#169: Svendborgsund Bryghus – Tøystrup Stout

Svendborgsund Bryghus - Tøystrup StoutVi tilbragte i år julen på Langeland, og jeg var hurtig til at benytte lejligheden til at tage et stop ved Svendborgsund Bryghus for at få tanket lidt op med deres øl. Det lød til (og så ud til), at der er forholdsvis godt gang i butikken.

Ud over et par gamle kendinge dernede fra fik jeg fat i en ny øl: Tøystrup Stout. Her er tale om en stout på 6% som Svendborgsund Bryghus harlavet i samarbejde med Tøystrup Gods, som er et kursuscenter beliggende lidt udenfor Ringe. Tøystrup Stout er lidt utraditionelt blevet lagret på kaffegrums, hvilket ikke liget er en teknik jeg kan huske at jeg er stødt på før.

Udseende: Tøystrup Stout er en dejlig sort øl med et fint chokoladebrunt skumhoved, som er forholdvist stabilt og kun ganske langsomt falder sammen.

Duft: Øllen har en behagelig og indbydende næse. Det er god habil stout næse med mørk karamel og en antydning af lidt mørke frugter; men frem for at en ganske god duft af mørk chokolade. Jeg fornemmer derudover en let duft af lakrids. Mens jeg sidder med næsen over glasset kommer der stille og roligt en smule kaffe snigende. Det er ikke overvælde kraftigt; men det bidrager med en ristet nuance til øllen, der komplimenterer resten af næsen godt.

Smag: Tøystrup Stout er en god fyldig øl med en tilsvarende fyldig smag. Her er god sødme som fra mørk karamel, mørke tørrede frugter og fremfor alt en god chokolade sødme. Men sødmen afløses ganske langsomt af en fin bitterhed, der kommer snigende. Sødmen får tillige godt modspil af lidt lakridsbitterhed og en let tørhed.  Samtidig er der en god ristet note i øllen. Vi er ikke over i røg; men mere en let fornemmelse af aske eller hårdristet (branket) toast.

Jeg fornemmer kun kaffen ganske svagt med en par fine kaffe-noter, som bidrager til lidt mere kompleksitet i smagen.

Eftersmagen er præget af en god chokolade sødme som suppleres fint af en god bitterhed bagest i  svælget samt smagen af bitter lakrids.

Min vurdering: Tøystrup Stout en ganske interessant stout. Den flyder lidt frem og tilbage imellem en god sødme og en bitterhed og ristet smag som giver indtrykket af en let tørhed. Det er en øl der er ganske letdrikkelig; både da den er dejlig blød og behagelig i munden; men også fordi den har en ganske behagelig smag. Den er ikke overvældende; men dog kompleks nok til, at den er interessant at drikke, og fremfor alt interessant nok til, at jeg har lyst til at drikke den igen.

Tøystrup Stout rammer ned i samme kategori, som de øvrige øl jeg har smagt fra Svendborgsund Bryghus. Det er velbryggede, smagfulde, og let drikkelige øl. Eller for at sige det kort: Det er bare rigtig godt håndværk.

Svendborgsund Bryghus var et af de bryghuse som Danmark blev beriget med i 2018, og det er et af dem, jeg tror det er værd at holde øje med de kommende år, hvis de fortsætter i dette niveau. Så hvis man skulle komme forbi Tåsinge, så er det absolut et besøg værd.

Min karakter: 6,25

Om Tøystrup Stout:

  • Stout
  • 6 %
  • Flaske: 50 cl
  • Købt: Svendborgsund Bryghus

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.