#167: 23. December: Det Lille Bryggeri – Juleporter Barrel Aged

Det Lille Bryggeri - Juleporter Barrel AgedJeg var i sidste måned forbi Det Lille Bryggeri til deres release af årets juleøl. Her  havde bryggeriet en god blanding af nye juleøl fra i år og samt en del juleøl fra tidligere år.

Jeg fik købt en del forskellige øl derfra; blandt andet Juleporter, og Juleporter Barrel Aged, som bedst kan beskrives som en ekstra tunet udgave af Juleporter.

Juleporter Barrel Aged er på 10,6% (tilsvarende er den “normale” Juleporter på 7,8) tilsat kanel, kardemomme, ingefær, peber og nellike. Juleporter Barrel Aged er lagret i 7 måneder på gamle barolo fade. Øllen er tappet i  oktober  2015.

Udseende: Juleporter Barrel Aged er en sort øl, som har et svag mørkeviolet skær. Ovenpå øllen ligger et tyndt chokoladebrunt skum, der hurtigt forsvinder. I betragtning af det er en fadlagret øl med 3 år på bagen siden den blev tappet, er det tynde skumhoved ikke overraskende.

Duft: Det er en fin næse, fyldt med jule krydderier. Her er nelliker, kanel, kardemomme og allehånde. Min første indskydelse er, at det minder en del om brunkager. Men stille og roligt  kommer en lidt mere vinøs duft snigende sammen med en let varmende duft af alkohol. Øllen ændrer stille og roligt karakter i glasser efterhånden som øllen får lov til at stå og åbne sig lidt op, og efter lidt tid minder mig mere om en afdæmpet udgave af gløgg.

Det er en virkelig behagelig duft, som jeg  kan sidde og bruge lang tid på at nyde.

Smag:  Juleporter Barrel Aged har en ganske god krydret note med smag af julekrydderier og vanille, der igen leder tankerne hen mod brunkager. Krydderierne suppleres af en let syrlig, vinøs note som faktisk passer rigtig godt sammen med krydderierne. Sammen med en behagelig varme fra alkoholen giver det mig umiddelbart igen associationer til gløgg; hvis det ikke var for den gode bund med smag fra porteren, der  byder ind med en god fed smag af chokolade og mørke tørrede frugter.

Eftersmagen er præget at en god sødme, dejlig krydret smag, og en let syrlighed.

Min vurdering: Juleporter Barrel Aged ganske god øl, og den er givet vis blevet bedre af at have et par år på bagen. Den spillet bredt på flere smagstangenter og giver en god kompleksitet til øllen. Ganske behaglig dyb og med masser af lag, så det er en øl jeg kan bruge ganske lang tid på at gå på opdagelse i.

Juleporter Barrel Aged er meget smagfuld og med en rigtig god sødme der balanceres af en god vinøs syrlighed. Fadlagtingen har bidraget godt med smagsnuancer af vanille og vin som faktisk klæder både krydderierne såvelsom porter delen rigtig godt.

 

Juleporter Barrel Aged

Juleporter Barrel Aged (til venstre) og Juleporter.

Sammenlignet med den “almindelige” Juleporter, så er Juleporter Barrel Aged en langt mere kompleks og spændende øl. Fadlagringen har givet en langt mere afrundet øl med en diskret vinøsitet som både er med til at fremhæve julekrydderierne såvelsom balancere den ellers tunge sødme.

 

Min karakter: 7,75

Om Juleporter Barrel Aged:

  • Porter
  • 10,6 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Det Lille Bryggeri

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.