#149 6. December: Thyras Bryg – Thyras Jul

Thyras Bryg - Thyras JulThyras Bryghus fra Roskilde er et af de nye danske bryggerier som så dagens lys i 2018, så Thyras Jul er dermed den første juleøl fra bryggeriet.

Thyras Jul kan ikke lægges ind under en bestemt stilart, men bryggerier beskriver den som en blanding af en engelsk brown ale og en tysk dobbelt bock, og derudover tilsat rosinsirup.

Udseende: Thyras Jul har et fint, cremet, beige skumhoved, som ligger ovenpå en flot mahognifarvet øl. Det er en øl der tager sig ganske indbydende ud i glasset.

Duft: Hold da k…. for en næse.! Dyb, maltet, tung. Det kan godt være bryggeren skriver, at øllen ligger imellem en engelsk brown ale og tysk bock; men her får jeg associationer til nogen af de bedste belgiske øl. Tung duft af tørrede frugter, rosiner, svedsker og dadler. Herunder ligger den tunge maltprofil med duft af friskbagt rugbrød og farin og mørk sirup.

En virkelig tung og lækker duft som nærmest tigger om, at jeg skal tage den første tår.

Smag: Overraskende nok virker øllen meget lettere i smagen, end jeg havde forventet ud fra næsen. Der er dog stadig en god tung maltprofil i øllen, her er friskbagt mørkt brød, tørrede mørke frugter, hvor rosinerne træder meget tydeligere frem her end i duften. Dertil kommer en rigtig god sødme fra malten som minder om mørk sirup. Samtidig oplever jeg en god frugtighed i øllen, som er med den den føles lige knap så tung som i næsen.

Der er stort set ingen bitterhed i øllen; men med den forholdvis tunge dybe smag, så savner jeg overraskende nok ikke bitterheden til at balancere sødemen.

Lang, smagfuld eftersmag. Den starter med en sødmefuld, går over i rosin og ender i en let tør krydret afslutning.

Min vurdering: Det er den første øl jeg har prøvet fra Thyras Bryghus, og jeg er ganske positivt overrasket. Jeg er helt solgt over næsen, der er tung og mørk som en decembernat.  Der en øl der skal frem når sneen begynder at falde, og jeg kryber sammen under et varmt tæppe foran kaminen, mens jeg begraver næsen i glasset og bare nyder duften.

Det kan godt være bryggeren skriver at den gør sig fortrinligt til julefrokosten; men denne her øl bør nydes for sig selv uden noget til at forstyrre oplevelsen.

Min karakter: 6,5

Om Thyras Jul:

  • Juleøl
  • 5,9 %
  • Flaske: 33 cl
  • Købt: De Små Sælge Juleøl

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.