#177: Vestslesvigsk Bryghus – Ubesmittet Tønde

Vestslesvisk Bryghus - Ubesmittet TøndeUbesmittet Tønde er en spontangæret øl fra Vestslesvigsk Bryghus

Bryggeriet blev grundlagt i 2014 af Hans Lautrup Nørgaard. Bryggeriet henter i høj grad inspiration fra  belgiske spontangærede øl. Det vil sige at øllene ikke er gæret med én bestem type gær; men indfanger de gærceller, der naturlig er i luften.

Jeg synes det lyder som et spændende projekt, at bryggeriet i den grad arbejder med terroir på denne måde, hvor øllene uvægerligt vil opnå et lokalt præg med smag fra de gærceller der er i luften ved bryggeriet.

Som bryggeriet skriver “Du kan møde spontangæret øl du ikke bryder dig om. Men jeg kan love dig, at du ikke møder spontangæret øl, der smager ligegyldigt!“.

Ubesmittet Tønde er brygget med pilsnermalt, karamelmalt, aromamalt, chokolademalt og appelsinskal. Efter brygning er øllen lagret på spanske rødvinsfade. Som en fin lille service oplysning er der anført, at øllen er fra batch 3.

Ubesmittet Tønde

Ubesmittet Tønde består første kvalitetstjek ved rent faktisk at kunne åbnes og hældes op uden at skumme over (jeg har haft et par uheldige oplevelser med spontangærede øl, der endte med at øllen forsøgte at lave et spotant flugtforsøg ud af flasken).

Både i duft og smag er Ubesmittet Tønde præget af en let og imødekommende syrlighed og som komplimenteres af fadet som runder øllen godt af, uden at at være så voldsomt at den dominerer øllen, her er det øllen og gæren der er i fokus.  Fadet er til gengæld med til at give en god vinøsitet med antydning af rødvin. Syrligheden balanceres yderligere af en let frugtig sødme, som gør at det heldigvis ikke bliver en mundsnerpende syrlig oplevelse at drikke øllen.

Den fine syrlighed og gode frugtighed er med til at give øllen et ganske forfriskende præg. Ubesmittet Tønde gør det, som en god syrlig øl efter min mening skal gøre: Den er ret forfriskende.

Som vinterøl kunne jeg godt havde tænkt mig lidt mere tyngde og dybde. Men til gengæld vil jeg mene, at den som en forårs- eller sommerøl først for alvor vil komme til sin ret. Den har en dejlig let og forfriskende smag samt en moderat alkohol procent. Dette gør, at det faktisk vil være en øl, der vil passe uhyggelig godt til at nyde en stille sommerdag i haven.

Alt i alt er det en ganske habil spontangæret øl og absolut en smagsoplevelse og på ingen måde en ligegyldig smagsoplevelse. Jeg tænker i hvert fald, at jeg ved lejlighed skal have prøvet nogle flere øl fra Vestslesvisk Bryggeri.

 

Smagsnoter

Udseende: Rødbrun øl som har nuancer overimod maghoni. Øllen fremtræder let uklar uden dog at være decideret grumset. Skummet har en lyst rødbrun nuance og det er forholdsvist stabilt.

Duft: Ikke overraskende er duften præget af syrlige noter. Ubesmittet Tønde er ikke kraftig og overvældende syrlig i næsen. Tvært imod er syrligheden tonet let ned. Det fungerer fint at den ikke river i næsen med syrlighed.

Der er en moderat dybde i øllen. Øverst ligger den fine lette syrlighed; men langsomt dukker der neden under syrligheden nuancer op af en let frugtig duft af æble, som giver nuancer af tør æblecider. Jeg fornemmer fadet, som giver lette noter af egetræ og bidrager med en ganske let vinøs note.

Alt i alt en let afdæmpet næse, som dog er godt balanceret og faktisk meget behagelig.

Smag: Ubesmittet Tønde er præget af en god let syrlighed.  Øllen er forholdsvis vinøs i smagen med noter af overmodne bær og en antydning af rødvin. Jeg fornemmer også fadet, som både bidrager med en god afrundet smag og lette nuancer af træ. Faddet giver det en tør flad smag, der minder om eg (og for en god ordens skyld, så er “flad smag” positivt ment). Stille og roligt kommer der flere nuancer frem med en let frugtig sødme med nuancer af tørret frugt eller rettere tørrede bær. Det minder mig lidt om smagen af tørrede gojibær.

Jeg fornemmer en let karamelsødme, som sammen med en let ristet smag leder tankerne henimod farin og rørsukker.

Ubesmittet Tønde har en mellem kraftig krop med en dejlig frisk karbonering. Eftersmagen er ganske behagelig med en let frugtig sødme, som ender i en ganske god tørhed med let smag af egetræ.

Min karakter: 6

Om Ubesmittet Tønde:

  • Sour Ale
  • 5,3 %
  • Flaske: 50 cl.
  • Købt: Holte Vinlager Roskilde

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.