#182 og #183: Brown Ales fra Albani og Bad Luck Brewing

Albani (Royal Unibrew)  har sent to nye øl på gaden i deres eget navn (ud over alle dem de har sendt ud i deres efterhånden utallige “mikrobryg” brands).

Jeg fald tilfældig over en af dem, East Kent Goldings Brown Ale (eller bare Brown Ale), i Føtex og tænkte “en ny øl; den må jeg da lige prøve“. Det er en brown ale, som er tørhumlet med East Kent Goldings, hvilket lød som noget, der kunne havde potentiale til at være en interessant øl.

Lad mig allerede nu sige, at det var ikke nogen god oplevelse. I stedet for at hælde den ud, så tænkte jeg, at den kunne bruges til en sammenligning af hvad et stort industrielt bryggeri er i stand til at producere sammenlignet med et mindre dansk bryggeri. Jeg havde en enkelt brown ale tilbage i mit øllager; Mad Bulldog fra bryggeriet Bad Luck Brewing.

Så lad os se hvad forskellen er på en industrielt brygget øl som Albanis Brown Ale og en øl fra et mindre bryggeri som Mad Bulldog fra Bad Luck Brewing:

Sammenligning af brown ales fra Albani og Bad Luck Brewing

Albani Brown Ale og Bad Bulldog fra Bad Luck Brewing

Albani Brown Ale og Mad Bulldog fra Bad Luck Brewing

Udseende: Begge øl er udseendemæsigt brown ales, men hvor Mad Bulldog har en noget dybere mørk brun nuance. Der hvor de to øl for alvor adskiller sig er i skummet. Begge har et godt stabilt skum, men Mad Bulldog sætter sig i fine gardiner ned af siden på glasset, hvilket jeg synes rent visuelt er flot.

Bad Luck Brewing - Bad Bulldog

Skummet ved Mad Bulldog sætter sig i flotte gardiner ned af siden på glasset.

Duft: Her begynder forskellene imellem de to øl for alvor at vise sig.  Albanis Brown Ale er nærmest er blottet for duft, der er måske en ganske let note af lidt karamel; men jeg skal virkelig koncentrere mig om at fange den.

Til sammenligning har Mad Bulldog en ganske god næse præget af en god maltbund med brød, ristede noter og karamel. Den er ganske behagelig, dyb, interessant og velbalanceret.

Smag: I smagen bliver forskellene endnu mere tydelig. Albani Brown Ale er meget smagslet – for nu at sige det meget diplomatisk. Den tynde smag overgåes kun af den ligeså tynde mundfølelse.

Mad Bulldog derimod byder ind med en ganske smagfuld øl fyldt med karamel, brød og krydderi, som rundes af med et kært lille bittert nap fra humlen. En øl hvor man ser frem til at tage den næste mundfyld.

Sammenligning

Her er to øl, begge brown ales; men der er himmelvid forskel på dem.  Albanis Brown Ale er i sig selv en usædvanlig tam øl. Men stillet overfor en rigtig velbrygget brown ale som Mad Bulldog bliver det endnu mere tydeligt, hvor ringe en øl det er.

Jeg mærker virkelig forskellen på en industriøl og en rigtig øl. Den første er blottet for smag bortset fra en let klinisk bismag, den anden er fyldt med smagsoplevelser, som gør jeg ser frem til næste mundfuld.

Jeg sidder tilbage med indtrykket af, at bryggeren ved Albanis Brown Ale har haft fokus på at få brygget øllen så billigt som muligt og har sparet på ingredienserne (og specielt den dyre humle), hvilket giver udslag i en mildest talt slatten smagsprofil. Ved Bad Luck Brewings Mad Bulldog oplever jeg en brygger, der har været gavmild med både malt og humle, hvilket har resulteret i en særdeles smagfuld øl.

Det overstående summer vel egentlig meget godt op hvad kerneforskellen er på en industriøl og en øl fra et rigtigt bryggeri. Den ene type er brygget med fokus på indtjening – og den anden der brygget med udgangspunkt i kærlighed til øllet.

 

Smagsnoter Albani Brown Ale

Albani Brown AleUdseende: Albani Brown Ale er en ravfarvet, klar øl med et råhvidt skumhoved, som falder langsomt sammen.

Duft: Albani Brown Ale har en temmelig afdæmpet næse. Hvis jeg virkelig anstrenger mig, hvis jeg er meget venlig, og hvis jeg anbringer næseborene så tæt på øllen at næsetippen bliver våd; så kan jeg lige vride et par noter af en anelse karamel ud af øllen. Men det er ligefør at der er mere aroma af karamel i en almindelig flaske sovsekulør end der er i Albina Brown Ale. Der er måske en lille bitte snert fra humlen men det forsvindende lidt. En almindelig Albani pilsner har mere humlearoma end Albani Brown Ale.

Smag: Det er lidt mere smæk på smagen – desværre. En let syrlig karamelnote og en smag jeg ikke kan sætte fingeren på; men der er en mærkelig let kunstig og klinisk bismag,

Albani Brown Ale føles meget let  i munden. Jeg tror, det den meget lette smagsprofil, der er med til at yderligere understrege oplevelsen af en meget tynd øl.

Det hele ender i en ganske kort eftersmag af stort set ingenting.

Jeg sidder tilbage og undrer mig over, at den skulle være tørhumlet. Det virker lidt spild at tid og ressourcer på tørhumling, når humlen ikke viser sig i hverken duft eller smag. Enten må Albani virkelig været særdeles nærig med humlen, eller de har måske filtreret øllen umiddelbart inden tapning, hvilket kunne have fjernet en pæn del af både smag og duft.

Min karakter: 3,5

Om Albani Brown Ale:

  • Brown Ale
  • 5,2 %
  • Dåse: 50 cl.
  • Købt: Føtex

Smagsnoter Mad Bulldog

Bad Luck Brewing - Bad BulldogUdseende: Mad Bulldog er en dyb brun øl med et beige skumhovede, som falder langsomt sammen og sætter sig i fine gardiner ned af siden på glasset.

Duft: En god næse med fin sødlig duft af karamel og en ristet note som fra let ristet toastbrød. En tiltalende og let krydret note og en let floral note som jeg vil tro stammer fra humlen.

Smag: God balanceret smag med en god maltbund hvor en let karamelsødme blander sig fint med en let brødet smag og en let ristet note. En smule frished fra humlen som byder ind med en let bitterhed som balancere maltsødmen ganske fint. Det er en dejlig, behagelig og smagfuld brown ale.

God krop som måske er tæt på at være til den lette side; men den er dog ikke så tynd at det ødelægger oplevelsen.

Behagelig mellemlang eftersmag hvor de enkelte smagnoter blander sig fint imellemhinanden og hvor humlen byder ind med et fint lille nap.

Min karakter: 6,5

Om Bad Luck Brewing – Mad Bulldog:

  • Brown Ale
  • 5,0 %
  • Flaske: 33 cl.
  • Købt: De Små Sælger Juleøl

Skriv et svar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.