#178: Brewdog – OverWorks – Punk x Funk

Brewdog OverWorks - Punk x FunkOverworks er Brewdogs nye brand, som er specialiseret i Sour Ales . En af de første øl, de har udsendt i februar 2019 er Funk x Punk.

OverWorks har været længe undervejs og har være ramt af lidt udfordringer. Brewdog begyndte at bygge OverWorks faciliteter i januar 2017. Byggeprojektet har angiveligt har kostet omkring 4,5 mio. £. Som brygmester for OverWorks hentede Brewdog Richard Kilcullen, som tidligere har arbejdet ved Wicked Weed.

I august 2018 løb man ind i lidt problemer, da det viste sig, at de flasker som øllene skulle tappes på havde havde en fabrikationsfejl, der gjorde, at de risikerede at sprænge. Det betød, at man var nød til at finde en ny leverandør, og man kunne derfor kun lancere de første øl på fad i Brewdogs egen barer.

I februar 2019 var Brewdog endelig klar til at lancere OverWorks øl på flaske; men lancering blev lidt spolere, at man samtidig lancerede en ny webshop. Den er en ganske tiltrængt opgradering af deres gamle webshop; men den havde den uheldige fejl, at kunderne det første lange stykke tid ikke kunne bestille OverWorks øl. Hvilket mildest talt førte til noget ophedet debat på de sociale medier.

Men tilbage til øllen: Punk x Funk er som grundøl en IPA, der er blevet godt humlet med Cascade, Chinook, Hallertau Blanc, Hallertauer Mittelfrüh, Hüll Melon, Magnum og Simcoe. Den har efterfølgende fået tilsat Brettanomyces (brett) og har lagt på rødvinsfade i en måned.

 

Punk x Funk

Punk x Funk har en dejlig dualitet i både smag og duft; men det er en øl jeg lige skal vænne mig til. Min første tanke er, at den virker en smule rodet og usammenhængende i smagen. Den har på den ene side masser af elementer fra frisk IPA med hele paletten af friske tropefrugter fra grape til mango; men på den anden side har den masser af duft og smag fra brett i form af tøre, støvede og funky noter.

Selvom det lyder som to modsætninger, der ikke burde passe sammen, fungerer det overraskende godt. De støvede, krydrede noter passer overraskende godt sammen med den friske frugtige sødme i  øllen.

Brewdog OverWorks - Punk x FunkGrundøllen er som sådan en ganske velbrygget IPA med masser af tropefrugt, som balanceres både af en god skarp bitterhed, samt en solid maltbund. IPA elementerne suppleres af en god funky smag, som leder tankerne henimod stald og jordslået kælder. Den passer overraskende godt sammen med den friske smag af tropefrugter, og jeg har en oplevelse af, at den er med til at fremhæve smagen af frisk mango i øllen. Samtidig bidrager brett’en med en ganske god, tør afslutning til den ellers humlebitre øl, hvilket gør den ganske forfriskende.

Resultatet er en ganske kompleks og særdeles smagfuld øl. Jeg er meget positivt overrasket over, hvor godt balanceret den er på trods af de mange smagselementer. Her er der ikke kun tale om at bryggeren har skulle balancere sødme og bitterhed; men her er der både frugtig sødme, bitterhed, malt fylde og tørre, støvede funky noter, der skal balanceres. Ikke alene bliver det hele balanceret; men det går op i en højere enhed og ender i en særdeles velsmagen oplevelse.

Smagsnoter:

Udseende: En lidt mudret orange øl, der ikke tager sig speciel appetittelig ud. Overpå øllen ligger et hvidt og moderat stabilt skumhoved.

Duft: Det kan godt være Funk x Punk ikke er appetittelig at se på; men næsen er til gengæld ganske indbydende. Først rammer en ganske god sødmefuld humlet næse med tropefrugt og specielt grapefrugt, orange, fersken, mango og melon; men ganske hurtig afløses det af en god gedigen duft af kostald fra brett’en.

Den virker først en anelse usammenhængende. Der er både frisk IPA og tør jordslået brett. Men langsomt smelter de to sammen til en overraskende god forening. Den tørre støvede duft af stald klæder den friske fremtrædende duft af mango ganske godt.

Brewdog OverWorks - Punk x Funk

Smag: Igen får jeg samme umiddelbare oplevelse af en anelse usammenhængende øl. Det er igen denne dualitet imellem friskhed og tøre støvede noter jeg oplever. Men mine smagsløg får dog hurtigt vendet sig til smagen. Her er en ganske frisk smag, som jeg vil forvente i en IPA med en god frugtig fylde af modne tropefrugter, en god skarp bitterhed og en god brødet maltbund, som giver god balance i øllen.

Der er en god smag fra brett’en, som bidrager med en god støvet smag og krydrede noter, hvilket giver en god dybde i øllen.

Punk x Funk har en ganske god fylde med en frisk karbonering, der klæder øllen ganske godt.

Eftersmagen er forholdvis kompleks med en frugtig sødme fra tropefrugter, en ganske god skarp og frisk  bitterhed før det hele ender i en behaglig tørhed.

Min karakter: 7,75

Om Punk x Funk:

 • Sour Ale
 • 5,5 %
 • Flaske: 50 cl.
 • Købt: Brewdog

 

2 kommentarer

  • Emil on marts 5, 2019 at 12:30 pm
  • Svar

  Det virker som en øl efter min smag !
  Kan du i dine anmeldelser give forslag på hvor man kan købe øllene?
  Det kunne være rart at vide om man kan købe den i ens lokale Rema eller om man skal kigge efter den på nettet.
  I denne anmeldelse ser det ud til at man i første omgang skal ty til nettet – Overworks?

  Mvh Emil

  1. Hej Emil

   Jeg tror ikke Punk x Funk er kommet til Danmark endnu; men det ville undre mig meget om den ikke kommer på hylderne inden så længe.

   Du kan eventuelt prøve at kontakte One Pint A/S som importerer Brewdogs øl, og høre om de har planer om at tage den hjem.

   Mvh. Henrik

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.