#134 og #135: Sol Invictus – 2 juleøl fra Hoppe.beer

Sol InvictusJuleøllene er så småt ved at dukke op i butikkerne rundt omkring. En af de første danske juleøl jeg er stødt på i år er Sol Invictus fra Hoppe.beer i Solrød.  Her er tale om en forfriskende anderledes juleøl i form af en saison, krydret med koriander, nelliker og vanilje. 

Der er i princippet tale om en gammel kending fra sidste jul, men der er dog lavet lidt om i år. Udover den “almindelige” Sol Invictus, så har Hoppe.beer i år lavet Sol Invictus Oak, som er en fadlagret version. Begge øl kommer i år på 33 cl. flasker, hvilket passer bedre til mig end de 75 cl flasker som den kom i sidste jul.

Jeg har prøvet begge øl for at se hvad fadlagringen kan gøre ved en øl og se hvor meget det kan påvirke smagen. 

 

 

Sol Invictus vs. Sol Invictus Oak

Sol Invictus

Udseende: Umiddelbart ligner begge udgaver hinanden, når man betragter dem ved siden af hinanden i glasset. Der er tale om en godt og grundig hazy, lys ravfarvet øl. Den eneste forskel er i skummet. Begge øl har et fint hvidt skum; men hvor det i den almindelige udgave er forholdsvist stabilt, så falder det ganske hurtigt sammen i den fadlagrede version.

Duft: Et langt stykke hen ad vejen er begge øl præget af de samme elementer. Duften er dejlig frisk og krydret med en god aroma af koriander, nelliker og en diskret snert af vanilje. Under krydderierne giver malten sig til kende med en god duft af hvedebrød. Endelig har øllen en lille snert at lidt frisk syrlighed, som jeg godt kan lide i en saison. 

Der er dog lidt forskel på de to udgaver. Den fadlagrede udgave har lidt mere tyngde og dybde i næsen, med lette trænoter uden at fadet dog bliver dominerende.  Her er vanilje noterne lidt mere udtalte, efterhånden som øllen har stået lidt og begynder at komme lidt op i temperatur. Syrligheden i den fadlagrede version får samtidig et ganske let vinøst præg. 

Smag: Smagen er præget af en god smag fra gæren med let krydrede noter over en god bund af frisk hvedebrød. Herefter kommer nelliker og i høj grad korianderne frem. Vanliljen er knap så fremtrædende her som i næsen. Der er en behagelig syrlighed som bidrager med smag af knapt modne stikkelsbær. 

Der er dog noget forskel på de to øl. Den almindelige Sol Invictus har et et og forfriskende udtryk. Derimod er der klar noget mere tungt og solidt over den fadlagrede version. Den sidste  har tydelige trænoter fra fadet og en lidt mere tung, syrlig vinøsistet. Den første opleves derimod mere frisk i sin lette syrlighed. 

Mundfylden er ganske god med en velafstemt karbonering. Jeg oplever den ikke helt så tør som nogle saisoner kan være; men den har derimod lidt sødme, rundhed og fylde.

Eftersmagen på de to udgaver er noget forskellig. I den almindelige udgave af Sol Invictus, er der en fin krydret eftersmag af nellike som prikker blidt i svælget. Den fadlagerede udgave har den samme, lidt tunge vinøse smag. Samtidig kommer dukker der lidt tanniner op i eftersmagen som er med til at give øllen en lidt mere tør afslutning.

Min vurdering: Sol Invictus og Sol Invictus Oak er begge forfriskende anderledes bud på juleøl. Her er ikke tale om tunge, søde øl overlæsset med julekrydderier. Tværtimod er krydderierne godt afstemte og er med til at fremhæve smagen i saisonen. Resultatet er et par dejlige forfriskende øl med en fin let syrlighed, som jeg umiddelbart vil tro vil gå godt sammen med den tunge, fede danske julemad. 

Det har være sjovt at sammenligne de to øl op imod hindanden, og se hvad forskel som fadlagringen gør ved en øl. Her giver fadlagringen en lidt tungere, lidt mere kompleks og lidt mere tør øl. Heldigvis er fadet ikke så dominerende, at det ødelægger oplevelsen af en let og forfriskende øl. Jeg ligger mest mærke til forskellen i eftersmagen, hvor smagsnoterne og ikke mindst tanninerne fra fadet kommer lidt mere tydeligt frem i Sol Invictus Oak. Det gør at jeg foretrækker Sol Invictus Oak lige et par grader koldere end den almindelige udgave, for at undgå tanninerne bliver for fremtrædende. 

Hvilken udgave foretrækker jeg så? Det er et godt spørgsmål, og det tror jeg kommer an på situationen. Sol Invictus ville jeg vælge til julemad og Sol Invictus Oak ville jeg snare vælge som en nydeøl for sig selv, og hvor smagnuancerne fra fadet kan få plads til at komme frem. 

 

Min karakter: 6,5 (Sol Invictus) / 6,75 (Sol Invictus Oak)

Om Sol Invictus / Sol Invictus Oak:

  • Saison 
  • 7,5 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: Meny Køge
  • Pris 30,-

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.