#175: Fanø Bryghus – Gorm the Old

Fanø Bryghus - Gorm the OldJeg har længe ment Fanø Bryghus er et af de mere oversete bryggerier i Danmark. Jeg har nogen gange indtrykket af et bryghus der lever sit stille liv i vadehavet og som sjældent trækker de store overskrifter eller generer den store hype.  Men de sender den ene super smagfulde øl efter den anden på gaden, og jeg har de sidste par år haft dem på min top tre over årets bryggeri i Danmark.

Fanø Bryghus har været så venlig at sende mig et par smagsprøver af deres nyeste øl:

Gorm the Old er en imperial stout på 10%. Øllen er under brygningen tilsat lactose og er blevet lagret på cacao bønner og vanille stænger.

Det er den femte i Fanø Bryghus’ Danish Imperial Series, som indtil nu har bestået af Canute the Great, Margaret of Denmark, Sweyn Forkbeard og Dagmar of Bohemia.

I øvrigt har Fanø Bryghus opgraderet deres etiketter, som er særdeles informative. Udover IBU så indeholder den ret detaljerede informationer om malt, humle og gær. Det er dejligt informativt, og der mangler kun lige tappedato før det er helt perfekt. Jeg ville ønske der var flere danske bryggerier, der var lige så grundige.

Fanø Bryghus - Gorm the Old

De nye etiketter fra Fanø Bryghus er ganske informative.

Gorm the Old

Udseende: Kulsort tyktflydende øl, som krones af et flot, mørkt, tæt chokoladebrunt skum. Skummet falder langsomt sammen og sætter sig i tykke gardiner ned af siden på glasset.

Duft: Fin ristet næse med aroma af kaffe, mørk chokolade og vanille. Næsen giver indtryk af en god frugtig sødme som fra modne frugter og tørrede frugter. Samtidig skinner lactosen igennem med en yderligere antydning af en fin sødme. Jeg finder også let ristede noter i næsen; men med hovedvægten af duftindtrykkene er de bløde og sødmefylde noter.

Det hele krydres af en let brændt note, Vi er ikke helt over i røgduft; men det minder mere om trækul eller måske snarere aske.  Sammen med den tydelige sødme, leder det mine tanker hen imod engelsk lakrids.

Smag: Gorm the Old er en god fyldig og ret sødmefuld øl. Den har en ganske kraftig mundfylde, som lactosen er med til at fremhæve.

Gorm the Old er fyldt med en god kraftig smag af chokolade og  vanille. Sammen med den tykflydende væske giver det nærmest indtrykket af fyldte chokolader. Samtidig er der en god frugtig sødme, der leder tankerne henimod røde cocktail bær. Den ret markante sødme modereres og balanceres af fine ristede noter af mørkristet kaffe, og igen er der denne her lette brændte note, som jeg også fandt i næsen.

Smagen rundes af med en let bitterhed som fra 80 eller 90% mørk chokolade, og det hele ender i en ganske behagelig lang eftersmag præget af vanille og mørk chokolade.

Min vurdering: Gorm the Old er en dejlig velbrygget og velbalanceret øl. Typemæssigt ligger den absolut i den søde ende; men den balanceres heldigvis af både ristede noter og en let bitterhed. Hvis jeg skulle sætte fingeren på noget; så kunne jeg måske havde ønsket en lille smule mindre sødme.

Gorm the Old er en særdeles fyldig øl, der hurtigt gør mig forholdsvis smagsmættet. Det er en øl, som for min skyld sagtens kunne være kommet i en 33 cl. flaske.

På etiketten bliver det foreslået, at drikke øllen til stuvninger, grillet kød, chokoladekage eller vanille is. Men jeg synes, at den i sig selv er smagfuld og sødmefuld nok til at kunne fungere fint alene som en dessertøl.

Jeg har prøvet Gorm the Old sammen med vanille is, og her fungerer den ganske godt. Vaniljen i både is og øl fremhæver hinanden fint og komplimenteres glimrende af den fyldige smag af chokolade i øllen, som træder endnu mere tydeligt frem. Alternativt så kan man bruge lidt af øllen til at hælde over isen som en alternativ chokolade sovs. Det fungerer glimrende!

Fanø Bryghus - Gorm the Old

Gorm the Old er en glimrende ledsager til vanille is.

Jeg vil gerne sige tak til Fanø Bryghus for øllene!

Min karakter: 7,25

Om Gorm the Old:

  • Imperial Stout
  • 10%
  • Flaske: 50 cl

 

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.