#162: 18. December: Stone – Xocoveza

Stone Brewing - XocovezaXocoveza fra amerikanske Stone Brewing – nærmere bestemt deres bryggeri i Berling – en imperial stout brygget efter inspiration fra mexicansk varm chokolade. Øllen er brygget med lactose, kakao kaffe, pasilla chili, kanel, vanille og muskat. Med andre ord er det en øl der næsten er så langt væk fra det tyske Reinheitsgebot som muligt.

Udseende: Xocoveza er ganske sort øl med flot og stabilt chokoladebrunt skum.

Duft:  Ganske behagelige noter fylder min næse med den krydrede duft af kanel, ingefær, allehånde, muskat og kardemomme. Det er en duft der i den grad minder mig om pebernødder og brunkager. Dertil kommer en ganske god duft af varm chokolade og en antydning af chilifrugt.

Det er en virkelig intens, dyb og behagelig duft, som lokker mig til at tage den første tår.

Smag:  Igen er det en særdeles krydret oplevelse, der møder mig. Først bliver munden nærmest lammet af smagen af julekrydderier: men efterhånden som jeg vender sig til den intense krydrede smag begynder alle smagsnuancerne at dukke op. Her er smagen af god mørk, varm chokolade, mellemristet kaffe og en ganske behagelig og fyldig smag af chili. Chilien bidrager primært med smag og en meget, meget diskret prikken på tunge.

Det er en særdeles fyldig og lidt tung smag som understreges af den forholdsvis kraftige mundfylde og tydelige sødme, som kommer fra den tilsatte laktose.

Xocoveza har en lang behagelig eftersmag, hvor krydderierne stille forsvinder til fordel for smagen af chokolade og kaffe.

Min vurdering: Xocoveza er på mange måder egentlig en overdrevet  øl. Jeg skal lige acceptere den meget kraftige krydrede øl, før jeg for alvor kan nyde den. Men da jeg først har vænnet mig til den så er der fuld valuta for pengene.

Det er en øl som smagsmæssigt i den grad er fremme i skoene. Her er ikke noget med diskret antydning eller små noter af. Tværtimod er den ganske tydelig og særdeles direkte i smagen. Her er intens smag af julekager dyppet i varm chokolade. Den bedste måde at beskrive den på er,  hvis du kan forestille dig smagen af brunkager overtrukket med mørk chokolade.

Den ligger lige på grænsen til at være lidt for voldsom og for overdrevet; men reddes lige præcis af hvor godt de enkelte smagnuancer klæder hinanden, Jeg var for eksempel ganske overrasket over, hvor godt smagen af julekrydderier gik sammen med den fyldige smag af chili.

Det er svært at lade være med at sammenligne Xocoveza med Brewdogs Get Out Claus. Begge øl er brygget med inspiration fra mexikansk varm chokolade, og har naturligvis nogle af de samme smagselementer. Den primære forskel som jeg oplever dem er  at Xocoveza ikke har samme chilibid som Get Out Claus.

Min karakter: 6,75

Om Xocoveza:

  • Imperial Stout
  • 8,1 %
  • Dåse: 33 cl
  • Købt: Meny

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.