#171: Kunstbryggeriet Far og Søn – Stout – Agern & Rødel

Stout - Agern & RødelJeg tilbragte julen på Langeland, og benyttede lejligheden til at kigge forbi Butik Knag i Rudkøbing. De har måske ikke verdens største udvalg i øl; men til gengæld plejer de altid at have et spændende udvalg af øl, som jeg ellers ikke finder andre steder. Så hvis jeg har tid til det, så plejer jeg at kigge forbi når jeg er i Rudkøbing.

Mine forventninger blev indfriet, og stor var min glæde, da jeg opdagede, de havde øl fra Kunstbryggeriet Far & Søn. Jeg havde ikke prøvet deres øl før, så jeg benyttede naturligvis lejligheden til at købe et par flasker med.

Den første af øllene er  “Stout – Agern & Rødel” på 12%. Stouten kommer fra Kunstbryggeriet Far og Søn’s eksperimentielle linie og kommer i en 70 cl. flaske. Jeg synes, at det måske er lige i overkanten til en så stærk øl. På den anden side hvis det er en øl man ønsker at gemme, så plejer det at være en fordel med så stort en flaske.

Udseende: Min første indskydelse da jeg hælder øllen op er, at den næsten må være overkarboneret, da den udvikler et særdeles kraftigt skum i glasset. Heldigvis viser det sig blot at være et af de kraftigste, mest cremede og mest stabile skumhoveder jeg længe har set. Det tykke smukke chokoladebrune skum ligger sig i et tykt lag overpå den kulsorte øl, før det uendelig langsomt synker sammen til et centimeter tykt lag oven på øllen – og efterladet et næsten ligeså tykt lag på siden af glasset.

Stout - Agern & Rødel

Jeg har sjældent set så flot skumhoved i en stout.  Mens det falder sammen efterlader det tykke skyer på siden af glasset.

Duft: Det er en dyb, intens og mørk duft, som rammer min næse, efterhånden, som glasset nærmer sig. Det er den klassiske stout næse af kaffe, chokolade og lakrids der først møder mig. Den virker ikke brun og branket af ristede noter, som en stout kan gøre; men her er vi mere over i en blød og afrundet næse. Nuvel den er ganske kraftig; men stadig velrundet og tillokkende med en god portion sødme.

Stout næsen suppleres fint af en lidt mere træagtig dybde og let krydret note.

Smag; Det er en ganske god og dyb smag der rammer smagsløgene. De ristede noter er tonet godt ned til fordel for en god dyb sødme, som suppleres af en god blød smag af let mørk chokolade (som 50-60% chokolade). Igen får jeg oplevelsen af en øl der er blød og velafrunde, hvilket gør den ganske lettilgængelig og velsmagende.

Humlebitterheden er trukket lidt i baggrunden, de ristede nuancer er der; men de er holdt godt tilbage. Bitterheden fra mørke malte er også trukket godt i baggrunden, og efterlader kun en meget let fornemmelse af kaffe, chokolade og lakrids.

Til gengæld har øllen en god dyb og mørk smag, som kombineres med en god sødme som fra ahornsirup og karamelsovs. Dertil kommer en let frugtig sødme. Det overrasker mig, at øllen skulle være på 12%. Hvis jeg virkelig anstrenger mig kan jeg måske ane en lille antydning af lidt varme fra alkoholen i smagen; men den er gemt ganske godt væk.

Min vurdering: Stout – Agern & Rødel  er virkelig et behageligt bekendtskab. Det er en stout man ikke kan sætte en finger på: Den tager sig flot ud i glasset, har en himmelsk duft man kan fordybe sig i, og en smag der bare giver lyst til en tår mere. Det her er bare rigtig godt håndværk!

Min karakter: 7,25

Om Stout – Agern & Rødel:

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.