Ølåret der gik 2018

Nu hvor nytåret nærmer sig, er det et godt tidspunkt at tage et kort tilbageblik på Ølåret 2018 og se frem til 2019.

Pres på de små bryggerier

2018 har været et år med endnu hårdere pres på mikrobryggerne, craft bryggerierne, de uahængige bryggerier, eller hvad man nu engang kalder dem. Det har blandt andet givet sig udslag i en række konkurser i løbet af sidste halvår i form af Mylius-Erichsen Bryghus, Stevns Bryghus og Indslev/UglyØlåret 2018 Duck.

De “store” bryggerier – primært Royal Unibrew – har gjort deres bedste for at bevæge sig ind på denne del af øl-markedet for at tage en god bid af kagen. Det har Royal Unibrew primært gjort med deres Anarkist brand, som dog kvalitetsmæssigt ligger et ganske godt stykke under de bedre af de danske uafhængige bryggerier.

Derudover kommer der stille og roligt ad bagdøren yderligere konkurrence fra nogle af de helt store internationale spillere som AB InBev. De fleste danske øl-forbrugere tænker ikke over, når de står i butikken med en øl fra Kona Brewing Company,  Hertog Jan Brouwerij, eller Brouwerij Bosteels (kendt for øllene Tripel Karmeliet og Kwak), så det faktisk øl fra bryggerier helt eller delsvist ejet af AB InBev.

Er det så et problem? Tja jeg synes det er et problem, når man f.eks. prøver at overbevise forbrugerne om, at når man køber øl fra  Brouwerij Bosteels, så køber man øl fra et lille bryggeri ejet af den samme familie i 7 generationer.

Det Fri Øl

Det Fri Øl har markeret sig med deres kamp for en fri og fair konkurrence imellem bryggerierne uden brug af eksklusivaftaler med barer, restauranter og festivaler. Senest med deres kamp imod Dansk Retursystems gebyrpolitik, der virket designet til at hjælpe de største bryggerier på de smås bekostning.

Ellers ser den bedste strategi fra de små uafhængige bryggerier ud til at være en konstant strøm af øl-nyheder. I 2017 kom der ikke mindre end 1622 nye øl på markedet fra danske bryggerier; og vi kan nok godt forvente et endnu højere antal når Beerticker.dk offentligør tallene for 2018.

Et af de få områder, hvor de små bryggerier trods alt har en konkurrencefordel frem for de store, er deres fantastiske kreativitet kombineret med godt håndværk. De store kan få marketingsafdelingen til at designe en øl, få den brygget igen og igen i samme (fejlfri) kvalitet og skubbe den bredt ud på markedet med et massivt marketingsbudget. De store mangler dog den kreativitet og nysgerrighed, som ligger naturligt i stort set alle bryggere. Her mangler de store bryggerier simpelthen evnerne til kontinuerligt at kunne lancere en eller flere nye øl ud måned efter måned.

Så indtil enten de store bryggeriet får knækket den nød, eller Det Fri Øl får held med deres kampagner mod eksklusivaftaler; så kan vi forsat regne med at antallet af nye øl år efter år vil ligge på over 1500.

 

Ølåret 2019

Hvad kan vi så forvente os af ølåret 2019?

Ølstile

Ølstile har det med at komme og gå. De sidste par år har den mest hypede ølstil været NEIPA, og der er vel efterhånden ikke mange danske bryggerier eller håndbryggere, der ikke har prøvet kræfter med denne stil endnu.

Jeg regner med, at vi fortsat vil se masser af NEIPA’er derude i 2019; men mit bud på den næste store hype bliver Brut IPA. Det er en øl typer, der er knastør, har lav bitterhed og med masser af humlearoma.

Der er ikke brygget mange af denne øltype endnu i Danmark; men dem jeg har smagt har været særdeles forfriskende, meget letdrikkelige og gode tørstslukker. Med andre ord så er Brut IPA en rigtig god sommerøl.

Mit bud er, det er en øltype, der for alvor kommer til at få sit gennembrud i løbet af sommeren 2019.

 

Bryggerier der er værd at holde øje med:

De sikre

I det kommende år er det tre sikre bryggerier, der er værd at holde øje med.

  • Alefarm – Jeg kan ikke forestille mig andet end, at de forsætter de den gode stime. Efter de flyttede produktionen til Greve har de lagt ret hårdt ud med næsten ugentlige releases af nye øl. Et bryggeri, der for et par år siden igennem med en række fantastiske farm ales; men som i løbet af i år har slået sig fast som et af de absolut bedste IPA bryggerier i Danmark.
  • To Øl – I efteråret  offentlig gjorde To Øl, at de vil etablere eget bryggeri i Danmark. Ud over øl er der planer om produktion af cider, mjød, spiritus samt måske fødevarer. Samtidig har To Øl hentet Anders Busse; så det er en erfaren herre på den danske ølscene der kommer til at stå for driften.
  • Det Lille Bryggeri – I en lidt anden kategori; så er det spændende at følge hvad Det Lille Bryggeri får ud af at René Hansen nu går på fuldtid i bryggeriet. Med mere tid til at brygge og til salgsarbejdet, vil jeg håbe at deres øl får mulighed for at komme endnu bredere ud.

Boblerne

Endelig vil jeg pege på tre boblere af de helt små bryggerier, som det vil være spændende at følge.

  • Thyras Bryg – Bryggeriet har foreløbig kun udgivet en øl på flaske; men de lagde ud med et ganske fint niveau, og en dejlig befriende tilgang til stilarter, hvor den første øl var en fin blanding af stilene tysk bock og engelsk brown ale. Jeg glæder mig i hvert fald til prøve flere øl fra Thyras Bryg Her er tale om en meget kreativ brygger, der ikke lade sig begrænse af stilarter.
  • Røde Port – Bryggeriet har igen i år markeret sig med gode øl, og derudover som medarrangør af Roskilde Øldag. Røde Port er et par meget stilsikre bryggere, der i den grad forstår at sammensætte en opskrift ud fra indgående kendskab til ingredienserne, og dermed brygge nogle virkelig gode balancerede og velsmagende øl.
  • Svendborgsund Bryghus – Bryggeriet ser ud til at være kommet ganske fint fra start i år. Jeg synes, de laver nogle ganske velbryggede, smagfulde, og let drikkelige øl.  Jeg er i hvert fald ikke blevet skuffet over deres øl endnu. Det er et bryggeri, der er kendetegnet ved en god brygger, som i den grad både har håndværket i orden, og som formår at lave interessante øl.

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.