, Summer er en god sensommer øl med smag af både sommer (syre, blomst, modne frugter) og efterår (krydderkage, kamillete).

Det er en øl, der virkelig skal have tid til at stå og åbne sig op. Min første reaktion var, den var lidt endiminsionel syrlig og en smule kedelig. Men stille og rolig dukker der flere og flere aromaer og smagsnuancer op, og det ender med, at der går sport i at finde nye nuancer og detaljer. Det er en øl der skal have tid og tålmodighed; men til gengæld belønnes man med en øl, der er veleget til de stille stunder, hvor man sidder og lader tankerne flyve, mens man overvejer hvor sommeren blev af.

Min karakter: 6,5

Om Goodnight, Summer:

  • Witbier/Sour Ale
  • 5,4%
  • Flaske: 35 cl
  • Købt: Hoptimism.co.uk

1 ping

  1. […] kommer fra det skotske bryggeri Fyne Ales, og den er en del af den serie af øl som de kalder Origens Brewing. Øllene i denne serie bliver (ind til videre) kun brygget én gang og dermed kun i et begrænset […]

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.