#138: Fyne Ales – Origens Brewing – Baroque

Fyne Ales Origens Brewing - BaroqueBaroque kommer fra det skotske bryggeri Fyne Ales, og den er en del af den serie af øl som de kalder Origens Brewing. Øllene i denne serie bliver (ind til videre) kun brygget én gang og dermed kun i et begrænset antal.

Baroque er en af tre øl som blev sendt på markedet i foråret 2018.

Øllen er som udgangspunkt en saison – selvom det med mange af øllene fra Origens Brewing kan være svært at klassificere dem én bestemt klassisk øltype. Baroque er sammenstukket af to øl som er gæret med henholdsvis en flamsk og en wallonsk saison-gær. Øllen har til en start stået i en åben gærtank, hvilket har givet dem et godt skud vildgær, og er derefter lagt 9 måneder på franske egetræsfade hvor den er gæret videre  med brettanomyces (brett). Flaskerne blev tappet i maj 2017  og har fået lov til at modne et års tid inden de blev udgivet.

Med denne sammenblanding af gærtyper, så er man endt med en relativt hidsigt karboneret øl. Både på etikette, på kapslen og på bandarolen på flaskehalsen bliver der advaret om, at man kun bør åbne den når den helt kold, og at man skal være meget forsigtig når kapslen fjernes. Jeg kan ikke huske, at jeg før har set en øl hvor der bliver advaret så tydeligt mod at åbne den.

Fyne Ales Origens Brewing - Baroque

Det bliver virkelig understreget at flasken skal åbnes meget forsigtigt.

Udseende:  Jeg er noget spændt, da jeg forsigtigt letter på kapslen. For en sikkerheds skyld er jeg trukket ud i haven; men eksplosionen af øl udebliver heldigvis, og jeg kan uden problemer hælde flaskens indhold op i glasset. Baroque har et hidsigt beige skum med masser af små bobler, der bruser kraftigt op, mens jeg hælder øllen op i glasset. Skummet falder dog lige så hurtigt sammen, som det bruser op og ender som et ca. 1/2 cm tykt hvidt lag over på øllen.

Selve øllen er uklar og mørk orange. Den har faktisk et flot farvespil i sollyset, hvor farverne skifter imellem mørk orange og ravfarvet.

Duft: Baroque har en sindsyg kompleks næse. Det er meget lang tid siden, at jeg er stødt på en øl med så kompleks en næse.  Det er svært at vælge hvor jeg skal begynde: Her er først og fremmest masser af mørke stenfrugter og orange marmelade. Næsen overvældes af en sødme, som minder mig om varm, mørk karamelsovs, mørk sirup og flødekaramel. Dertil kommer en god syrlighed og vinøsitet, som minder mig om en frugtig; men dog let syrlig rødvin. Igen kommer der nye nuancer frem – denne gang af let syrlige æbler, eller rettere en rigtig god æblecider.

Dertil kommer de kende dufte af brett og fadlagring som jeg bedst kan beskrive som læder og stald; men der er tonet meget ned i forhold til de andre nuancer.

Det er så svært at beskrive denne øl, for der er så mange nuancer i den, og de er så ufattelig godt integreret i hinanden, at det gør det svært at skulle beskrive dem hver for sig.

Smag: Smagen er (næsten) lige så kompleks som næsen. Først rammes jeg af en udtalt syrlighed, som først overvælder mine smagsløg og overdøvet alt andet.  Efter jeg har vænnet mig til den markante syrlighed dukker alle smagsnuancer stille og  rolig op og fylder min mund med utallige smagsindtryk. Først og fremmest frugt og frugtsyrlighed. Her er mørke stenfrugter og appelsin, som går over i en fin kirsebærsødme. Samtidig finder jeg en dyb flødekaramelsødme som kæmper for at give syrligheden en smule modspil.

Under det hele ligger både brett og fadet og byder sig ind med let støvede noter af stald, tobak, og en ristet note af læder.

Baroque har en god mundfylde; men den meget kraftige karbonering er med til at gøre at den faktisk føles forholdsvis let på tungen. Der er først når jeg har siddet og kørt øllen lidt rundt i munden og karboneringen er ved at være helt væk, at det går op for mig at øllen faktisk har en forholdsvis kraftig krop

Eftermagen  er dejlig langt og er en god blanding af en frugtig smag, god karamel sødme og en smule bitterhed. Det hele ender i en langt tør og let syrlig afslutning. Den sødlige, frugtige smag af solmodne, friskplukkede kirsebær bliver siddende i ekstrem  lang tid. Det er virkelig en intens og meget behagelig eftersmag.

Min vurdering: Baroque fra Fyne Ales’ Origens Brewing serie, er en af de bedste øl jeg har smagt i år. Både duft og smag er pakket med nuancer og kompleksitet. Det er en øl, jeg kan bruge flere timer på bare at sidde og finde nye nuancer i. Samtidig er de enkelte smags og duft elementer hold godt nede og er ikke alt for kraftige, hvilket gør at der ikke er nogen der bliver dominerende.

Dette er en øl, hvor der sker så ufattelig meget på en gang, at det er lige før jeg bliver helt overvældet.  Samtidig er de enkelte elementer godt integreret i hinanden, og komplimenterer hinanden og fremhæver hinanden, at jeg kun kan være imponeret.

Selvom den er tung i smag er den med sin gode syrlighed overraskende forfriskende. Den kunne let have været risikeret at ende i et tung mudret billede; men jeg oplever den som frisk og let drikkelig.

Det er absolut en ganske spændende øl, som det kan anbefales at prøve.

Min karakter: 7,75

Om Baroque:

  • Saison / Sour Ale
  • 8,3%
  • Flaske: 75 cl
  • Købt: Hoptimism.co.uk

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.