Ungarnsk Craft Beer: First – The Craft Beer Co.

Her i efteråret var jeg en lille uges tid i Budapest, og jeg benytte selvfølgelig lejligheden til at kigge lidt nærmere på nogle af de lokale øl og ølsteder. Generelt bærer byen præg af, at  Ungarn traditionelt set er et vinland og den ølrevolution, som vi har haft herhjemme siden 00’erne, er ikke for alvor kommet til Ungarn endnu. Et godt eksempel på dette er, at jeg faldt over flere restauranter, der markedsførte Heineken som craft beer (!).

Udvalget i supermarkederne var i høj grad præget af udenlandske øl fra Heineken og AB InBev, og der var meget få (eller ingen) lokale øl.

Generelt var der langt imellem steder med et fornuftigt udvalg af øl (selvom vin i virkelig god kvalitet var ret let at få de fleste steder; men det er en helt anden historie).  Det lykkedes mig dog at finde et par steder, hvor det var muligt at få både et fornuftigt udvalg af ungarske og udenlandske øl.

First Craft Beer & BBQ

En at de barer jeg fandt i Budapest – og som jeg må sige absolut er et besøg værd – var First Craft Beer & BBQ. Baren er en del af First – The Craft Beer Co. som er et af de få ungarnske craft beer bryggerier. De har eget bryggeri med tilhørende taproom, som ligger i en forstad til Budapest.

First Craft Beer & BBQ er en  kombineret bar og spisested. Betjeningen er meget venlige, og de ved faktisk noget om de øl de serverer (begge dele var lidt en mangelvare andre steder jeg var forbi).

Baren har ca. 18 haner, hvor øllende løbende bliver roteret. Det er primært deres egne øl; men der er også en del haner med øl fra andre bryggerier. Jeg var forbi flere dage og udvalget på hanerne skifte regelmæssigt. Derudover har de et ganske godt udvalg af øl på flasker, både fra lokale og internationale bryggerier. Blandt andet havde de et ganske fornuftigt udvalg af øl fra Mikeller.

 

First – Friendly Haze

NEIPA, 5,7%, fra fad

First Craft Beer - Friendly HazeFriendly Haze er en lys gylden og let hazy øl. I betragtning af at det er en NEIPA har den ikke helt det kraftige hazy – og næsten juice agtige – udseende jeg normalt forbinder med denne øltybe. Oven på øllen lægger et let hvidt skum, der meget hurtigt er helt væk.

Duft og smag er præget af lidt mango og melon (men ikke specielt fremtrædende), som understøttes af en kraftig citrus note. I eftersmagen rundes tropefrugterne af med en let karamelnote, som stille kommer snigende. Øllen er forholdvis bitter – specielt i betragtning af det er en NEIPA.

Friendly Haze er en – efter min mening – lidt alternativ fortolkning af en NEIPA. Den er ikke specielt juicy, tropefrugt er ikke specielt fremtrædende (med undtagelse af citrusfrugt) og bitterheden er forholdsvis kraftig, uden den dog helt når niveauet i en amerikansk IPA. Øllen er som sådan ikke dårlig; men lidt uden for NEIPA stilarten. Hvis man istedet for drikker den som en almindelig IPA, så fungerer den faktisk ganske godt.

Min karakter: 5,25

 

First Belgian Wit

Witbier, 4,5%, fra fad

First Craft Beer - Belgian WitDet første man lægger mærke til ved øllen er dens flotte kridhvide skum – det er sjældent set flottere. Selve øllen er mørk gylden og let hazy; men slet ikke hazy nok til at ligne en tradionel witbier.

Øllen har en ganske behagelig næse med god duft af banan, nellike og lidt koriander. Det kan godt være at den ikke ligner en witbier; men duftmæssigt sidder den lige i skabet!

First Belgian Wit har en god fyldig smag med hovedvægten lagt på en god krydret smag af sort peber og nelliker, som suppleres af en god frugtig smag af banan. Eftersmagen er dejlig krydret, og specielt smagen af peber bliver siddende længe i halsen efter den sidste tår er taget.

First Belgian Wit er en ganske habil witbier. Selvom udseendet snyder lidt, så rammer den i duften og smagen stilen ganske godt. Jeg kan rigtig godt lide den meget krydrede og pebrede note, som øllen har, og som er med til at give øllen karakter.

Min karakter: 6,5

 

First Belgian Cherry

Frugtøl, 4,5%. fra fad

First Belgian CherryFirst Belgian Cherry er en usædvanlig flot rubinrød øl med et lyserødt skum.

Lige så snart næsen nærmer sig glasset overvældes den af kirsebær i alle afskygninger; her er friske syrlige kirsebær, søde solmodne kirsebær, kirsebærvin, varm kirsebærsauce og kirsebærvingummi. Smagen følger trop med en fyldig, rund, frugtig smag af kirsebær. Den meget frugtige og let søde smag balanceres fint at en let syrlig note.

Det er en virkelig god øl – i en grad hvor jeg kom tilbage dagen efter udelukkende for at prøve den igen. Det er en god frisk  øl hvor smagen af kirsebær får frit spil til at dominere øllen totalt. Syrligheden fra kirsebærene er tonet ned til fordel for en fin frugtsødme som virkelig rammer min søde tand.

Min karakter: 7,25

 

First Tropical IPA

IPA, 5%, fra fad

First Tropical IPAFirst Tropical IPA er en særdeles hazy, mørk gylden øl med et flot hvidt og fluffy skum, som sætter sig i tykke skyen ned at siden på glasset.

