#172: Kunstbryggeriet Far & Søn – Stout Whisky & Kaffe

Kunstbryggeriet Far & Søn - StoutJeg tilbragte julen på Langeland, og benyttede lejligheden til at kigge forbi Butik Knag i Rudkøbing, hvor jeg købte et par øl fra Kunstbryggeriet Far & Søn. Jeg var ret begejstret for  “Stout – Agern & Rødel“; men jeg fik også en anden variation af øllen med:  Stout – Whisky & Kaffe. Her er tale om en Stout på 12% tilsat whisky og kaffe.

Udseende: Kulsort øl med et virkelig flot og stabilt chokoladebrunt skumhoved. Skummet er tykt og cremet og efterlader tykke skyer ned af siden på glasset.

Duft: Det her er en type af øl som får min næse til at gå helt i selvsving. Der er bare en eminent næse i denne stout: Det er en dyb, fyldig, intens næse, som er mørk som en januar nat. De tunge noter af whisky og mørkristet kaffe blander sig yndigt imellem hinanden og byder på høfligste vis den intense duft af mørke tørrede frugter op til dans.

Næsen er præget af en god afrundet duft af whisky. Den er ikke tung og røget; men giver mig associationer i retning af en god, blød speyside sherrybombe af en wishky. Alkoholen ligger tungt under whisky duften; men den moderes af en god tung duft af kaffe.

Samtidig bobler der frugtige aromaer frem med mørke tørrede frugter (i en grad så jeg var nødt til at tjekke på flasken om, det var den rigtige jeg havde åbnet). Dertil kommer mørk chokolade, som sammen med de frugtige aromaer leder mine tanker henimod blomme i maidera.

Jeg nænner næsten ikke at drikke øllen; og jeg sidder bare sidde med næse begravet i øllen, indtil den næsten er helt lammet af alle duftindtrykkene.

Smag: Igen oplever jeg en ganske god dybde, denne gang i smagen.  Det er en god dyb smag, hvor de bløde whisky noter blandet sig med den ristede smag af kaffe samt en ristet sødme som fra farin. Det er lige før, at jeg overvejet at give den et skud flødeskum, og kalde det en koldbrygget irish coffee.

Den gode frugtighed og chokolade sødme, som jeg fandt i duften dukker stille og roligt op og byder ind med endnu flere lag i smagen. Det er i sandhed en dyb øl, hvor jeg graver mig ned igennem flere og flere lag af smag, jo længere jeg sidder med øllen.

Stout Whisky & Kaffe har en god ristet fornemmelse, uden at det bliver regulært bittert eller astringent som en stout godt kan være. Det er en god, tyk, kraftig øl, uden den bliver klistret eller giver fornemmelsen af at skulle tygges. Samtidig bidrager de 12% med en god varmende fornemmelse i munden.

Eftersmagen er ganske lang og særdeles behagelig. En god blanding af mørk chokolade, gammel vellagret portvin og en let snert af bitterhed, som fra meget kraftig brygget kaffe.

Min vurdering: Jeg har en forkærligehed for de mørke øl, og her er jeg fuldt tilfredsstillet. Den rammer på alle de rigtige tangenter. Det er en særdeles kompleks øl fyldt med nuancer af sød whisky, ristet kaffe, tørret frugt og mørk chokolade.

Stout Whisky & Kaffe er fandme godt brygget. Den står snorlige i smagen. De enkelte smags- og duftelementer (og der er mange af dem) er knivskarpt afstemt og der er ikke noget der stikker ud eller så meget som en lille nuance, der truer med at skabe ubalance eller overdøve de andre. Jeg ved ikke om jeg lægger for meget i det men jeg fornemmer virkelig i smagen, at her har stået en brygger med kærlighed til produktet, sans for de mindste detaljer og med håndværket i orden.

 

Stout eller Stout?

Med navnet “Stout” og med 12% er det meget nærliggende at sammenligne den med “Stout – Agern og Rødel“.

Hvor Stout – Agern og Rødel er mere blød og meget mere sødlig i smagen er Stout Whisky & Kaffe mere over i de let bitre og ristede nuancer. Men begge udgaver er virkelige gode stouts fra tophylden. Personligt foretrækker jeg Stout Whisky & Kaffe, som jeg synes har lidt mere dybde og kompleksitet; men vi er nede og tale om et mulehårs forskel på de to.

Min klare anbefaling er, at hvis du kommer forbi dem; så prøv dem begge. Og lad dig ikke afskrække af prisen på en 70 cl flaske. Begge flasker er en oplevelse og er alle pengene værd.

Min karakter: 7,5

Om Stout – Whisky & Kaffe:

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.