#151: 8. December – Ørbæk – Fynsk Jul

Ørbæk - Fynsk JulFynsk Jul fra Ørbæk er nok den juleøl,  jeg har været mest spændt på at smage i år. Lige siden jeg hørte om  den har jeg været på udkik efter den.

Her er tale om en øl brygget med hyldeblomst, cascade humle og svedskejuice.

Jeg har været ret nysgerrig for at smage den for jeg har simpelthen ikke kunne få ind i mit hoved, hvordan den friske sommelige smag af hyldeblomster vil kunne gå sammen med den tungere, vinterlige smag af svedsker.

Udseende: Fynsk Jul er en ravfarvet øl med et hvidt skum, som er forholdsvist stabilt og kun langsomt falder sammen.

Duft: Næsen er en – for at sige det diplomatisk – lidt mærkelig sammensætning af maltbolche, svedsker,  hyldeblomst og grape. Den holder hvad den lover, og ingredienserne i øllen træder alle tydeligt frem; men det er godt nok en lidt mærkelig næse, der stikker af i alle retningen. Både syrlig-frisk og sød-tung på samme tid.

Smag: Hvis jeg syntes næsen var mærkelig så bliver jeg ikke mindre overrasket at smager, som er virkelig gennemført mærkelig. Her stikker smagen også af i alle retninger. En halv metallisk smag af malt ristet toast og karamelsødme, som møder en syrligfrisk smag af hyldebærsaft blandet op med grape juice. Det hele blandes sammen med en frugtig sødmefuld smag af svedsker.

Eftersmagen er en klæg sødme af flødekaramel, svedsker og grapefrugt; som er alt andet end behageligt og bliver siddende alt for længe i halsen…. eller indtil man tager et glas vand og en whisky for at fjerne smagen.

Min vurdering: Fynsk Jul tager ubetinget prisen, som den mærkeligste øl jeg har smagt i år. De enkelte smagelementer spiller overhovedet ikke sammen her og kombinationen af svedskejuice og hyldeblomst er ligeså mærkelig som den lyder.

Det var en øl der på sin egen mærkelige måde var sjov at prøve; men det er ikke en øl, jeg på nogen måde har behov for at prøve igen.

Min karakter: 4

Om Fynsk Jul:

  • Juleøl
  • 4,9 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Meny

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.