Det er en øl med masser af tropefrugt i form af melon og passionfrugt, som bliver suppleret af en ordentligt smæk af enebær, gran og fyrtræ. De let bløde noter af tropefrugter bliver stille og rolig skubbet til side og istedet rammer en god og yderst behagelig bitterhed fra humlen, som bliver siddende ganske længe i halsen.

Her er tale om en ganske fin og velsmagende IPA.

Min karakter: 6

 

First Bluberry Ale

Frugtøl, 4,5%, fra fad

First Bluberry AleEn god blanding af en frugtøl og en sødlig brown ale. Der er en god frugtig smag fra blåbærrene, som møder en god fyldig,  sødmefuld smag af karamel og toffee. Det hele balanceres af en ganske god og velafstemt humlebitterhed.

First Bluberry Ale rammer mine smagsløg ganske godt. Jeg kan godt lide den solide sødme, der er i øllen og som er med til at fremhæve smagen af modne, søde blåbær. En virkelig dejlig frugtøl med en ganske lang eftersmag af blåbær.

Min karakter: 6,25

 

First Irish Red Ale

Red Ale, 4,8%, fra fad

First Irish Red AleDette er en klassisk red ale med fuld fokus på malten, der får lov at bidrage flittigt med noter af karamel og maltbolcher, Der er antydningen af lidt mørke frugter men det er tonet meget ned og næsten ikke til at smage.

Det er en glimrende øl til mad, og specielt sammen med en burger fungerer den ganske godt; men smagsmæssigt er der ikke så meget at komme efter.

Min karakter: 5,5

 

 

 

First Double IPA

First Double IPAIPA, 8,5%, fra dåse

Her er tale om en IPA med et usædvanligt flot og stabilt skum. Fyldig, cremet og tyk, så det tager sig flot ud i glasset. Selve øllen har en flot ravgylden farve og er ganske klar.

Jeg er lidt overrasket over den milde duft. Der er lidt gran og citrus og det rundes af en blid duft fra malten i for af lys sirup og lys flødekaramel.

Det er en traditionel IPA med fyr og citrus som de primære elementer; men jeg er overrasket over hvor mild den er i smagen. Bitterheden er hold godt nede – altså rigtig godt nede, Den har ikke det humle bid jeg forventer i en IPA; men den er mere rolig afdæmpet næsten med en let sødme fra malten.

Det er en usædvanlig stille IPA og bitterhedsmæssigt ligger den nok mere i retning af en American Pale Ale.  Smagsmæssigt fin øl. men nogle vil mene den nok mangler lidt spræl. Hvis man ikke er til meget bitre, humlede IPA’er kunne dette være en god introduktion til denne type øl.

Min karakter: 5,75

 

First Chocolate Vanilla Imperial Stout

Imperial Stout, 8%, fra dåse

 First Chocolate Vanilla Imperial StoutHer er tale om en sort øl med et relativt moderat skum, der falder meget hurtigt sammen og efterlader en relativ blank overflade.

Duften er præget af mælkechoklade og let strejf af vanille . På sin vis leder den tankerne henimod cacaomælk. Øllen er forholdsvis god fylde i munden med lav karbonering. Smagen er primært præget af en god portion mælkechokolade og igen et lille strejf af vanilje. De lidt mere dybe, ristede og let bitre noter fra de mærke malte man normalt finder i  stout findes ikke i denne øl. Her er lagt meget mere vægt på de mere søde smagsnuancer.

Først i eftersmagen kommer humlen med et meget lille og næsten ikke mærkbart bid, før det hele ender i en lang eftersmag af mælke chokolade., hvor den efterhånden mere og mere fremtrædende sødme bliver meget markant.

Det er en relativ ukompliceret imperial stout med vægten lagt på chokolade og med en rigtig god sødme; men uden bitterhed fra malt og humle. Det gør samtidig af øllen opleves ganske blød og behagelig, i en grad hvor den næsten bliver for behagelig. Det som sådan ikke en dårlig øl; men jeg savner måske lidt kant og mere fyldig smag, og måske lidt mere bitterhed eller ristede noter til at balancere den meget kraftige sødme,

Min karakter:  6

 

First American Pale Ale

First American Pale AleDette er en mørk ravfarvet øl med et flot og tæt hvidt skum.

Øllen er præget af en let duft af tropefrugter i form af papaya og melon. Der er samtidig en god note i duft og smag af citrusfrugter. Her er tale om en stille og rolig american pale ale med god smag fra humlen; men hvor bitterheden er tonet ganske godt ned. Malten er forholdsvis tydelig med god smag af kiks. Eftersmagen er forholdvis kort med en let smag af tropefrugter.

Det er mere en øl til mad, eller en fyraftensøl på en varm dag.

Min karakter: 6

 

 

 

Generel vurdering af First – The Craft Beer Co.

Som jeg skrev tidligere er First Craft Beer & BBQ en virkelig god og hyggelig bar, med rigtig god betjening, god mad og et fornuftigt udvalg af øl. Hvis man er i Budapest er den absolut et besøg værd.

I forhold til First – The Craft Beer Co. så laver de en række ganske udmærkede øl. De mangler måske lidt niveau i deres humlede øl, som ikke er så kraftige i smagen som vi ofte er vandt til herhjemme. Til gengæld så laver de nogle af de bedste frugtøl jeg længe har smag, og jeg ærgrer jeg mig over at jeg ikke fik købt et par dåser af deres First – Witbier med hjem.

First – The Craft Beer Co. er måske ikke helt oppe i samme klasse, som de bedste danske bryggerier som f.eks. Mikkeller eller Amager Bryghus. Men havde de ligget i Danmark ville jeg havde placeret dem i den bedre fjerdedel af de danske bryggerier.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.